10 vegetarische hoofdgerechten

Je hebt het vast al gehoord: het is de Nationale Week Zonder Vlees. Trouwe lezers van dit blog weten: koken is – op z’n zachtst gezegd – niet een van mijn kernkwaliteiten. Maar ik en Echtgenoot houden wel van lekker eten en daar hoeft wat ons betreft helemaal geen beest voor te sneuvelen.

Gelukkig is er een keur van kookboeken, websites en supermarkten die wel een beetje met me willen meedenken. Dus, hierbij: 10 gestolen recepten; onder het motto beter goed gestolen dan slecht zelf verzonnen. Over de uitvoering hebben we het hier maar niet.

Inspiratiebronnen
Waar haal ik als persoon zonder talent en inspiratie op het culinaire vlak mijn ideeën vandaan? De blauwe grootgrutter is met zijn Appie-app mij meerdere malen goed van dienst geweest. Ook mijn favoriete chillzender 24kitchen (De makkelijke maaltijd) biedt wel eens redding. Verder vind ik de site van lekker en simpel haar naam eer aandoen. En dan zijn er nog de kookboeken. Want niet zo goed kunnen koken betekent natuurlijk niet dat je er niet over zou kunnen lezen. Van hoe het zou moeten.
Al deze inspiratie sla ik op in een apart Appje dat ‘Paprika’ heet. Ik kan dat op al mijn apple-apparaten zetten en mijn recepten toevoegen en synchroniseren (ja, ik ben meer nerd dan keukenprinses).

Maar goed, nu mijn persoonlijke favoriete vegetarische recepten. Bij de recepten die nu nog op internet zijn terug te vinden in de archieven van de bedenker, heb ik de link opgenomen.

1) Lauwwarme Paddenstoelensalade met brie Dit is mijn all time favorite voor als we op de calorieën letten. Deze komt uit het blaadje van de EmTe. Er is van alles voor nodig, maar Echtgenoot weet er meestal wel raad mee. Hij maakt deze meestal. Wel staat dit recept op de nominatie naar de Boycotlijst van Echtgenoot te worden verplaatst, vanwege overmatige nuttiging. Maar het is wel lang geleden inmiddels, dus misschien….
Schermafdruk 2018-03-06 08.29.19

2) Broodschotel met pesto
IMG_4037Je zou het niet direct verwachten, maar ook onze kookboekenbibliotheek bevat meerdere beduimelde schriftjes met ingeplakte recepten. Afkomstig uit tijdschriften en kranten, van voor het digitale tijdperk. Zo hebben wij ook ergens een recept voor een schotel met oud brood. Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar het is niet te vesmaden. We maken het toch bijna nooit omdat we het recept dus maar moeilijk kunnen terugvinden.

3) Pittige bonenschotel
IMG_4041Dit is ook een recept voor een schotel waarin weinig calorieën je maaltijd opsieren. Het bestaat eigenlijk alleen uit wortel en kidneybonen met wat extra ingrediënten voor de smaak. Het komt uit een kookboek voor vegetarisch koken, van het type dat je in de ramsh voor een paar euro op de kop kan tikken.

4) Paddenstoelenrisotto met spinazie
Eigenlijk kan je – zelfs ik met enige moeite – verschillende lekkere risottorecepten bedenken waarbij vlees (meestal kip) helemaal niet nodig is. Meestal is een extra lekkere kaas eroverheen (gruyère bijvoorbeeld) al genoeg. Bekijk hier het recept.

5) Gnocchi met spinazie en oude kaas
HelloFresh. Dat was nog eens een fijne meedenker in de maaltijdcreatie. Maar voor de hopeloze keukenamateur wat tijdrovend en stressvol, dus sinds ik weer een baan heb, waag ik me hier niet meer aan. Maar er zijn wel een paar recepten die ik aankan en soms nog wel eens maak. De gnocchi met spinazie is een van mijn favorieten. Bekijk hier het recept.

6) Snelle bami
De rappe Chinees, maar nog net niet uit een bak van de Jumbo. Deze keer dus niet met saté. Maar goed, die heb je van de Mora ook in een vegavariant. Lekker met dat eitje en die pinda’s. Bekijk het recept hier.

7) Couscous met pompoen, kikkererwten en rozijnen
Het zoveelste recept van Appie. Wel zo makkelijk dat alles wat je nodig hebt, voorgesneden in een zakje te koop is. Veel koolhydraten, maar erg lekker. Bekijk het recept hier

IMG_40408) Bloemkoolcurry met kidneybonen
Er zijn van die periodes dat je gezond wilt doen. Tijdens een van die aanvallen van eetfanatisme, maakten we veel recepten die je terug kan vinden op de site van het Voedingscentrum. Erg verantwoord allemaal. Maar lekker, mwah… Deze bloemkoolcurry eten we nog steeds zo nu en dan. Met een lekkere grote naan erbij. Dat dan weer wel. Bekijk het recept hier.

Ten slotte nog twee recepten van AH, die hoog op mijn lijstje van lievelingskostjes staan, maar die we zo vaak gegeten hebben, dat Echtgenoot ze op een ander lijstje heeft geplaatst. Het boycotlijstje.

9) Rijstpannetje met tuinbonen
Deze is zo makkelijk. Eigenlijk komt het er op neer dat je alle ingrediënten in een pan gooit, en een half uurtje laat pruttelen. Bekijk hier het recept.

10) Spruitjestaart met champignons
Als je dit recept aan het maken bent, dan lijkt het pas echt alsof je aan het koken bent. Er komt zelfs bladerdeeg aan te pas. Voor de klunzige kok als mijzelf is dit wel een hogere moeilijkheidsgraad. Bekijk het recept hier.

2 gedachten over “10 vegetarische hoofdgerechten

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ga er een paar aan de kok hier laten zien! Ik heb lang geen vlees gegeten maar voel me beter met vlees. Ik wissel graag af met vis maar die gnocchi met spinazie die spreekt me wel aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑