Gelezen: De bloemen van Jan Siebelink

Soms kom ik – als fanatieke digitale lezer – een boek tegen, dat ik gewoon echt moet hebben voor in de kast. Dit boek is er zo een: ‘de bloemen van Jan Siebelink’.  Alle bloemen die in de boeken van Jan Siebelink voorkomen zijn in dit boek alfabetisch geordend en voorzien van tekeningen. Een geslaagde combinatie. 
IMG_3946

“Knielen op een bed violen” is het meest bekende boek van Jan Siebelink, waarin het geloof van zijn vader centraal staat. Het boek won de AKO literatuurprijs en werd verfilmd. Zijn vader was tuinder, waardoor bloemen en planten het decor vormden voor vele scenes in zijn boeken.

Dit boek is in februari 2018 uitgegeven ter ere van de tachtigste verjaardag van Jan Siebelink. Ik liep er langs in de Brunawinkel. Ik ben dol op mooie kijkboeken, vooral die over de natuur. Daarbij komt dat ik een zwak heb voor bloemen- en plantengidsen. Dus, dit boek belandde op de toonbank.

IMG_3945En ik heb er geen spijt van. Het is een erg mooi vormgegeven boek. Elke plant die ergens in de boeken van Siebelink wordt genoemd heeft twee bladzijden van fijn dik papier gekregen. Op de bladzijde links staan de citaten en rechts een tekening. Niet heel erg nauwkeurig en herkenbaar in sommige gevallen, maar de teksten van Siebelink maken ook veel goed. De taal van Siebelink maakt dat de citaten bijna lezen als gedichten; zo’n mooie taal.

“Van nature was mijn vader niet somber, maar het was de Veluwse godsdienst die met zijn magere, uitgeteerde armen mijn vaders vrolijke gevoelens had afgekneld. Hij kweekte vooral varens.” blz. 16

Nee, een compleet naslagwerk is het natuurlijk niet en er staan ook geen bloeitijden en verspreidingsgebieden in. Daarvoor heb ik andere boeken in de kast staan. Maar ik heb nog wel even de registercheck gedaan. En verhip, ik tref een register van Latijnse plantennamen aan en een register met Nederlandse plantennamen.

Door te lezen in dit boek, heb ik ook weer zin gekregen in het lezen van de recentste boeken van Siebelink die ik nog niet gehad heb: ‘Margje’ en ‘de Buurjongen’.

De bloemen van Jan Siebelink, door Jan Siebelink & Klaas Gubbels. – Amsterdam : De Bezige Bij, 2018 hardcover, 304 blz. € 24,99

Een gedachte over “Gelezen: De bloemen van Jan Siebelink

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑