Chocolade keuzeadvies

De feestdagen staan voor de deur. En wat wordt er bij ons dan het meeste naar binnen gewerkt? Juist: chocolade. Argeloze chocolade-eters zouden kunnen denken dat het niet uitmaakt welk merk je pakt. Dat is een misverstand! Hierbij een advies voor de beste koop. 

De soorten

Kom bij mij niet aan met pure chocolade.  Ook butterscotch laat ik liever aan mij voorbij gaan. Ik hou niet van dat geknars tussen mijn kiezen tijdens het eten. Bonbons met vloeibare vulling? Neh, liever niet. Ik ben geen vieze man. Vooral die kersenbonbons van Ferrero of Rumbonen vind ik echt niet lekker.

snack

Lekkere chocolade is wat mij betreft melkchocolade en soms witte. Tegenwoordig zie je steeds meer chocolade met van alles erop en erin gepropt. Van chiliboon tot pepernoot: het kan allemaal in of op de chocolade. Je kan geen reep meer kopen of er is extra zeezout – vaak in combinatie met karamel – aan toegevoegd. Deze combi is nu zelfs in de ontbijtkoek te vinden.

Een paar keer per jaar veroorloven wij het ons om een lekker grote doos (minimaal 500 gram) chocoladecreaties van de bonbonwinkel hier in het dorp te kopen. Met Pasen en zeker met Kerstmis staat hier een flinke schaal op tafel voor de grijp. Zo komen wij de feestdagen wel door met musketkransjes, gevulde klokjes, chocolade hulst en rendieren.

De grote chocoladetruffels met een creme van hazelnoot die wij lang geleden kochten in de Tilburgse Nieuwlandstraat zijn ons lang bij gebleven. De winkel bestaat helaas niet meer.

IMG_1470En dan zijn er natuurlijk ook nog de verschillende soorten repen uit de fabrieken van Mars en Nestle. Hoewel deze soorten tweede keus zijn, zijn ze niet te versmaden als oppepper na of zelfs voor een drukke dag. Wat leent zich hiervoor het best? Mars vind ik wat plakkerig en dat geld ook voor Nuts. Ik ben meer fan van Twix (vroeger de Raider geheten) en de Balisto. Zo nu en dan een Bounty (maar wel melk!). Deze is ook lekker in de ijsvariant.

Stopt bij deze soorten onze chocoladebelevenis? Nee! Er zijn namelijk ook nog veel varianten voor op brood die erg aan ons besteed zijn. Nutella kan ik persoonlijk niet waarderen, maar de smeerchocolades van Duo Penotti des te meer. De Lidl heeft in de decemberperiode vaak “luxe” smeersels met koffie of kokos erin verwerkt. De pasta’s van de Jumbo zijn even lekker als die van de AH, behalve de hazelnootvariant. Die is me op een of andere manier te plakkerig. Benieuwd naar mijn beoordeling van de verschillende merken? Lees na het filmpje verder.

De merken

Vanuit alle windstreken komt de chocolade via de supermarkt in mijn knuistje terecht. En, zoals gezegd, de ene chocolade is de andere niet.

Belgische chocolade vind ik bijvoorbeeld nou niet de meest lekkere. Onder andere chocolade van Cote d ‘Or. Vooral de bonbonblocs zijn veel te zoet, maar Echtgenoot vindt deze – met hazelnoot – de lekkerste. Dan zijn er de bonbons van Leonidas die je op elk groot station kan kopen. Deze zijn goed gevarieerd en best wel erg lekker. De bonbons die wij kochten in Antwerpen en Brussel waren van die grote bonbons met slagroom erin. Dat vonden wij niet echt spannend.

20171205

Voor Nederlandse chocolade moet je natuurlijk bij Verkade zijn. Ook die vind ik niet echt het einde: niet romig genoeg. De repen van de Baronie zijn goedkoop, dus die komen ook niet in de top 5.
Maar er is hoop. Tony’s Chocolonely maakt wel heel lekkere repen in verrassende smaken (soms TE verrassend: ik bedoel: knettersuiker???). Tony heeft ook om de zoveel tijd Limited Editions. En daar hebben we wel een zwak voor. Ik zag nu weer een reep ‘stoofpeertjes in romige melkchocolade’. Kijk, daar word ik nou blij van. Het enige waar ik niet blij van wordt is die vervelende onvoorspelbare breuklijnen in deze chocoladerepen. Ik breek altijd verkeerd, waardoor er kostbare chocolade vanaf kruimelt en neigt ongemerkt in mijn decolleté te vallen.

Op de site kan je uitrekenen wat het eten van hun chocolade heeft opgeleverd (anders dan de extra pondjes op de heupen):

Schermafdruk 2017-12-03 13.09.54

Naast Tony is er nog een chocoladeheld opgestaan. it’s from Rotterdam:…….Johnny Doodle!! Johnny houdt net als ik van Fudge (Home is where the fudge is). En dat plakt ‘ie ook op z’n chocolade! Dus bij deze repen zitten de extra’s niet erin maar erop. Mijn absolute favoriet van dit merk is de smaak wit met appeltaart en wit met speculoos.

Een andere favoriet is van Zwitserse makelij: Milka, van de paarse koe. Duitse supermarkten staan er vol mee voor de feestdagen. Repen van 300 gram zijn geen uitzondering. Ik vind eigenlijk alles lekker waar Milka op staat. Vooral de reep met oreo niet te versmaden. Ook uit Zwitserland afkomstig is Toblerone. Juist: van die berg. Ik vind dit een tweede keuze, omdat ik die driehoekige vorm niet kan waarderen en de stukjes noga in deze chocolade in mijn kiezen blijft zitten.

chocolade duitslandHet merk Lindt kennen wij uit Duitsland: tegen kerst kan je bij de Kaufhof gevulde kerstballen kopen van dit merk. Lindt maakt vooral gevulde chocolade. Ik vind de vullingen vaak te zoet. Voor de in de kerstboom komen ook de Mozartkugeln in aanmerking. Heerlijke chocoladebollen gevuld met marsepein. Je moet er in Nederland met een lantarentje naar zoeken.  In Duitsland vindt je in de eerste de beste supermarkt in een achterafdorpje het hele assortiment uitgestald.

Het advies

Ik beloofde een koopadvies voor chocolade. Dus hierbij mijn top 3:

 1. de witte speculoos van Johnny Doodle
 2. karamel zeezout van Tony Chocolonely
 3. Melk Oreo van Milka

 

13 gedachten over “Chocolade keuzeadvies

Voeg uw reactie toe

 1. Nou, ik hou bijvoorbeeld van puur vooral. Leuk al die smaken ja. Zo is er voor ieder wat wils. Ik heb net een chocoladeletter van de Hema gekregen. Ziet er ook leuk uit.
  Ik vind het wel grappig dat je nu ook pepernoten in allerlei smaken kan kopen. Ga ze maar proberen allemaal. haha. Fijn Sinterklaasfeest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk! En dan is er nog héél veel meer chocolade van kleinere chocolademakers Vind je niet in de supermarkt. Vaak wat mij betreft lekkerder en eerlijker dan alles uit de supermarkt, ook wel echt duurder maar dat vind ik het zelf echt waard (google vooral eens op ‘bean to bar’)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑