Haat/liefde: Prullaria

Ja, ik weet het: ontspullen is in de mode tegenwoordig. En ik heb het geprobeerd. Maar op de een of andere manier worden de kasten, vensterbanken en tafeltjes toch weer stiekem en onopvallend ingenomen door allerhande prullaria. Vaak in teckelvorm. Een overzicht van prullaria in het zicht en prullaria dat nog wel in huis is maar – gelukkig – uit het zicht verdwenen.

De decoratieve rotzooi waarmee wij onze alledaagse leefomgeving opsieren kan ik in drie categorieën onderverdelen:

1) De Teckelprullenverzameling

Deze verzameling met thema groeit en groeit. Dat komt omdat zowel ondergetekende als Echtgenoot helemaal weg zijn van teckels en deze, naast de levende exemplaren, ook in aardewerk, pluche, plastic, glas en hout aan ons huishouden toevoegen.

Een paar voorbeeldjes.

IMG_2084De teckelspaarpotten van PommesPidou. Die zijn zo leuk! Ik heb er drie vier. Ze zijn nergens goed voor, want ik heb nooit muntgeld en als ik het al heb dan is Echtgenoot er als de kippen bij om het in parkeermeters te stoppen en biertjes mee te betalen bij De Club.
Dan zijn er de houten teckeltjes voor in de vensterbank van Linda van der Putten. Het zijn blijvertjes.
De leuke, maar te kleine schaaltjes met teckeltjes erop. Ze zijn te klein voor een handje nootjes. Tenminste voor het handje waarmee wij altijd nootjes pakken. Dan zijn er nog allerhande variaties op het thema van het Hemateckeltje Takkie (Fiep Westendorp) in onze kast te vinden. Erg gesteld ben ik op mijn gehaakte teckeltjes en dan vooral die van de leprastichting in de vorm van Lotje (Jan Kruis).
Dan de keuken- en kantoorartikelen in de vorm van een teckel: plakpandhouder, tandenstokerhouder, gieter, en autoteckelprullaria zoals stickers en geurdingetjes voor aan de spiegel.

Ik ga het hier verder maar niet hebben over de grensoverschijdende teckelprullen die Echtgenoot naar binnen sleept: Haloweenteckels. Need I say more?

Deze diashow vereist JavaScript.

Wil je weten waar je al deze mooie en nog meer teckelspullen kan kopen? Bekijk mijn teckellinks.

2) De prul met een verhaal

Pakweg een decennium of anderhalf geleden reden wij op een eindeloze weg door de naaldbossen in de Zweedse provincie Småland. Daar doemde toen een soort van winkel/museum op, waar je glaskunst kon bekijken en kopen. Dit bleek de kunst te zijn van De glaskunst van Målerås.  We hebben een reiger (die we in Utrecht kochten…), een eland en een masker (waarvan de voet helaas kapot is).
Dan is er nog de oude Orang Malu (verlegen man ofwel de huilende boeddha) die ik samen met mijn moeder op de Haagse Pasar Malam kocht.
De prul waaraan ik het meest gehecht ben is de presse papier met een uitgebloeide paardebloem erin. Ik kocht deze in 1991 in Antwerpen bij een winkel van het WNF voor 60 gulden. Heeeel veel geld was dat toen. Sindsdien staat hij op mijn salontafel.

3) Reis- en zolderprullaria

Iedereen die weleens naar het buitenland is geweest (en eigenlijk hoeft dat nog niet eens) heeft spullen in huis die in de categorie “souvenirs” vallen. Deze rubriek is – hoewel wij nou niet bepaald wereldreizigers zijn – in onze residentie ruim vertegenwoordigd. De meeste spullen belanden in een doos of op een achterafplekje op zolder, in de kelder of garage. Deze verzameling blijkt vooral de bestaan uit boekjes van musea, (wandel)kaarten, ansichtkaarten, schalen en asbakken.

Ook Kerstprullen reken ik tot deze categorie. Naast de onvermijdelijke ballen, pieken en slingers, zwerven ook kerstkransen, lichtgevende prullen en andere kerstkitsch doelloos rond in onze opbergplaatsen. Slechts een enkel prul is uitverkoren tot een plek in het zicht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het ultieme object waarin prulverzameling 1 (teckels) mooi samenkomt met verzameling 3 (kerstprullen) is de volgende aanwinst: een zingende teckel in kerstpak. Ons echte levende teckeltje Nora kan deze ab-so-luut niet waarderen. Bekijk dit wonder van techniek op mijn facebookpagina “overige bijkomstigheden”. Als je daar toch bent: liken en delen van mijn pagina is fijn!

3 gedachten over “Haat/liefde: Prullaria

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑