Wachtwoord?!

Het overkomt de meest technisch vaardige computergebruiker. Je begint goed uitgerust na je vakantie weer op je werk of aan je studie, maar…. wat was je wachtwoord ook al weer? Vergeten!  Hoe verzin je een veilig wachtwoord dat je ook nog eens kan onthouden?

Vaak moet je de meest vreemde woord- en cijfercombinaties intikken en dit het liefst ook nog combineren met leestekens die je normaal zelden gebruikt. Dan heb je pas een wachtwoord dat bestand is tegen hackers.

Waarom zo ingewikkeld?

Niet alleen je computer moet beschermd worden. Je wilt natuurlijk ook niet dat je facebook opgesierd wordt door vrolijke berichtjes van iemand anders, uit jouw naam.  Het gebeurt nu ook al dat allerlei apparaten, van slimme thermostaten tot bewakingscamera’s, gehackt worden. Om over wifirouters maar te zwijgen.

In 2003 bedacht Bill Blurr dat het nodig was om computers goed te beveiligen en dat wachtwoorden aan bepaalde kenmerken moesten voldoen. Burr adviseerde mensen om veel getallen en speciale tekens te gebruiken in wachtwoorden, en om deze regelmatig te veranderen. Dat advies werd overgenomen door het National Institute of Standards and Technology (NIST), waarmee het een standaard werd voor de Amerikaanse overheid en privesector. Maar de praktijk is weerbarstig. Vorig jaar gaf hij aan spijt te hebben van deze ingewikkelde wachtwoordeisen.

“Het was uiteindelijk waarschijnlijk te ingewikkeld voor veel mensen om goed te begrijpen, en eerlijk gezegd had ik een verkeerde aanpak”, zegt Burr nu over zijn advies. “Mensen worden er gek van en ze kiezen toch geen goede wachtwoorden, wat je ook doet.”  

Wat is een goed wachtwoord?

Hoe kies je nou een wachtwoord dat zowel veilig als makkelijk te onthouden is? Het blijkt namelijk dat veel wachtwoorden die jij makkelijk kan onthouden ook voor anderen te raden is. De meest gebruikte wachtwoorden zijn:

  • 123456
  • password
  • 12345678
  • qwerty
  • 12345

Dus deze moet je dus in ieder geval niet gebruiken. Maar ook wachtwoorden waarvan jij denkt dat niemand er ooit achterkomt, zijn niet zo veilig als je denkt. Een beetje handige sjaak komt er zo achter.

Maar wat als je je wachtwoord nou echt niet meer kan herinneren? Je kan een training volgen als hacker is een mogelijkheid. Het volgende filmpje licht een tipje van de sluier op.

Het is natuurlijk handiger om direct een goed wachtwoord te bedenken dat duistere types niet makkelijk kunnen raden. Dus ook niet steeds hetzelfde woord met volgnummers: banaan1, banaan2, banaan3. Een goed wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, getallen én speciale tekens.

Om erachter te komen of jouw briljante woordspeling ook een goed wachtwoord is, kan je deze testen op de site veiliginternetten.nl
En als je die eenmaal hebt verzonnen: NIET VOOR ELK ACCOUNT HETZELFDE WACHTWOORD GEBRUIKEN!

Hoe onthou je al die wachtwoorden?

Om het jezelf wat makkelijker te maken en je accounts veiliger zijn kan je het volgende doen:

  • gebruik een string van meerdere willekeurige woorden als wachtwoord;
  • gebruik een wachtwoordapp, waarin je al je wachtwoorden vastlegt. Wel beveiligd met een wachtwoord of vingerafdrukscan natuurlijk.
  • Gebruik de Tweestapsverificatie, waarmee je pas kan inloggen als je een pincode intikt die naar je telefoon wordt gestuurd.

Meer tips en trucs en achtergrondinformatie over veilig internetten vind je op de site veiliginternetten.nl Dit is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑