Gelezen: Brabant buiten

Afgelopen zaterdag plofte er iets zwaars op mijn deurmat. Het bleek het boek ‘Brabant buiten’ van het Brabants Landschap te zijn. Zomaar gekregen omdat wij (al heel lang) lid zijn van deze club. 

IMG_2461In het kader van het 85-jarig jubileum van de Stichting Het Brabants Landschap is een nieuw handboek uitgegeven met alle natuurgebieden van het Brabants Landschap, wandel- en fietsroutes, informatiepunten- en buitenlokalen en activiteiten.

Als natuurliefhebber kan ik een boek over de natuur om de hoek zeer waarderen. Er staan prachtige foto’s in en veel informatie over wat er groeit, bloeit, loopt, vliegt en rondkruipt in de Brabantse bossen, velden, heide en wateren.

IMG_2465De gids is onderverdeeld in een aantal gebieden die samen het Brabantse landschap vormen:

  • De Brabantse Wal : een gebied tussen Zeeland en Brabant bij Bergen op Zoom in de buurt. Hier vind je onder andere het Markiezaatsmeer en Landgoed Mattemburgh.
  • De Baronie : een gebied bij Breda. Ons welbekend, van onder andere de Pannenhoef bij Zundert.
  • Heusden en Altena, met als leukste plaatsje Woudrichem. Bezienswaardigheid is Fort Altena.
  • Hart van het Groene Woud: had ik nog nooit van gehoord, maar daar blijken we al veel gewandeld te hebben. Hiertoe behoren onder andere het Dommeldal en de Mortelen. En de Kampina, maar dat is van Natuurmonumenten en staat daarom niet in deze gids.
  • Ten oosten van Tilburg : hier wonen wij, dus we kennen de Hondsberg/Galgenven, Nemelaer en natuurlijk de Leemputten hier vlakbij.
  • Ten zuiden van Den Bosch : zeg maar tussen Vught en Boxtel. Een erg mooie streek.
  • De Kempen : dit gebied kennen wij als onze broekzak, want onze camping staat aan de rand van de Rovertse heide. Ook de Regte heide bij Riel, het Ooijvaartsnest, Gorp en Leij en Annaninna’s Rust bij Hilvarenbeek zijn bekende gebieden.
  • De Groote Heide : dit is bij Eindhoven. Hier zijn we nooit geweest, dus mag op het lijstje.
  • Maas en Peel : onder andere het gebied bij Grave. Aangezien ik daar lang geleden even gewoond heb, gaat dit ook op het ‘te wandelen’ lijstje.

IMG_2468Elk gebied bevat een wetenswaardigheden over de lokale natuur en de bezienswaardigheden in het landschap. Er is ook steeds een kaartje afgebeeld van de wandelroutes. Deze zijn allemaal in folderformaat te downloaden van de site van het Brabants Landschap.

Een klein minpuntje heb ik in deze gids toch gevonden: de terugvindbaarheid van de informatie via een register. Eerst dacht ik dat de gebieden die in het register staan terug te vinden waren op de bladzijdenummers die erachter staan. Maar dat werkte niet. Het blijkt het aantal hectaren te zijn van het genoemde gebied. De enige houvast zijn de kleurcodes per gebied, maar het blijft wel een beetje zoeken in deze gids als je je iets specifieks herinnert en dat dan weer terug wil zoeken. Wat dan wel weer leuk is, is dat er een lijstje ‘icoonen’ is toegevoegd dat als register kan dienen. Stel je wil weten waar je de wilde zwijnen kan vinden in onze provincie, dan kijk je op bladzijde 332.

Wil je dit boek ook hebben? Tsja, dan kan je je natuurlijk het beste aanmelden bij Het Brabants landschap als donateur! Meer informatie kan je lezen op de website van het Brabants landschap. 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑