Gelezen: Ga lekker zelf in je kracht staan

Ieder kantoormens kent ze: de managementtermen en het marketingjargon. Dit boek is een bundeling van de columns die Japke-D Bouma in het NRC schreef over de ergste jeukwoorden en lachwekkendste uitdrukkingen die je alleen maar in een kantooromgeving kan horen. Ik zag de afgelopen 26 jaar diverse kantoren van binnen. Als je – net als ik – zo lang kantoortuinen, flexplekken, reorganisatietrajecten en niet te vergeten collega’s in alle soorten en maten overleeft, dan herken je met gemak een aantal van de ergste kantoorclichés die Japke-D Bouma in dit boek op de hak neemt.

Zelfsturende teams

teamwork-2499638_1920Het boek begint met een oude bekende: zelfsturende teams: “hoe vager er gepraat wordt in een bedrijf, hoe meer er wordt zelfgestuurd”. Ook het “agile werken” en de alom bekende en verguisde ‘flexplek in de flexvlek’ (de middelvinger van iedere baas naar zijn personeel, aldus de schrijfster) en storytelling ontkomen niet aan het fileermes van Japke. Verder is ‘succes een keuze’, staat ‘de klant centraal’, hebben we ‘een punt op de horizon’ en ‘scrummen’ we tot we erbij neervallen. Bovendien houden we ons overmatig bezig met de ‘customer journey’, vaak in gezelschap van persona’s. En ik moet bekennen: allemaal zag ik ze voorbij komen. En weer verdwijnen… achter dat punt op de horizon.

Hoe moet het dan wel?

board-1647322_1920Elk stukje over een of andere gekkigheid van management- en marketinggoeroes sluit Bouma af met een slotwoord onder het kopje “hoe moet het dan wel?” Vaak beantwoordt ze deze vraag eenvoudigweg met: hou er toch mee op en ga gewoon aan het werk. Ja, duh. Op een gegeven moment is dat niet zo verrassend meer.

Halverwege het boekje verminderde dan ook mijn enthousiasme en belangstelling, omdat het afzeiken en te letterlijk opvatten van de kantoortaal een beetje flauw wordt. Zoals in het stukje over “het beste uit jezelf halen”. Nee, dat is niet letterlijk bedoeld en ook niet leuk als je het zo uitlegt: wie moet je het beste uit jezelf dan geven? Je klant of de baas? En is er ook nog iets over voor thuis? Blijft alleen het slechtste over als je het beste eruit hebt gehaald? Tja.

chalkboard-1927332_1920Al met al ben ik wel blij dat ik niet meer 40 uur per week in een kantoor ben opgesloten. Ik ben ook happy dat ik af en toe een andere sport mag uitoefenen: het trainen van studenten. Dat ook weer hele andere dingen van me vraagt dan een ‘clean desk policy’. Maar op geen enkele werkplek ontkom je aan de communicatieafdeling die samen met de human resource afdeling werkt aan de gewenste organisatiecultuur. De kreten zijn moeilijk te ontwijken: “durf te leren!” Is het nieuwe “fouten maken mag”. Deze komt ook nog even langs in het boek van Bouma. De plan-do-check-act achtervolgt mij ook nog steeds.

Conclusie

“Ga lekker zelf in je kracht staan” is een leuk boekje om te lezen, zeker als je zelf onderdeel uitmaakt van een kantoorjungle. Ik zou willen aanraden deze stukjes gedoseerd te lezen: dus niet allemaal achter elkaar, maar zoals ze bedoeld zijn: eentje per week. Anders is het te veel van hetzelfde en wordt het zelfs een beetje flauw. Maar goed, flauw kan ook heel leuk zijn. Kijk maar naar Toren C.

5 gedachten over “Gelezen: Ga lekker zelf in je kracht staan

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ken het zelf helemaal niet, al zijn sommige clichés mij natuurlijk ook wel bekend al heb ik nooit op een kantoor gewerkt. Ik reageer omdat ik je wil complimenteren voor je schrijven. Je zoog me mee in je stukje, ook al interesseerde het onderwerp me eigenlijk niets, haha. Dat zegt dus wat over je schrijfstijl! Heel prettig lezen 😊

    Liked by 1 persoon

  2. Dank je. Dit boekje ga ik zeker lezen. Maar dan ná mijn examen Agile Scrum binnenkort…
    Het doet me ook wel een beetje denken aan een ander boek dat ik eens gelezen heb: Bullshit Management van Jos Verveen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑