Top 5 passieve sportbeleving

Menig bankzittende chipseter en bierdrinker beleeft op dit ogenblik een van zijn meest gedenkwaardige sportdagen. Waarom? De Olympische Spelen zijn weer bezig. Maar het kan passiever; hierbij de top 5.

In mijn jeugdjaren (lang geleden) mocht ik de meeste passieve sportvormen van dichtbij observeren. De mannelijke gezinsleden waren van het erg passief sportieve soort. Ja, meestal zijn de passieve sportbeoefenaars mannen. De sportieve uitdagingen – al dan niet in teamverband – worden via de televisie of computer aanvaard.

Hierbij de top 5 van de meest uitdagende sportvormen waarvoor je de bank niet hoeft af te komen.

De 5e plaats: Garmisch Partenkirchen

Een oliebollenverterende maag is op nieuwjaarsdag het meest gebaat bij een wat rustig – welhaast spiritueel – sportprogramma: schansspringen. Uren kan de passieve sporter ermee kwijtraken: wachten op het mooiste moment: als iemand erg fantasievol, nog net zijn nek brekend, zijn sprong beëindigt.

img_0756De 4e plaats: Wimbledon

De meest meditatieve sport om te doen voor de passieve sporter is tennis. Het aardigste om te bekijken in deze categorie is toch wel Wimbledon. In de tijd van McEnroe en Borg beoefende ik deze sport ook wel eens vanaf de bank. Je krijgt er wel een soepele nek van.

De 3e plaats: Langs de lijn

Voor een zichzelf serieus nemende passieve sporter is de radio natuurlijk een geweldig hulpmiddel bij de sportbeoefening. Oogjes kunnen erbij gesloten worden. De tune van langs de lijn is in mijn geheugen gegrift. Maar ik heb het nooit begrepen: hoe kan je in hemelsnaam een voetbalwedstrijd volgen als je de bal niet ziet? En dan heb ik het nog niet over de Tour de France, die je ook volledig via de radio kan volgen. Chapeau voor de verslaggevers die het dan alsnog spannend weten te maken.

F32C9729-2D99-4181-9B5E-BF10D3765E99De 2e plaats: Gamen

Toegegeven: laptop, tablet en smartphone heb ik altijd onder handbereik, maar spelletjes speel ik er sporadisch op. Echtgenoot kan er echter uuuuuren zoet mee zijn. Hele oorlogen op bestaande en niet bestaande werelddelen worden uitgevochten op de oppervlakte van een A4’tje.

De 1e plaats: Schaken via Teletekst

Voor sommige denksporters de ultieme uitdaging: schaken, dammen of bridgen via teletekst of de krant. Ik wil niet beweren dat denksport een passieve sport is, maar fit word je er niet van. Ik heb wat uren moeten aankijken naar een teletekstscherm met een schaakbord erop. Een betere minimalistische passieve sportbeoefening acht ik nauwelijks denkbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑