Gelezen: 5 ingrediënten Snel & Simpel koken

Maximale smaak met minimaal gedoe. Dat is wat Jamie Oliver met dit boek belooft. Omdat ik geen keukenprinses ben sprak dit mij direct aan: snel en simpel met 5 ingrediënten. Op 24kitchen zag ik hem al met het grootste gemak enkele lekkere gerechten uit dit boek in elkaar flansen. Dus daar wilde ik wel meer over lezen. 

De recepten van Jamie Oliver leken mij tot nu toe een beetje lastig te maken. Bovendien wantrouw ik een kok die het ok vind om knoflook gewoon in de bol kapot te meppen en in zijn geheel in het eten te gooien. Maar goed, flair heeft hij wel zullen we maar zeggen. Maar zijn de recepten in dit boek te behappen voor de superamateurs zoals mijzelf?

Het kookboek

Hoewel ik dus geen beste kok ben, vind ik kookboeken erg fijn om te hebben en om te lezen. Mijn kast bevat dan ook de werken van meerdere sterchefs (meestal Brits van origine). Maar het ene kookboek is het andere niet. Dat je er lekker in kan lezen zegt niks over de maakbaarheid en terugvindbaarheid van de recepten die erin staan. Hoe zit dat met dit kookboek?

Jamies nieuwe boek is verdeeld in verschillende stukken, gescheiden door een felgroen schutblad. Recepten zijn geordend in de volgende rubrieken:

 • Salades
 • Pasta
 • Eieren
 • Kip
 • Vis
 • Groenten
 • Rund
 • Varken
 • Lam
 • Rijst & noedels
 • Zoetigheid

Onder een recept worden keurig de voedingswaarden vermeld. De foto’s zijn dik in orde. Langs de beschrijving van het recept staan de foto’s van de vijf ingrediënten die zijn gebruikt onder elkaar.

Ingrediënten

Het boek begint met een aantal van zijn opvattingen van wat je in je keukenkastje moet hebben, wat gezond en lekker is en hoe je aan die spullen moet komen. Kruiden word je geacht om zelf in je vensterbank of tuin te kweken. Ja hoor, tuuuurlijk Jamie. Ik koop ze wel bij de Jumbo.

Tijdens verwachtingsvolle eerste bladeractie in het kloeke kookboek valt mij op dat simpel koken volgens Oliver toch een aantal ingrediënten oplevert waarvan ik nog nooit gehoord heb en waarvan ik niet zou weten waar ik ze zou moeten kopen. Recept nummer 1 vraagt al om hoisinsaus. IMG_2164
Mijn keukenkastjes puilen uit van de potjes, zakjes, doosjes en blikjes met poedertjes, sausjes en smeerseltjes die ik niet meer gebruik. Omdat ik niet meer weet dat ik ze heb doordat ze achteraan staan of omdat het betreffende goedje voor een recept is aangeschaft en daarna nooit meer het daglicht heeft mogen aanschouwen. Hoisinsaus is nergens te bekennen. Ook de Rozenharissa die Jamie voor een recept even verderop bedacht, is niet aanwezig.

Dit vind ik wel een minpuntje aan dit boek, want ik zie verderop ook allerlei ingrediënten waarvoor ik waarschijnlijk stad en land moet aflopen. Ik heb nu eenmaal geen biologische markt voor mijn deur elke dag.

Het register

Een naslagwerk – en een kookboek is een naslagwerk wat mij betreft – moet altijd een goed register hebben. Dus ik deed bij dit boek weer de registertest om dat uit te vinden. Staat een bepaald ingrediënt in het register met een verwijzing naar het recept waarin het voorkomt? IMG_2157
Ik testte witlof. Moest wel bij de l van lof kijken maar ik word keurig naar een salade met lof verwezen. En zo kan je bijvoorbeeld gerechten met pasta ook in het register opzoeken.

Aan het einde van het kookboek geeft het team van Jamie nog enkele aanwijzingen hoe gezond te koken. Verteld wordt dat de recepten op zich geen uitgebalanceerde maaltijd vormen, maar dat je deze altijd moet aanvullen. Dat lijkt me nogal logisch eerlijk gezegd. Ook leggen ze de waarde van voedingsmiddelen uit. Gelukkig zijn dit maar twee pagina’s.

Conclusie

Het nieuwe kookboek van Jamie Oliver ziet er qua vormgeving heel goed uit. Het register is goed en de foto’s duidelijk. De recepten zijn – voor mij – niet allemaal te maken, maar er staan er ook zeker een paar in die ik zal gaan proberen. Hou Instagram in de gaten als je wilt weten of het me lukt. 😉

Jamie Oliver, 5 ingrediënten : snel & simpel koken, Kosmos Uitgevers, 2017
29,99 euro. Elke zondagavond van 17 tot 18 uur op 24kitchen

6 gedachten over “Gelezen: 5 ingrediënten Snel & Simpel koken

Voeg uw reactie toe

 1. Rozenharissa zegt mij niets.
  Hoisinsaus is geloof ik ook bij Appie te verkrijgen.
  Anders heeft een toko het zeker.

  Maar of het ook in kleinere flesjes te koop is.
  Wellicht bij een Appie to go.

  Toch ben ik jaloers op jouw uitgebreide voorraad.
  Misschien moet je deze voorraad een bekijke ? En eerst gaan gebruiken voordat je de verzameling nog groter maakt?

  Smakelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Kruiden en specerijen zijn niet echt bederfelijk.

  Maar ik begrijp dat jij in je keuken aan de veilige kant wil zitten.
  Hoe denk je dat de houdbaarheid in de Gouden Eeuw werd toegepast?
  Jaren opgeslagen in het land van herkomst, jaren onderweg naar de stapelmarkt in Nederland en dan te duur om weg te gooien.

  Duurzame groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑