Hygiëne

Iedereen is weer verkouden of wordt dat binnenkort. Tijd voor extra aandacht voor de hygiene. Ik hoor de zeepfabrikanten al juichen. Want: niet alles met één doekje!! en altijd handen wassen voor het eten!! 

Het gevaar

koli-bacteriaTalloze potentiële ziekteverwekkers wachten hun kans af je uit te schakelen met voedselvergiftiging, infecties, bloedvergiftiging, diarree, verkoudheden en zelfs hersenvliesontsteking. Niet alleen de onreine oppervlaktes in de keuken, het toilet, in de douche en….uhm overal eigenlijk… zijn gevaarlijk. Het houden van huisdieren – in ons geval honden – is al helemaal het lot tarten. Schoolgaande kinderen zijn ook zo’n enorme risicofactor. En laten we het over het reizen in het openbaar vervoer al helemaal niet meer hebben. En op een kantoor werken is ook niet zonder risico.

De adviezen

Gelukkig zijn de tips en trucs om ziektes door bacteriën op vieze oppervlakten te vermijden even talrijk als de bacillen zelf. Neem de site voor ZZP’ers van de Rabobank (1). Altijd een goede bron voor hygiëneadvies toch? Zij zoomen in op het voorkomen van griep, en geven de volgende tips. Erg handig voor ondergetekende, want ik haal nooit een griepprik. Het blijkt vooral belangrijk te zijn niet in aanraking te komen met andere mensen. Hun tips:

– vermijd grote mensenmassa’s  = moeilijk in de trein
– was uw handen zo vaak mogelijk = wel veel gedoe iedere keer en de huid van mijn handen vinden dat niet leuk
– beperk lichamelijk contact tot een minimum = da’s niet gezellig meer
– ga niet te snel naar de huisarts = check. Ik ga nooit.

Zij hebben ook nog een fijn weetje paraat voor de kantoormens:

Wist u dat uw kantoor of werkplaats een broedplaats is voor bacteriën en andere ziekteverwekkers? Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat er op bureaus vaak vierhonderd keer zoveel bacteriën rondzwerven als op een gemiddelde toiletbril.

Gelukkig is er ook nog enige geruststelling voor de reizigers onder ons:

Schermafdruk 2017-11-18 12.35.14

Dan het fenomeen “geurmarketing”. Volgens een bedrijf die dit geurgevoel verkoopt zal een schone geur er ook voor zorgen dat je de omgeving, zoals een toilet, als schoon ervaart (handig: ff sprayen in plaats van poetsen). Het is namelijk een kwestie van perceptie. Ik lees op de website(2) de volgende claim:

Uit onderzoek is gebleken dat het verspreiden van geur in metrostellen geen effect heeft op het feitelijke gedrag van de reiziger, het achterlaten van vuil. Echter, de beleving van de reinheid in de metro wordt wel degelijk beïnvloed door geurverspreiding. Vooral vrouwen beleven de begeurde metrostellen als schoner én veiliger. De resultaten van dit onderzoek zijn in lijn met onderzoeken van reinheidsbeleving en/of –gedrag zoals onderzocht door Holland et al. (2005) en Debets (2010). Dit toont aan dat geurmarketing een krachtig instrument is om in te zetten in het openbaar vervoer in Nederland.

Een ding wat zeker is: de RET en de NS doen hier niet aan. Meer dan speciaal licht en muziek heb ik niet mogen beleven.

zeepDan de professionals op hygiënegebied: de zeepfabrikant.  Met grote verbazing zag ik onlangs een reclame langskomen van een grote zeepgrutter die zijn zeepcreaties voor onze hygiene verkoopt onder de naam Dettol. Hun nieuwe marketingslogan is: Dettol: bescherm de gezondheid van je familie. Op de website(3) krijg je allerlei adviezen hoe je huis schoon te houden, hoe je je handen moet wassen en hoe je zweetlucht kan voorkomen. Maar de opvoeding van Dettol gaat verder. Als je expres of per ongeluk een baby in huis krijgt, dan is er volgens Dettol opperste waakzaamheid geboden op hygienisch-technisch vlak. Overal loert het gevaar! Een (volgens Dettol korte) checklist, zoals die op hun site te vinden is:

– Veranker boekenkasten, planken en ladenkasten aan de muur, indien mogelijk
– Dek of sluit blootliggende stopcontacten af
– Houd elektrische snoeren buiten bereik en berg ongebruikte apparaten op
– Bedek scherpe randen van meubels met een zacht materiaal zoals schuimrubber
– Installeer rookmelders in elke ruimte en controleer deze regelmatig
– Houd een verbanddoos gevuld en bij de hand voor volwassenen
– Beveilig ramen en houd koordjes van rolgordijnen e.d. buiten bereik
– Houd chemische producten en medicijnen buiten bereik of in afgesloten kasten
– Maak gelijk schoon als er geknoeid wordt en ontsmet de plek, indien nodig
– Programmeer noodnummers in uw telefoon en hang ze ook ergens zichtbaar op voor anderen

Ik ben blij dat ik zo’n risico als een baby niet in huis heb!
Alle tips en trucs van Dettol maken mij wel een beetje onrustig. SCHOONMAKEN ZOU DEEL UIT MOETEN MAKEN VAN UW DAGELIJKSE ROUTINE. Slik Dus als een gezinslid uitvalt door ziekte dan heb ik niet goed genoeg gepoetst?!

De praktijk

Trouwe lezers van dit blog weten het inmiddels: een Domestic Goddess zal ik nooit (willen) worden. Het liefst zou ik inderdaad het hele huis in een half uurtje met hetzelfde doekje ff afdoen. Maar dat is dus niet verantwoord. Ik ben wel een gemaksmens, dus een groot fan van de kant en klare schoonmaakdoekjes van de supermarkt voor de kleine veegacties. Voor schrobben zijn die niet geschikt (maar Echtgenoot wel… 😉 )

Nee, een oase van hygiene zal onze residentie nooit worden. Maar goed, we zijn nog geen slachtoffer geworden van buikloop, voedselvergiftiging of hondsdolheid. Dus het zal allemaal wel loslopen.

Bronnen:
1) https://www.ikgastarten.nl/zzp/4-tips-om-griep-te-voorkomen
2) http://www.slimmegeurmarketing.nl/hygiene-geurmarketing/
3) http://www.dettol.nl/your-family/infant-toddler-development/safe-play/

5 gedachten over “Hygiëne

Voeg uw reactie toe

  1. Ipv tig keer handen wassen kun je in het ov ook handschoenen aanhouden in de winter ook handig op het station als je de reling vastpakt, én anders gewoon ziek worden en thuis voor de buis.

    Geliked door 1 persoon

  2. Goed geschreven. Ik merk zelf dat ik het allemaal maar een beetje met een korreltje zout neem. Natuurlijk is het goed om over hygiëne na te denken (en er ook wat mee te doen), maar als je je baby/kind/volwassenzelf altijd bij de bacteriën e.d. weghoudt en hij/zij er later mee in aanraking komt raakt het je 10x zo hard. Waarom? Omdat je immuunsysteem het niet gewend is ermee in aanraking te komen. Zoals ik zeg, hygiëne is goed om mee bezig te zijn, maar niet te…

    Geliked door 1 persoon

  3. Of je het echt kan voorkomen weet ik niet. Wel maak ik mijn eigen werkplek met zelf meegebrachte doekjes schoon. En ik zou willen dat iedereen gewoon een paar dagen thuis bleef als ze verkouden zijn. Je steekt iedereen aan en die verzwakte weerstand zorgt voor griep en dan steek je mensen om je heen weer aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑