Postordercatalogi

De postordercatalogus was de webshop van eind vorige eeuw, maar dan analoog. Het principe is hetzelfde. Waarom stad en land aflopen als je ook je bestelling kan laten thuisbezorgen. Wat plofte er bij ons zoal op de mat?

Wehkamp

IMG_2400De komst van een nieuwe dikke postordergids van Wehkamp was ieder voorjaar en herfst weer een hoogtepunt bij ons thuis. Als ik een nieuwe winterjas nodig had, dan werd er eerst in deze kleurrijke telefoonboekdikke koopgids gekeken.  Otto en Neckermann hebben bij ons nooit een poot aan de grond gekregen.

Als je een itempje – bijvoorbeeld een mooie nieuwe blouse – wilde bestellen, deed dit wel een groot beroep op je cijfermatig inzicht. De blouse moest namelijk wel in de goede kleur en maat aankomen. Dit vergde een uiterst nauwkeurige notering van het bestelnummer en de code voor de kleur en de maat. Anders kreeg je per ongeluk een zwarte broek in de verkeerde maat in plaats van het fleurige bloesje dat op dezelfde pagina prijkte. Een nadelige kant van het Wehkampverhaal was de mogelijkheid tot kopen op afbetaling, dat menig huishouden in problemen kon brengen.

Wehkamp heeft de transitie naar digitaal heel succesvol volbracht. Ze hebben een pracht van een website, een heel groot assortiment en goede dienstverlening in bestellen, bezorgen en terugsturen. En een goede app. Ook niet onbelangrijk tegenwoordig.

Wil je dit nostalgische gevoel van kleding uit de gids bestellen nog een keer oproepen dan kan ik Klingel aanbevelen. Naast de webshop, waar ik per ongeluk ooit een keer een BH bestelde, hebben ze nog een ouderwetse gids die je ongevraagd thuisgestuurd krijgt.

 Bakker

Nee dit zijn geen broodjes op bestelling, maar planten en bloemen via de postorder. Mijn vader was in de jaren zeventig en tachtig namelijk zijn tijd ver vooruit. Je dacht toch niet dat hij de tuincentra ging aflopen voor een struik van het een of ander? Nee, deze fanatieke tuinier had sowieso geen auto en ook geen zin in gedoe. Gelukkig bracht de postordercatalogus van Bakker uitkomst en alle bollen, bloemen en struiken aan huis. Uiteraard hebben ze nu in plaats van een postordercatalogus een website waar je je groenvoorziening kan bestellen.

De boekenclub

De ultieme gemaksdienst voor ons boekenliefhebbers was in de jaren zeventig en tachtig de welbekende postordergids van Boek&Plaat en later de ECI. Minder aantrekkelijk was dat je met het zogenaamde ‘Kroonboek’ werd opgezadeld als je niet op tijd bestelde. En dat ‘Kroonboek’ was altijd het laatste boek uit de hele catalogus dat je wilde hebben. Je kon bij deze boekenboer boeken voor een veel lagere prijs bestellen. Voorwaarde was wel dat je op z’n minst al 20 jaar lid was. Ik hoorde pas op een congres van uitgevers dat ECI (nu een webwinkel) het dal – waar ze sinds Bol.com inzaten – langzaam weer probeert uit te komen. Het clubgevoel willen ze wel zo veel mogelijk handhaven.

*met dank aan Echtgenoot voor het maken van actuele foto’s van de Klingel postordercatalogus bij moeder thuis.

6 gedachten over “Postordercatalogi

Voeg uw reactie toe

  1. Heb 1 keer bij een zaak online gekocht krijg nu steeds reclame al een jaar. Kan me niet afmelden en vind het zo zonde van het papier! Noem bewust de naam niet omdat de kleding ook niet echt goede kwaliteit is. Ik ben vooral fan van de ikea gids.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑