Archief

Februari 2018

Gelezen: De bloemen van Jan Siebelink (27 februari 2018)
Soms kom ik – als fanatieke digitale lezer – een boek tegen, dat ik gewoon echt moet hebben voor in de kast. Dit boek is er zo een: ‘de bloemen van Jan Siebelink’. De boeken van deze auteur blijken bol te staan van de bloemen en planten. Alle passages waarin bloemen voorkomen zijn alfabetisch geordend op de voorkomende plant en voorzien van tekeningen. Een geslaagde combinatie.

Wintermopper (25 februari 2018)
Het is koud en het wordt nog kouder. Ik vind het he-le-maal niks en ik word al sacherijnig als er een week vorst wordt voorspeld en heel Nederland zich verheugt op schaatsen. Eigenlijk vind ik de winter alleen fijn als ik het mag blijven observeren achter glas tegen de verwarming aan of onder een dekbed vandaan. Waarom? Nou, hierom.

Top 5 passieve sportbeleving (17 februari 2018)
Menig bankzittende chipseter en bierdrinker beleeft op dit ogenblik een van zijn meest gedenkwaardige sportdagen. Waarom? De Olympische Spelen zijn weer bezig. Maar het kan passiever; hierbij de top 5. 

Januari 2018

Klunsdag (16 januari 2018)Ken je dat? Je hebt heel veel te doen, maar eigenlijk zou je het liefst in bed blijven liggen. De gewenste efficiënte afhandeling van de klusjes en taakjes die moeten zorgen voor een schoon huis en dierenverblijven worden gehinderd door een grote mate van klunzigheid. De huishoudelijke karweitjes veranderen in een keten van ongelukjes en vergissinkjes.

Wachtwoord?! (9 januari 2018)
Het overkomt de meest technisch vaardige computergebruiker. Je begint goed uitgerust na je vakantie weer op je werk of aan je studie, maar…. wat was je wachtwoord ook al weer? Vergeten!  Hoe verzin je een veilig wachtwoord dat je ook nog eens kan onthouden?

December 2017

Harrie en Bob (30 december 2017)
Spitsstaart Amadine Harrie moest vorige maand de voliere in onze tuin noodgedwongen verlaten. Hij zat namelijk alleen nog maar op de grond en kon niet meer naar boven vliegen waar de nesthokjes en het eten te vinden zijn. En nog belangrijker: zijn maatjes.

Kerstpakket (21 december 2017)
Voor de uitverkoren collega’s die er hun hoofd over mogen breken is het een ware uitdaging. Want met de keuze voor een kerstpakket kan je het eigenlijk nooit goed doen. Bijna iedereen heeft er een uitgesproken mening over. En hoe diverser het personeelsbestand, hoe moeilijker het wordt. 

Boeken van 2017 (20 december 2017)
Ook dit jaar geeft Goodreads weer een mooi overzicht van je gelezen boeken. Welk boek was het dikst? Welke was het leukst of het spannendst? Hoeveel bladzijden heb je gelezen? Kortom, tijd voor lijstjes!

7 x nieuwe Netflix series (14 december 2017)
Binch watching onder een dekentje op de bank met een teckeltje op schoot. Dat is mijn tactiek om deze donkere en koude maanden door te komen, in afwachting van april. Hierbij mijn tips. Ook fijn voor tijdens de feestdagen.

Chocolade keuzeadvies (5 december 2017)
De feestdagen staan voor de deur. En wat wordt er bij ons dan het meeste naar binnen gewerkt? Juist: chocolade. Argeloze chocolade-eters zouden kunnen denken dat het niet uitmaakt welk merk je pakt. Dat is een misverstand! Hierbij een advies voor de beste koop.

Hygiëne (1 december 2017)
Iedereen is weer verkouden of wordt dat binnenkort. Tijd voor extra aandacht voor de hygiene. Ik hoor de zeepfabrikanten al juichen. Want: niet alles met één doekje!! en altijd handen wassen voor het eten!!  

November 2017

Teckeligheden (15) grensbewaking (4 november 2017)
Ons teckeltje Evi is zeer duidelijk in haar grenzen. Ik zou niet direct durven zeggen dat ze fobieën heeft, maar er is een aantal zaken, die ze eenvoudigweg niet kan tolereren. En die dan gecorrigeerd moeten worden.

Gelezen: Ga lekker zelf in je kracht staan (1 november 2017)
Ieder kantoormens kent ze: de managementtermen en het marketingjargon. Dit boek is een bundeling van de columns die Japke-D Bouma in het NRC schreef over de ergste jeukwoorden en lachwekkendste uitdrukkingen die je alleen maar in een kantooromgeving kan horen. 

Oktober 2017

Haat/Liefde: prullaria (26 oktober 2017) Ja, ik weet het: ontspullen is in de mode tegenwoordig. En ik heb het geprobeerd. Maar op de een of andere manier worden de kasten, vensterbanken en tafeltjes toch weer stiekem en onopvallend ingenomen door allerhande prullaria. Vaak in teckelvorm. Een overzicht van prullaria in het zicht en prullaria dat nog wel in huis is maar – gelukkig – uit het zicht verdwenen.

Gezien op TV: het geheime dagboek van Hendrik Groen (24 oktober 2017)
Ik heb genoten van de twee geheime dagboeken, waarin de belevenissen van de in een Amsterdams verzorgingshuis wonende Hendrik Groen zijn opgetekend. Toen bekend werd dat er een TV-serie van zou worden gemaakt, was ik sceptisch: zou dit niet heel erg saai worden? Gisteren was de uitzending van het eerste deel van de TV-serie. Is het de moeite waard om te bekijken als je de boeken al gelezen hebt? 

Gelezen: Oomen stroomt over (21 oktober 2017)
Wat kan er allemaal in je lichaam en in je hoofd gebeuren als de natuur besluit dat het hoog tijd is dat je je tegen wil en dank in de overgang werpt? Ik las het boek van Francine Oomen. Een hilarisch relaas van een ernstige zaak.

Boekenapps: Hebban versus Goodreads (20 oktober 2017)
Als fanatieke lezer vind ik het een sport om precies bij te houden wat ik in een jaar tijd allemaal lees. De twee bekendste sites waarvan je gebruik kan maken zijn Goodreads en Hebban. De Goodreads app bestaat al een tijdje. Vandaag lanceerde Hebban ook haar langverwachte app. Wat kan je ermee, wat zijn de verschillen tussen de twee apps, en welke vind ik het fijnst om te gebruiken? Ik gebruik beide platforms al een tijdje. Ga ik nu een keuze maken?

September 2017

7 favoriete merken (30 september 2017)
Er zijn van die merken waarvan ik de producten bijna altijd mooi, degelijk en eigenlijk niet te ontwijken vind. De zogenaamde must-haves, waarvoor je maar moeilijk je portemonnaie dicht kan houden en dus de marketingstrategie gelukt is.

Nieuwe agenda (21 september 2017)
Elk jaar sta ik voor een moeilijke beslissing: zal ik een nieuwe agenda kopen of gewoon digitaal blijven? Ik heb namelijk een zwak voor agenda’s, opschrijfboekjes, schriften en pennen. Een app op de telefoon is praktischer, maar lang zo leuk niet en, nog belangrijker: na verloop van tijd zie je er niks meer van terug.

7 gevaren in en om het huis (16 september 2017)
Een gevaarlijke plek is het: je eigen huiselijke omgeving. Dat staat wel vast. Ook in onze Residentie loert het gevaar in alle hoeken en gaten. Het is maar goed dat we regelmatig verkeren in een andere omgeving (die van de bedrijfsongevalletjes) anders zou het niet goed met ons aflopen.

Spaart u mee met de actie? (14 september 2017)
Je kent het wel: geen supermarktkassa kan je passeren zonder dat je de alom bekende vraag moet beantwoorden: “spaart u mee voor…..”. Soms lopen er wel drie acties tegelijk. Meestal zeg ik korzelig NEEN!!. Nadat ik in de jaren negentig bij de AH een compleet Arzbergservies bij elkaar spaarde en deze ook gezelschap kreeg van een Kerstservies ben ik ermee gestopt. Soort van….., een beetje. 

Augustus 2017

Gelezen: het bos, een handleiding voor elke boswandeling (10 augustus 2017)
Het maken van een boswandeling is een van mijn favoriete alledaagse bezigheden. Met de komst van de teckeltjes is het ook noodzakelijk, want die raken na een paar dagen uitgekeken op het straatbeeld bij ons in de buurt. Die willen lekkere luchten opsnuiven en in de bosgrond wroeten. Voor de baasjes is het een manier om het hoofd leeg te maken en de benen moe. Toen ik bij de boekhandel dit ‘handboek voor de boswandeling’ van boswachter Peter Wohlleben zag liggen, werd ik direct nieuwsgierig. Waarvoor heb je dan een handleiding nodig?

Gezien op TV: de Baardmannetjes (6 augustus 2017)
“Ik en een enorme vogelliefhebber, maar jammer genoeg een beroerde vogelaar. En daarom ga ik met vogelkenner Nico de Haan mee op zoek naar leuke vogeltjes”. Met deze verklaring begint elke aflevering van het TV-programma ‘De Baardmannetjes’ van Omroep Max. Hierin laat vogelaar Nico de Haan zien waar welke vogeltjes zich ophouden, onder de humoristische verwondering van Hans Dorrestijn. Een aanrader. 

Benengrillende laptop (4 augustus 2017)
De laatste tijd is het werken op mijn MacBook een nogal warme aangelegenheid voor mijn benen. Aangezien die echt nog wat langer meemoeten en ik me echt nog geen nieuwe laptop kan en wil aanschaffen, zocht ik naar oplossingen. In volgend stukje staan drie maatregelen die ik – met wisselend succes – in praktijk bracht. 

Gelezen: het houden van mannen, veldgids voor de praktijk (2 augustus)
Dit is een naslagwerk voor degenen die een nieuwe man ambiëren, er eentje houden of mensen kennen die een exemplaar hebben rondlopen. Ingegaan wordt op de uiterlijke kenmerken, het voedsel en de verzorging, de huisvesting, het natuurlijk gedrag, de training en de voortplanting van de man. Dit alles in vergelijking met andere in huis te houden dieren, zoals de kat en de hond. Op hilarische wijze op een rijtje gezet door Myrthe van der Meer. Maar… hebben we er ook wat aan?

Juli 2017

De inhoud van mijn koelkast (24 juli 2017)
Het is komkommertijd. Ik draag hieraan mijn steentje bij met dit komkommerblogje over de inhoud van mijn koelkast. Omdat ik toch (net doe alsof) niks beters te doen heb. Wat is er zoal te smikkelen in dit huishouden? Is het een nachtelijke excursie waard om deze koelkast te inspecteren op lekkers? Dat valt tegen… zoals wel meer in dit huishouden laat ook het voorraadbeheer in de koelsector te wensen over. 

Limited Edition (20 juli 2017)
Het is een gezamenlijke afwijking van mijzelf en Echtgenoot: wij zijn er altijd als de kippen bij als er van het een of ander een zogenaamde ‘Limited Edition’ verkrijgbaar is. Nieuwe productvarianten moeten we toch ook altijd even testen. Gewoon kan altijd nog… Wat is er de afgelopen tijd zoal opgevallen in de supermarkt? En… smaakte het?

Oud wijf (13 juli 2017)
Vorige maand zag ik Sara voorbij schuiven. Deze respectabele leeftijd brengt met zich mee dat ik zo langzamerhand merk dat bepaalde zaken beter achterwege gelaten kunnen worden. En erger, dat jongere mensen daar ook zo over denken. Maar nu ik deze ouwewijvenleeftijd heb bereikt, vallen mij ook een aantal dingen op. Hierbij een overzicht van 5 tips & kansen en 5 ergernissen en – zoals altijd – met een knipoog natuurlijk.

Juni 2017

Nederlands Openlucht Museum (9 juni 2017)
In een heel ver verleden was het een populair uitje voor een schoolreisje: het openluchtmuseum in Arnhem. Eigenlijk vonden we altijd de dierentuin er tegenover veel leuker. Bij openluchtmusea moet ik altijd direct denken aan demonstraties van oude ambachten en dergelijke. Maar omdat bleek dat Echtgenoot en ik ons kostelijk amuseerden bij een kolossaal openluchtmuseum in Zwitserland (Ballenberg) brachten wij een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum. Is het de moeite waard?

Mei 2017

Afvalscheiding (1 mei 2017)
In meer of mindere staat van overbodigheid en/of in ontbinding verkerende huisraad, voedsel en de verpakkingen hiervan. Ook wel afval genoemd. Je wordt als moderne enigszins milieubewuste dorpsbewoner geacht dit netjes in de daarvoor bestemde containers door de gemeente te laten ophalen. Soms lukt mij dat – met behulp van de iets fanatiekere Echtgenoot – vrij aardig. Maar vaak maak ik er een potje van. 

Maart 2017

Teckeligheden (14) : vlooien en teken (30 maart 2017)
Het ongedierteseizoen is weer begonnen. Vlooien, teken, stalvliegen, luizen: al het stiekum kruipend grut ligt weer op de loer om mijn viervoeters te belagen. Verschillende middelen zijn er in de handel om deze invasie in de kiem te smoren. Wat gaan we dit jaar gebruiken? En zal dat afdoende zijn?

Ebooks lezen: tablet of ereader? (16 maart 2017)
Papieren boeken lees ik nog maar zelden. Ze zijn te zwaar en te onhandig. Bovendien geven ze geen licht. Ebooks dus. Maar op welk apparaat lees je die? Wat is het fijnst voor je ogen en hoe hou je dat een paar hoofdstukken vol? Biedt een tablet wel een goed leescomfort, of is een ereader een betere keuze?

Tuinonderhoud (2 maart 2017)
Vorige week liep ik niks vermoedend door onze tuin van de schuur terug naar de keuken. Het hek dat de graafteckels moet tegenhouden om de tuin om te spitten behendig overstappend dacht ik te kunnen beginnen aan het opwarmen van mijn zojuist opgehaalde diepvriesmaaltijd. Onze tuinbestrating weerhield me van dit plan. Groen uitgeslagen en spekglad nam het wraak voor de maandenlange verwaarlozing. En daar lag ik languit met mijn gezicht op de kokosmat. Het is tijd voor tuinonderhoud. Hoe gaan we dat nou weer aanpakken?

Februari 2017

Abonnementjes voor digitale multimedia veelvraten (23 februari 2017)
Als je niet uitkijkt dan kan je veel geld kwijt zijn aan abonnementen op allerlei streamingdiensten. Nu heeft weer mijn favoriete online warenhuis Bol.com een nieuwe dienst, waarbij je onbeperkt ebooks kan lezen voor 10 euro per maand. Allemaal wel leuk, aardig en handig voor de digitale veellezers en binchwatchers die verknocht zijn aan Netflix en Spotify (ja, schuldig) maar zijn deze diensten hun geld waard? Wat is er zoal op de markt en bespaar je er ook wat mee als je zo’n abonnement neemt?

Keukenverlichting (12 februari 2017)
Een beetje licht in de keuken. Zodat je bij het afgieten van de aardappels niet naast de gootsteen mikt bijvoorbeeld. Zoals vroeger, toen we nog gewoon een enorme tl-buis hadden hangen. Na de verbouwing van de keuken verrichten we onze kookpogingen echter bij het gezellige sfeerlicht van de afzuigkap. Bij gebrek aan beter. Hoe komt dat zo, en wat is de oplossing?

Januari 2017

Vervelende verkoudheid (22 januari 2017)
Mijn fitbit heeft het rustig vandaag. Ik ben – alweer – snipverkouden. En ik had nog zo gezegd: ik ben nooit ziek! Maar wel snipverkouden dus. Zoals zo veel mensen kennelijk, die elkaar lekker besmetten in het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Deze blogpost is geschreven met de nodige onderbrekingen in de vorm van genies, geproest en gerochel. Ik hoop dat je er niks van oppikt.

Boekbespreking: “Je hebt wel iets te verbergen” (11 januari 2017)
De website deseat.me vertelt mij dat ik op zo’n 120 plekken op internet ben geregistreerd met een account. Ik weet dat ik veel (slapende) accounts heb, maar van dit getal schrok ik toch wel een beetje. “Ook steeds hetzelfde wachtwoord, of een variant daarvan, invullen is niet handig, en maakt je een makkelijk doelwit voor digitale dieven!”, hoor ik Jaap Jongbloed op vermanende toon verkondigen in het TV-programma “Opgelicht” over Cybercriminaliteit. Toen ik ook nog eens het boek “Je hebt wel iets te verbergen” van de jongens van de Correspondent las, werd ik pas echt achterdochtig. Niet alleen voor cybercriminelen moet je oppassen. De overheid en grote advertentiebedrijven zijn net zo verdacht als het gaat om je digitale privacy. Wat ontdekte ik allemaal? En kan je er wat tegen doen eigenlijk?

Blogplannen (7 januari 2017)
Wat ben ik het komend jaar van plan met dit blog? Heb ik nog wel tijd om te schrijven?

Meer bewegen met een Fitbit (2 januari 2017)
Het is januari, dus komen we met z’n allen weer in beweging om de dagelijkse inname van calorieën te compenseren. Maar wat te doen als je eigenlijk een luie bankhanger en kantoorstoelverwarmer bent? En dit gebrek aan activiteit combineert met een ongezonde trek in vettigheid en zoetigheid? Veel mensen worstelen ermee, en ik ben daarop geen uitzondering. Maar ik heb nu een hulpmiddeltje gevonden! De Fitbit. Wat is het en wat heb je eraan?

December 2016

Boekbespreking: Kookboek ‘Lekker & Simpel’ (28 december 2016)
Ondanks dat ik het bereiden van een maaltijd telkens ternauwernood en vaak met hulp van Echtgenoot tot een goed einde breng, vind ik kookboeken erg verleidelijk. Maar nu zag ik een exemplaar liggen dat me direct erg aansprak: Lekker & Simpel : 200 hoofdgerechten. Is het wat?

Eitje (25 december 2016)
Het is bij ons net Pasen met Kerst. Naast het kerst(paas)brood, lust ik ook tijdens een (bij ons bescheiden) kerstontbijt wel een lekker halfzacht gekookt eitje. Er is alleen een probleem: het lukt mij nooit om een eitje precies halfzacht te koken. Het wordt een blubberig drillend te zacht eitje of een groen ei waarmee je een ruit kan ingooien. Maar nu heb ik iets gevonden, waardoor ik toch – in theorie – mijn eitje halfzacht zou moeten kunnen krijgen.

Reading Challenge 2016 (24 december 2016)
Aan het begin van 2016 nam ik mij weer voor een bepaald aantal boeken te lezen. Deze boeken legde ik vast in Goodreads. Ik schatte dit aantal in op 25 stuks. Wat is er van terecht gekomen? Welke boeken heb ik uiteindelijk gelezen, en wat vond ik daarvan? En heb ik mij een beetje aan mijn leeslijst gehouden? Een verslag met een waardering in sterren van de gelezen boeken.

Nieuwste Netflixseries (9 december 2016)
Televisie kijken doen wij bijna helemaal niet meer, het journaal, dwdd en een enkele documentaire uitgezonderd. Ook DVD’s slepen wij niet meer zo talrijk naar binnen als voorheen. Hoe komt dat? Nou heel simpel: wij kijken “on demand”: Netflix!! Daar staan heel veel goede series, films en documentaires op.  Maar hoe kom je en nou achter wat de moeite waard is en wat je gerust links kan laten liggen? Hierbij een lijstje met series die wij de moeite waard vonden.

Leuke webshops (4 december 2016)
Ik kom eigenlijk nooit meer in de stad om eens uitgebreid te winkelen. Tegenwoordig spendeer ik mijn winkelscharreltijd in webshops. De meeste tijd verlummel ik op bol.com, wehkamp.nl, fonq.nl, missetam.nl en coolblue.nl. Die winkels bespreek ik niet, want die kent iedereen wel. Er zijn er nog veel meer andere leuke webshops voor de hebberige koopster. Een – per definitie niet volledige – greep uit het aanbod.

Domestic Godess?? (2 december 2016)
Dit blog gaat weer over de grootste ergernis binnen de huiselijke omgeving: het huishouden zelf. Want hoe organiseer je het de boel een beetje efficiënt? Met behulp van de blog tag Domestic Goddess zet ik alles nog eens op een rijtje. Aan bod komen: de was, koken en poetsen. 

November 2016

Teckeligheden (13) de klederdracht (19 november 2016)
Honden hebben in principe genoeg aan hun vacht om koud weer en regen te trotseren. Maar ja. Dan zijn er ook nog teckels. En die houden niet van hemelwater. Er is veel te koop op het gebied van hondenkleding in het algemeen en voor het warm houden van teckeltjes in het bijzonder. Als je een beetje gaat rondkijken in dierenwebshops gaat er een wereld voor je open. Een overzicht.

Enge boeken (10 november 2016)
Ik lees regelmatig thrillers, maar echt enge boeken laat ik meestal liggen. Mijn belezen familieleden dachten daar anders over: planken vol met nachtrustrovend proza stond tot mijn beschikking. Welke enge boeken stonden zoal voor het grijpen in huiskamerboekenkasten, boekhandels en bibliotheken en durfde ik al dan niet te lezen?

Teckeligheden (12) : de maaltijd (3 november 2016)
Makkelijke vraag: wat is het belangrijkste in het leven van de teckel? Een paar hints: NIET het dekentje op de bank, NIET het speeltje, NIET de graafgedoogzone, maar: de ochtendbrokken, middagsnack en avondmaaltijd en – ook heel belangrijk – het verboden struiksnaaimomentje, kortom ETEN! Dat spreekt voor zich. Maar wat moet je je viervoeter voeren? Een ooggetuigeverslag uit de wondere wereld van het hondenvoer. 

Oktober 2016

De kapper (27 oktober 2016)
Hoewel ik er in mijn jonge jaren niet erg veel van geprofiteerd heb, ben ik gezegend met een mooie bos rood haar. Tegenwoordig minder rood dan waar klasgenoten aanstoot aan namen. Grijze haren kan ik er tot nu toe gewoon met de hand uittrekken. Geen verfje is er ooit aan te pas gekomen. Maar ook ik ontkom er niet aan zo  nu en dan met een grote dosis wantrouwen en tegenzin een kapsalon binnen te stappen. Waarom tegenzin? Nou, kapsalons zijn gewoon eng.

Herfst: genoegens en ergernissen (22 oktober 2016)
De pepernoten en winterse chocoladecreaties lagen al een tijdje in de supermarkt. Maar de laatste weken dringt het pas echt tot mij door: het is ineens later licht ’s ochtends en eerder donker ’s avonds: de herfst is begonnen. Dit jaargetijde gaat gepaard met een aantal ergernissen en genoegens. Hierbij de herfstrituelen die ik elk jaar beleef en waarneem.

September 2016

Fijne iPhone apps (14 september 2016)
Onlangs beleefden fanatieke Iphonebezitters een spannende avond. Wat was er aan de hand? Een nieuwe versie van het besturingssysteem (iOS 10) werd gelanceerd. En dat ging niet helemaal goed. Eenmaal bijgekomen: wat zijn de leukste apps voor de iphone?

Cold Turkey (12 september 2016)
Vorige maand gaf ik veel te veel geld uit aan dingen die ik heel erg noodzakelijk vond, maar ook weer niet echt nodig waren. Dus besloot ik deze maand maar eens te proberen helemaal niks te kopen. Hoe is mij dat vergaan?

7 x toetjes toetjes uit de supermarkt (4 september 2016)
Na het avondeten nuttigen Echtgenoot en ik graag zoete zuivelproducten. Wij zijn fan van bijna alle kant en klare nagerechten uit de supermarkt. Zelf maken kan wel, maar is tijdrovend. Dus, bij deze: 7  toetjes uit bakjes en potjes.

Augustus 2016

Lampendilemma’s (25 augustus 2016)
Binnenkort staat deel twee van onze interieurrestyling voor de deur, in de vorm van nieuwe meubels. Over de verlichting hebben we nog niet echt een oplossing. Wat zijn de opties? 

MacBook Pro upgraden (18 augustus 2016)
Afgelopen week verscheen een nieuw nummer van het lijfblad van Appelfans, iCreate. Daarin stond een artikel over het upgraden van je MacBook (ongetwijfeld is dit ook een optie voor laptops van de microsoftmaffia). Hierbij mijn bevindingen.

7 x koken uit pakjes en zakjes (13 augustus 2016)
Wat zijn nou de beste semi kant en klaarvariaties van Conimex, Knorr, Maggi, Unox en consorten? Een top 7 met aanbevelingen (of afraders, het is maar hoe je het wil bekijken) van heel makkelijk tot best wel ingewikkeld (voor mij dan).

Komkommertijd 2: sociale media (11 augustus 2016)
Op welke sociale media zit ik, en hoe ga ik daarmee om? Tweede post in het kader van de #30dayblogchallengeNL

Komkommertijd: wat zit er in mijn tas? (8 augustus 2016)
Het is zomervakantie. Ook in de bloggerswereld heeft de komkommertijd toegeslagen. Ik zie opvallend veel posts voorbij komen, met als onderwerp: “wat zit er in mijn tas”. Boeiend. Zo boeiend dat ik daar ook maar eens aan mee ga doen, in het kader van #30dayblogchallengeNL

Welk toetsenbord voor de iPad? (8 augustus 2016)
Onlangs een nieuwe iPad. Misschien is een iPad met toetsenbord een optie voor een handzaam mobiel apparaat. Maar welke toetsenborden zijn er en welke is het handigst?

Juli 2016

De impulsaankoop (1 juli 2016)
Hele volksstammen hebben hun beroep gemaakt zo veel mogelijk mensen aan te zetten tot kopen. Op welke plekken kom je hun werk tegen? En hoe ga ik ermee om?

Juni 2016

Teckeligheden (11) : op vakantie (25 juni 2016)
Een vreemd huis met allerlei rare geuren is nou niet wat de gemiddelde teckel doet ontspannen. Ook niet op vakantie. Nou zijn we zelf ook niet echt van die wereldreizigers. Onze honden hoeven niet te vrezen voor trans-Atlantische vluchten in bagageruimtes of wekenlange logeerpartijen bij opvangadressen. Maar zo nu en dan een weekje of weekendje weg naar een andere omgeving moet kunnen. Wat zijn onze ervaringen met de vakantievierende teckel?

Buitenleven met Staatsbosbeheer (24 juni 2016)
Dit jaar ging onze korte zomervakantie naar de Weerribben. Daar huurden we een boswachterswoning van Staatsbosbeheer. Hoe is dat bevallen?

Interieurrestyling (17 juni 2016)
Onze woonkamer was aan een grondige renovatie toe. Zowel qua stoffering als qua meubilering. Hoe hebben we dat aangepakt?

April 2016

De paden op de lanen in (24 april 2016)
Wandelen is een van onze favoriete activiteiten, zeker nu wij honden hebben die weleens een bos van dichtbij willen zien.  Omdat wij geen fan zijn een al te grote onvoorspelbaarheid, is een gedocumenteerde wandelroute wel aan ons besteed. Welke soorten bewegwijzering zijn wij allemaal tegengekomen tijdens onze tochten? En waren die een beetje helpend? 

Handwerkhobby (5 april 2016)
Ik was nooit een ster met (borduur)naald en draad en mijn carrière als schilder is in de kiem gesmoord. Bovendien ontbeer ik een hele belangrijke eigenschap voor het laten slagen van een creatief projectje: geduld. En als het aan mij ligt, moet het snel af zijn. Maar: nu heb ik iets nieuws ontdekt! 

Maart 2016

Teckeligheden (10) : de slaapplaats (28 maart 2016)
Aangezien de gemiddelde hond zo’n 15 uur per etmaal slaapt, is een fijne slaapplaats wel een vereiste. Wat is er allemaal te kiezen op hondenslaapgebied?

Romanpersonages (16 maart 2016)
Het meest recente boek dat ik aanschafte, en waarbij ik ook het boekenweekgeschenk in ontvangst mocht nemen is: Lezen, een gebruiksaanwijzing van Dick Leyman. Met mooie illustraties van Brecht Evens. Dit boek geeft een selectie van grappige en intrigerende personages die in de wereldliteratuur voorbij kwamen. Op wie waren zij gebaseerd? En welke personages zijn mijn favoriet?

Mijn TV-serie ABC, deel 2 (1 maart 2016)
Deze post is het vervolg van Mijn TV-serie ABC, deel 1. Hierin bleek dat series van Lumiere crime en van HBO bij ons het meest geliefd zijn. Tegenwoordig is Netflix een grote bron voor het ontdekken van televisieseries. We kijken het liefst actiethrillers, detectives en science fiction/fantasy. Hieronder de series van M. tot Z., weer voorzien van een sterrenwaardering (1=mwah, 2=onderhoudend, 3=goed, 4=beslist kijken).

Februari 2016

Huishoudelijke ergernis: de stofzuiger (26 februari 2016)
Er komen heel wat valkuilen en ergernissen om de hoek kijken als je de vloer wilt schoonmaken met een moderne uitvoering van een dergelijk geautomatiseerd reinigingstoestel: de stofzuiger. Een reconstructie.

Mijn TV-serie ABC, deel 1 (18 februari 2016)
Het aanbod aan series op DVD was al groot, maar nu Netflix er ook nog bij is gekomen, ligt de keuzestress om de hoek.  Wat te kijken? Hierbij de series die wij de afgelopen jaren bekeken op DVD of pas hebben ontdekt op Netflix, en die moeite waard zijn. Opgevoerd in alfabetische orde en in twee delen, met sterrensysteem (1=mwah, 2=onderhoudend, 3=goed, 4=beslist kijken). Om het nog een beetje behapbaar te maken…

Landal Vogelmient (9 februari 2016)
Traditiegetrouw brachten wij dit jaar het Carnavalsweekend veilig achter een slagboom door, zo ver mogelijk weg van het zuidelijk feestgedruis. Wij kozen weer voor een luxe Landalvilla op het Texelse vakantiepark Vogelmient, met bos, strand en dorp op loopafstand. Een overdekt zwembad, een ‘fun en entertainmentprogramma’, een restaurant/brasserie en een parkshop met online supermarkt moet je op dit kleinschalige park ontberen, maar wie heeft dat nou nodig in deze omgeving?

Carnaval? Wegwezen! (3 februari 2016)
Ergens in februari, soms begin maart, krijgt mijn anders zo saaie dorp Rijen – zoals veel andere (Brabantse) dorpen en steden een andere naam: Wringersgat. Het opduiken van groen-rood geblokte vlaggen van deplaatselijke zottenvereniging en esthetisch bijzonder gewaagde straatversiering markeren de nadering van een cultuurverschijnsel dat gepaard gaat met een luidruchtig feestgedruis: Carnaval. De burregemister geeft de sleutel van het durp aan prins carnaval en het openbare leven is overgeleverd aan de grappen en grollen van Prins Jaap d’n Tweede en zijn tot diep in de nacht lawaaimakende en zuipschuitende onderdanen. En wat doen wij? Wij slaan op de vlucht.

Januari 2016

Beproeving en overlast (26 januari 2016)
De ergernis. Een erg dankbaar onderwerp voor een bloggers en TV-columnisten: ergernissen in het verkeer, in de sportschool, tijdens de zwangerschap, in de openbare ruimte, in het openbaar vervoer en op het werk. Er komt geen eind aan. Gelukkig. Want wat is het fijn om deze krasjes in het alledaagse leven lekker van je af te zeuren. Dussss, hierbij mijn top 10 (ergernissen doemen vaak op in lijstvorm) van kleine ongemakken en onaangename verrassinkjes. Leest en huivert mee.

Declutter Like a Godess (19 januari 2016)
Troeperige spullen, ik kom er maar niet vanaf. Mijn bedenkingen rond de ordening van onze overvloedige inboedel, dat ons uitzicht in onze residentie en bijgebouwen belemmert, kwam al eerder ter sprake in mijn blogpost “het huishouden van Jan Steen”. Sindsdien is er weinig veranderd. Zo weinig, dat ik eens te rade ging bij de grootste opruimgoeroe van deze eeuw: Marie Kondo.

Het fotoalbum (10 januari 2016)
Naast het opstellen van een leeslijst van te lezen boeken, ligt er nog een ander jaarlijks klusje op mij te wachten in januari. Gedurende een jaar maak ik heel veel foto’s met verschillende camera’s en telefoon. Omdat ik de belevenissen van de leden van mijn huishouden graag op papier nog eens nablader, en omdat ik de best gelukte foto’s ook graag veilig wil stellen voor digitale ongelukken, maak ik ieder jaar een fotoalbum.

Leeslijst (7 januari 2016)
Elk jaar neem ik mij voor om een x aantal boeken te lezen en al jaren groeit mijn lijstje ‘te lezen boeken’ harder dan de stapel ‘gelezen boeken’.  Met de Goodreadschallenge als stok achter de deur probeer ik dit jaar weer 25 boeken te lezen. Maar er staan er veel meer op mijn lijstje. 

Teckeligheden 9: het middaguitje (2 januari 2016)
Evi wil vaak na een paar uurtjes slapen de buurt wel weer laten weten dat ze wakker is. Ze gaat ‘s middags altijd graag mee als ik een boodschap ga doen. En ze weet precies waar ze naar toe wil.

December 2015

‘Feest’dagen (24 december 2015)
Eigenlijk begint de ellende al zodra de herfstvakantie achter de rug is. Eerste aanwijzing: ineens opvallend veel speelgoedreclames. Het grote consumeren is begonnen en wordt me van alle kanten aangepraat en opgedrongen. Er is geen ontkomen meer aan: sinterklaas, kerstmis en oud en nieuw komen weer in zicht.

Bakkie troost (10 december 2015)
Bij ons thuis wordt louter koffie gedronken. We hebben wel thee in huis, maar dat is meer voor het bezoek bestemd en voor als een van ons ziek wordt. Alleen dan drinken we thee. De meest geliefde drank is dus koffie. Het bakkie troost maakte in de laatste decennia een ware evolutie mee in ons huishouden. Vroegah was filterkoffie goed genoeg. Nu is het kleine cupje van Clooney de norm. What else?

November 2015

Treinreizen voor gevorderden (6 november 2015)
De afgelopen twee weken mocht ik mijn vaardigheden als treinreiziger weer eens toetsen aan de praktijk. Mij is opnieuw duidelijk geworden: je qui vive en zesde zintuig zijn onmisbaar voor een onbelemmerde en tijdige aankomst op de plaats van bestemming. Hierbij enkele tips voor (beginnende) treinreizigers.

Boeken: papier of digitaal? (3 november 2015)
Wat betekenen boeken voor mij? Lees ik liever van papier of is digitaal ook prima te doen? In den beginne was de keuze er niet: je had boeken. En in ons geval: veel boeken.

Oktober 2015

Tips voor je eigen nieuwsvoorziening (27 oktober 2015)
Hoe kan je het gemakkelijkst en snelst op de hoogte raken van het nieuws, zonder de krant helemaal te hoeven lezen.

Seizoensgebonden tijdsbeleving (24 oktober 2015)
Er breken enkele verwarrende dagen aan in ons huishouden: de klok moet worden verzet. Maar welke kant op ook alweer? Een storend fenomeen: de zomertijd. 

Alledaagse hindernisbaan (12 oktober 2015)
Natuurlijk probeer ik net als iedereen zo veel mogelijk van het leven te genieten. Maar er zijn van die kleine bijkomstigheden die me mijn voorgenomen ZEN-toestand dwarsbomen. In dit stuk passeren hindernissen die gedurende een gemiddelde dag op de loer kunnen liggen.

Blog top drie tag (6 oktober 2015)
Elf vragen over bloggen, waarin het getal drie een centrale rol speelt.

September 2015

Catawiki (12 september 2015)
Vorige maand begon het: bijna dagelijks belde de bezorger van postNL aan met een doos voor Echtgenoot. Webshoppen is mij geen onbekend fenomeen, dus ik nam aan dat ik eens een keer niet de enige was die een deel van het huishoudbudget in de digitale winkelstraat spendeerde. Totdat de inhoud van de dozen zich aan mij openbaarde: relekwien uit het DDR-tijdperk in de vorm van pakken en vlaggen. Door manlief op de kop getikt via Catawiki.

Augustus 2015

De digitale administratie (18 augustus 2015)
Sommige bijkomstigheden heb ik graag op orde, zoals de administratie. Zowel thuis als op het werk is de meeste administratie inmiddels digitaal. Wat zijn de dingen waarop je moet letten bij het digitaal maken van je administratie? En hoe digitaliseer je je agenda?

Een visuele uitdaging, van dichtbij bekeken (13 augustus 2015)
Een mailtje op mijn telefoon, een recept van HelloFresh (staat er nu 1tl of 1el?), wimpers die voorzien moeten worden van mascara, oorbellen die op de goede plek door mijn oorlellen moeten, het eten op mijn bord: het blijft een vage bedoening. Zonder leesbril.

De ideale tas (10 augustus 2015)
Een van de meest belangrijke overige bijkomstigheden in mijn alledaagse bestaan is: het hebben van een goede tas. Waaraan moet de ideale tas voldoen? Waar zijn die te koop? Welke tas is voor welke gelegenheid het beste? 

Twintig (gew)etensvragen (5 augustus 2015)
20 vragen over eten beantwoord. De ‘food tag’. Als alternatieve bezigheid voor het naar binnen werken van de zoveelste snack.

Juli 2015

De kaart met een baard (28 juli 2015)
Sinds de uitvinding van email is het versturen van een berichtje snel en efficiënt geworden Gemak dient de mens en ook ik maak er regelmatig gebruik van. Maar ik mis de gewone kaarten wel. Ik krijg ze steeds minder. Mijn ervaringen met Postcrossing.

Teckeligheden 8 : de dierenarts (23 juli 2015)
Net zomin als baasjes en vrouwtjes graag naar de tandarts gaan (of in mijn geval ook naar de kapper), vinden onze viervoeters het tof om naar de dierenarts te worden meegenomen.

De weg naar werk (21 juli 2015)
Een betaalde baan:  wat is het praktisch als je er een hebt. Dat heb ik het afgelopen jaar wel geleerd. Na 23 jaar in meer of mindere mate fulltime gewerkt te hebben, werd ik ruim een jaar geleden werkloos. Over sollicitatieplicht, vacatureteksten en adviezen hoe aan werk te komen.

2009-08-02_19.28.38Zomer: kriebelige beestjes (15 juli 2015)
Over het zomerse fenomeen dat mij – naast de benauwde slaapkamers en kokendhete auto’s – niet kan bekoren: insecten.

Gelezen: buiten met je hond (3 juli 2015)
Hoe ervaart een hond het strand, sneeuw, een bos, de stad, andere honden? Waarom mag je hond in sommige bossen niet los? Waarom is  het soms gevaarlijk om je hond tussen het vee te laten freewheelen?

Juni 2015

3f6eb-dsc06247_fotorHelp! Hittegolf op komst (29 juni 2015)
Over de vele nadelen en enkele voordelen van warme dagen en bijbehorende klamme nachten. 

Verslag bezoek Nationaal Militair Museum (24 juni 2015)
Modern museum, mooie collectie, ruim licht gebouw. Maar wel veel geduld vereist om alle bijbehorende informatie in je op te nemen.

P1000790Nationaal park De Sallandse Heuvelrug (21 juni 2015)
Fotoblog wandelingen.

Verslag verblijf op Landal Twenhaarsveld (19 juni 2015)
Voor de lange weekenden en midweekjes eropuit boeken wij meestal een vrijstaand huisje op een van de vakantieparken van Landal. Zijn de hondenbungalows van Twenhaarsveld de moeite waard?

7 handige apps voor de iPad (17 juni 2015)
Beschrijving van apps die ik het handigst vind voor de iPad: pocket, feedly, paprika, netflix, evernote, tv-gids, blendle.

15 vragen die niemand aan  je stelt (14 juni 2015)
Een tag is populair in de blogwereld. Hier een lijstje onnozele vragen beantwoord.

P1000611Voor de warmte uit (wandeling Landgoed De Utrecht) (12 juni 2015)
Fotoblog van de wandeling vlakbij Herberg In den Bockenrijder (Esbeek).

Verslag bezoek Avifauna (8 juni 2015)
Fotoblog van het bezoek aan dit vogelpark.

P1000137Evolutie in foto’s maken (5 juni 2015)
Het is verbazingwekkend om te zien hoe de fotografie is veranderd de laatste 15 jaar. Mijn ervaringen.

Bestanden uploaden met de iPad (1 juni 2015)
Op sommige sites moet je bestanden – zoals een CV op een vacaturesite – uploaden. Hoe kan de iPad de laptop hier vervangen?

Mei 2015

Teckeligheden 7 : in de regen (31 mei 2015)
Hoe krijg ik mijn teckeltjes door de regen?

stockvault-laptop-work113048Verhuisbericht (29 mei 2015)
Over het verhuizen van mijn Blogger-blog naar WordPress.

April 2015

Teckeligheden 6 : uitlaatritueel (1 april 2015)
Wat komt er allemaal kijken bij het uitlaten van de Teckel.

Maart 2015

Wachtstand (16 maart 2015)
Wachten: een even noodzakelijke als hinderlijke manier van tijdverdrijf, maar je ontkomt er niet aan. Een chronische te vroeg komer zoals ik al helemaal niet.

Afvalrace (7 maart 2015)02907-2015-03-072b10-34-22
De afgelopen jaren zijn de kilo’s die ik in het vorige decennium ben kwijtgeraakt alweer gezellig aan mij vastgeplakt. Wat te doen? Een lijstje met mogelijkheden en strategieën.

Kamerbeplanting (1 maart 2015)
Niet alleen de vormgeving en verzorging van de buitenbegroeiing ondervindt de gevolgen van ontbrekende groene vingers. Ook de indoorbeplanting laat zeer te wensen over.

Februari 2015

Huishouden van Jan Steen (23 februari 2015)
Troeperige huisraad annexeerde in de loop der jaren stiekem onze residentie, bijgebouwen en externe opslagplaatsen. Is het spulletjesoverschot inmiddels zo groot dat wij actie gaan ondernemen? En zo ja, hoe gaan we dit aanpakken?

0f3fe-2013-02-012b12-46-10Het feest der Zotten (7 februari 2015)
Het opduiken van groen-rood geblokte vlaggen van de plaatselijke zottenvereniging en esthetisch bijzonder gewaagde straatversiering markeren de nadering van een cultuurverschijnsel dat gepaard gaat met een luidruchtig feestgedruis: Carnaval. Niet aan mij besteed.

Januari 2015

Teckeligheden 5 : op de loop (25 januari 2015)
Over het genoegen van honden uitlaten, en de uitzondering dat het wandelen met de teckel hierin kan zijn. Een vrijgelaten teckel is een ongrijpbare teckel.

857af-2015-01-182b12-04-31Handige apparaten (23 janurari 2015)
Over het gat in mijn hand in combinatie met de liefde voor allerlei gadgets.

Instagram (21 januari 2015)
Hoe kwetsbaar zijn je foto’s in de cloud. Heel kwetsbaar, zo blijkt. 

Teckeligheden 4 : karakters (10 januari 2015)
Over de eigenaardigheden en overeenkomsten tussen onze teckeltjes Nora en Evi.

Uitgekookt menu (9 januari 2015)
Het is dat je af en toe warm moet eten, maar koken is nooit echt mijn hobby geweest (en bakken al helemaal niet). Maar ik heb de oplossing gevonden (nee, geen magnetronbakken of pakjes en zakjes).

Oktober 2014

Kledingkeuzes (10 oktober 2014)
Het wisselen van de seizoenen, maakt ook het omruilen en nieuw aanschaffen van kleding noodzakelijk. En dat brengt nogal wat onkosten met zich mee. Niet in de laatste plaats omdat ik mezelf nou niet echt briljant durf te noemen in de kunst van het combineren van het een en ander. Wat is er dan zoal noodzakelijk voor een beetje redelijke outfit?

Augustus 2014

0d877-10153759_639752052764643_6166093979500263044_nGeldwegmakende boodschappen (8 augustus 2014)
Niet lettende op uitgaande bedragen en pinpas altijd bij de hand, zijn wij de afgelopen jaren ongemerkt erg bedreven geworden in het lukraak doen van boodschappen. Hoe het tij te keren?

Juli 2014

Een leven lang leren (24 juli 2014)
Verslag van het volgen van een cursus via MOOC (coursera).

128fd-2014-06-2419-00-28Teckeligheden 3 : de eerste maand samen (1 juli 2014)
Ons jongste teckeltje, Evi, woont nu ruim een maand bij ons. Inmiddels is wel duidelijk dat zij een heel ander teckeltje is dan Nora. Maar we zien ook duidelijke overeenkomsten: teckeligheden!

Juni 2014

Verslag bezoek Zoopark Overloon (25 juni 2014)
Fotoblog

c17c4-dsc05639Geluidsbarriere (20 juni 2014)
Normaliter heb ik een hekel aan herrie, maar tijdens de Open Luchtmachtdagen kan ik er wel van genieten.

Zevenenveertig (13 juni 2014)
Op mijn zevenenveertigste verjaardag onderzoek ik wat het getal zoal betekent. Er gaat een wereld voor me open.

Gevederd genoegen of kwetterend onheil?Gevederd genoegen of kwetterend onheil (10 juni 2014)
Volièrevogels van het kleine tropische soort. Die bevolken sinds een aantal jaren verschillende hoeken van onze huiskamer. Vaak tot ons genoegen, maar tegenwoordig steeds vaker tot onze ergernis omdat ze zorgen voor veel herrie, rotzooi en jonkies.

Teckeligheden 2 : een snackje (4 juni 2014)
Snacks. Je kan er mij ‘s nachts voor wakker maken. Dat geldt ook voor onze teckeltjes.

Mei 2014

17ac8-dsc05546Teckeligheden 1 : Nora krijgt gezelschap (25 mei 2014)
Onze roedel is uitgebreid met een teckeltje uit het hoge noorden: Lobke du Chapeau genaamd. Evi voor intimi.

Rustmomentje (22 mei 2014)
Er zijn zo van die dagen dat je wel een extra momentje voor jezelf kunt gebruiken. Even weg van alledaagse bezigheden en hectiek. Wij doen dit door te kijken naar TV-programma’s waarbij je tot rust komt, maar net niet in slaap valt. Een overzicht.

8f089-2009-06-17_11-16-11De paden op, de lanen in (19 mei 2014)
Wandelen is een van onze favoriete activiteiten in de vrije tijd. Omdat wij geen fan zijn een al te grote onvoorspelbaarheid, is een gedocumenteerde wandelroute wel aan ons besteed. Maar dat gaat niet altijd naar wens.

Wie de schoen past…. (7 mei 2014)
Ondanks de aanwezigheid van een uitgebreid fiets- en wagenpark, geef ik in de meeste gevallen de voorkeur aan de benenwagen. Ik loop eigenlijk overal naar toe, als het enigszins kan. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot en andere hindernissen. Ik heb namelijk moeilijke voeten.

Een goede afkomst is het halve werk (4 mei 2014)
Over het uitzoeken van een pupje uit een nestje teckels.

9ae5e-2013-07-05_1373020117Het aardse paradijs (1 mei 2014)
De tuin: van bedoeld aards paradijs via groene overmacht tot paradijs des honds.

April 2014

Hondenspullekes (27 april 2014)
Een overzicht van webwinkels waar hondenbaasjes hun spulletjes voor hun viervoeters kunnen kopen. 

8b997-p1030624Campinglife (22 april 2014)
Vakanties worden meestal doorgebracht in vrijstaande huisjes op landalparken en huisjes van belvilla en interhome. Nu is daar bestemming stacaravan bijgekomen. Bevalt dat een beetje?

Verboden voor honden (16 april 2014)
Over hondenuitlaatplaatsen en losloopgebieden.

Een mijl op zeven (16 april 2014)
Forenzen : een van de sporten die het meeste tijd en geduld van de beoefenaar vragen.

Een weblog? (14 april 2014)
Hoe het begon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑