De vegetarische boterham

Op de meeste werkdagen sta ik ’s ochtends vroeg altijd een berg boterhammen te smeren voor de lunch. Vaak eten wij vleeswaren en da’s niet zo goed voor ons en voor de beestjes. Welke alternatieven zijn er zoal aan vegetarisch broodbeleg en zijn die een beetje lekker?

De criteria

Om te beginnen: waar moet dit alternatieve beleg voor mij persoonlijk aan voldoen? Ik ben heel kritisch, want er is wel wat voor nodig om van het plakje worst, het likje paté of een lekker kipfiletje af te blijven. Mijn criteria voor een geslaagde vegetarische boterham zijn de volgende:

 1. geen zoetigheid op de werklunch. Kokosbrood, chocoladepasta, muisjespasta (de blije boterham) en speculoos vallen (helaas) af. Anders is het hek van de dam, en eet ik alleen nog maar suiker.
 2. GEEN pindakaas of variant daarvan, want dat lust ik echt niet.
 3. het beleg moet ook na een halve dag tussen een boterham gelegen te hebben nog een beetje appetijtelijk zijn. Dus niet door het brood heen getrokken, een papperige boterham achterlatend. Ik heb geen keukentje tot mijn beschikking op het werk, dus het moet goed blijven.
 4. Het moet tussen de boterham blijven zitten en niet stiekem het boterhamzakje of het broodtrommeltje gaan verkennen.
 5. Het moet kant en klaar in de supermarkt verkrijgbaar zijn, want ik ga natuurlijk niet s ochtends vroeg allerlei exotische recepten staan uitproberen.

Wat blijft er dan over om te testen?

Kaasvarianten

Tot grote vreugde van mijn teckeltjes, ben ik dol op kaas. Zij zitten al netjes op de mat in de keuken te wachten als ik aanstalten maak mijn boterhammen te gaan beleggen. Kaas eet ik dus iedere dag. Ook geitenkaas gecombineerd met honing of appelstroop kan nog door de beugel. Brie is mij te luxe voor een kantoorboterham. Boursin smaakt te veel naar  knoflook. Philadelphia vind ik wel lekker.  De Eruutjes wat minder. Die blijven altijd net zo lang in de koelkast staan tot ze zijn beschimmeld.

Nepvleeswaren

img_2076De vegetarische slager verkoopt gewoon bij de AH allerlei op vlees lijkende vegetarische creaties. Ik kan er kort over zijn: het is niet zo erg lekker. Ik heb nog nep-filet americain en nep-smeerworst in de koelkast liggen en die zal ik wel opmaken, maar nee, dit is niet aan mij besteed. Maar misschien is het gewoon een kwestie van wennen. De filet lijkt namelijk wel erg veel op vlees, zodat je onwillekeurig ook die smaak verwacht als je het eet. Maar nee. Het is totaal anders. Ff omdenken dus.

Exotische smeerseltjes

Smeerbaar broodbeleg is altijd een risico (zie criterium 3). Vaak wordt aanbevolen deze smeerseltjes te combineren met gegrilde of rauwe groenten tussen je brood. Heel creatief, maar ik heb dat dus vaak niet eens in huis. IMG_2119Ik deed wel een goede ontdekking bij de AH: Hoemoes in allerlei fijne smaken. Als ik nou zo kien ben om rode paprika in voorraad te hebben, dan is dat een hele acceptabele combi. Tapenade zou ook kunnen, maar ik ben niet zo’n fan van olijven. De sandwichspread beschouw ik maar als bekend bij iedereen. De naturel is nog het beste te pruimen. Andere smaken kunnen mij minder boeien. Het is verdacht lang houdbaar.

Groenten of een eitje

Groenten op mijn brood vind ik niks. Een reepje paprika of komkommer kan nog wel, maar tomaat vind ik al veel te vochtig voor op een boterham (zie criterium 3.) Een eitje kan natuurlijk wel. Alleen heb ik zelden of nooit een gebakken of gekookt eitje paraat om kwart over zes ’s ochtends.

En waar verpakken we dat in?

Een plastic zakje of aluminiumfolie gebruik ik liever niet. Nog afgezien van het feit dat ze slecht voor het milieu zijn, blijken ze vaak of te groot of te klein te zijn om er een knoop in te leggen. Die irritante sluitstrips ben ik namelijk ook altijd kwijt.

Het alternatief is de broodtrommel. Die heb je in alle soorten en maten. Ik was erg te spreken over mijn Gruitbox (met zo’n bobbel voor je appel) totdat ik het tussenschotje kwijtraakte en mijn boterhammen in mijn trommel gingen feestvieren (criterum 4).
Ik wil wel een broodtrommel, maar die mag niet te groot zijn en moet in mijn tas passen. Er zijn ook heel milieuvriendelijke zakjes van textiel met leuke opdrukjes te koop. Maar dat lijkt me niks: niet zo hygiënisch al beweren ze van wel.

Wat een gedoe allemaal. Weet je wat? We kopen lekker een broodje op het station. Zo af en toe…

4 gedachten over “De vegetarische boterham

Voeg uw reactie toe

 1. Combineren met sambal of miso (sojapasta), kurkuma vind ik lekker. Je maakt drie boterhammen hiermee verschillend van smaak.

  Komkommer mag en een reepje paprika? Dan kun je ook een blad ijsbergsla proberen.
  Of een schijf smakelijke appel.

  De hoemoes varianten zijn ook mijn favoriet. En op deze manier verschillend te maken.

  Smakelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Salades, zoals komkommer-, ei of selleriesalades misschien? Of cashew- of amandelspread. En tomaat/komkommer/radijs etc kun je als plakjes meenemen en later toevoegen. Ik ben dol op hummus met een likje chilisaus en komkommer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑