Gelezen: Oomen stroomt over

Wat kan er allemaal in je lichaam en in je hoofd gebeuren als de natuur besluit dat het hoog tijd is dat je je tegen wil en dank in de overgang werpt? Als prille vijftiger merk ik dat mijn energiegebrek, concentratie- en uithoudingsvermogen, goede humeur en grote tegenzin tegen het dagelijkse geploeter mij vaak nogal afleid. En waar komt dat slechte slapen en aldus verkregen extra vermoeidheid vandaan? Dat wilde ik nu wel eens weten. Met zo’n donkerbruin vermoeden van de oorsprong van deze verschijnselen, ging ik op zoek naar meer achtergrondinformatie. Ik stuitte op het boek van Francine Oomen. Een hilarisch relaas van een ernstige zaak.

Breinblubber

Oomen schreef geen conventioneel boek over de overgang. Die zijn er al genoeg om je de stuipen op het lijf te jagen. Dit is een boek dat de vorm heeft van een graphic novel in scrapboekjasje. Op een supergeestige manier beschrijft en tekent zij de kwalen die zij het hoofd moest bieden bij het doorstaan van de eerste jaren van haar overgangsperiode. Het blijkt dat 80% van de vrouwen in meer of mindere mate last krijgen van wat zij treffend noemt breinblubber en andere fysieke en psychische ongemakken.

IMG_2071In het boek vertelt Oomen ook over de onvermijdelijke opvliegers, vergezeld van angsten, paniek, luste- en slapeloosheid, pijn in de gewrichten enz. enz. Vrolijk samengevat in de term HORMONENHUSSEL. Mijn conclusie: ik ben nog maar pas begonnen; er komt nog wat aan. Maar, zoals ook geruststellend in het boek wordt verteld: de klachten KUNNEN optreden. Je kan er ook helemaal GEEN last van hebben. Of een beetje.
Een ding waar ze heel duidelijk over is: ga niet aan de hormonen, want die houden de overgang alleen maar tijdelijk tegen en schaden je gezondheid.

Braakliggen

IMG_2069Oké, de kans bestaat dus dat er zware tijden aankomen. Tegendraads en perfectionistisch als ik ben, ga ik me daar natuurlijk niet bij neerleggen. Een greep uit de adviezen van Oomen hoe je toch een beetje leuk kan blijven leven:

  • wees eens niet zo perfectionistisch met je altijd maar MOETEN (mij uit het hart gegrepen);
  • “Wat doet een boer als zijn land uitgeput is? Hij laat het een paar jaar braakliggen. Hij geeft de grond rust en tijd op zich te herstellen” schrijft Oomen.
    Dus: ga braakliggen, m.a.w. stop met werken. GOED advies! Maar ja, waar komen de centjes dan vandaan? Het inlassen van korte dan wel langere periodes van tijdelijke braakligging kan echter ook heel goed werken. Daar was ik al aan begonnen. Noodgedwongen deeltijdwerken is in mijn geval een “blessing in disguise” gebleken. En als het even niet lukt? Dan lukt het maar niet. Rust nemen en je evenwicht hervinden is VEEL belangrijker dan een schoon en opgeruimd huis, een perfect gekookt driegangendiner of een lege werkmailbox. Alles kan ook een tandje minder en op een later moment. Zo belangrijk ben je niet. Dat vertel ik mezelf dus steeds weer opnieuw…
  • Tijdens de overgang krijg je te maken met gewichtstoename. Maar leven zonder een taartje is toch ook geen leven? JUIST!!

Daten

Een andere afleidingsmanoeuvre die bij Oomen werkte is het daten met behulp van Tinder. Hilarisch hoe ze het manvolk dat ze al swipend tegenkomt optekent. Uiteindelijk was dit nou ook weer niet de meest ideale bezigheid om je gemoedsrust in goed vaarwater te krijgen, zo bleek. Deze tip sla ik zelf maar over.

Conclusie

Oomen stroomt over is een getekend en geplakt persoonlijk ervaringsverhaal van een vrouw die in de overgang komt en in eerste instantie niet weet wat er aan de hand is. Het boek bevat veel wetenswaardigheden, waarvan iedere vrouw in de leeftijd dat de overgang een rol kan spelen in het dagelijks welzijn kan leren en zich gerustgesteld kan voelen. Veel rare dingen die je voelt, zijn gewoon normaal en ze gaan weer over.

Francine Oomen. Oomen stroomt over, Nijgh & Van Ditmar, 2017. € 24,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑