Boekenapps: Hebban versus Goodreads

Als fanatieke lezer vind ik het een sport om precies bij te houden wat ik in een jaar tijd allemaal lees. De twee bekendste sites waarvan je gebruik kan maken zijn Goodreads en Hebban. De Goodreads app bestaat al een tijdje. Vandaag lanceerde Hebban ook haar langverwachte app. Wat kan je ermee, wat zijn de verschillen tussen de twee apps, en welke vind ik het fijnst om te gebruiken? Ik gebruik beide platforms al een tijdje. Ga ik nu een keuze maken?

Goodreads

Het principe van sites en apps zoals die van Goodreads is het aanleggen van digitale planken met boeken die je hebt gelezen en die je nog wilt lezen. Goodreads heeft een enorme database, met ook Nederlandse boeken en in het Nederlands vertaalde uitgaven. Het is mogelijk om ontbrekende titels of uitgaven toe te voegen aan de database. Maar… dan moet je wel een verzoek indienen om een Goodreads Librarian te worden. Want jullie begrijpen wel: niet iedereen kan met kennis van zaken titelbeschrijven (ff mijn vak verdedigen 😉 ) Uiteraard meldde ik mij direct aan als Goodreads Librarian. Dit kan echter niet via de app.

De app biedt je toegang tot de basisfuncties van de site. Het scherm dat je ziet als je de app opent had niet lelijker en oninteressanter kunnen zijn. Goodreads is een lezerscommunity, dus het is eigenlijk een soort sociaal netwerk van boekenlezers en -liefhebbers. Het homescreen bevat je tijdlijn met aanbevelingen van vrienden. Maar, mijn tijdlijn lijkt meer op een woestijn.

Het toevoegen van boeken aan je planken (gelezen, wil ik lezen, ben ik aan het lezen) gaat prima. Goodreads heeft ook een reading challenge (hoeveel boeken wil je lezen dit jaar). Elk boek dat je aanmerkt als gelezen, wordt vanzelf aan je stapeltje “gelezen” toegevoegd.

Nadeel van Goodreads is dat het netwerk niet is georiënteerd op de Nederlandse boekenmarkt. Bij het kiezen van mijn volgende te lezen boek is Goodreads mij nog niet succesvol te hulp geschoten.

Hebban

Met veel tamtam werd hij aangekondigd: de Hebban app. En toen begon het wachten. En wachten. Eindelijk verscheen vandaag dan toch de app van Hebban. En ik moet zeggen: ik ben niet teleurgesteld. De vormgeving is prima in orde en de gebruiksvriendelijkheid ook. Naast Goodreads gebruikte ik de site van Hebban al een tijdje, maar ik vind deze nog steeds niet echt overzichtelijk.

Schermafbeelding 2017-10-20 om 19.30.14

De app is dus wat mij betreft een grote verbetering. Als je bent ingelogd zie je horizontaal scrollbare lijstjes van:

  • uitgelichte boeken
  • meest gelezen boeken
  • verwachte boeken
  • trending
  • nieuwste recensies
  • je eigen boekenplank te lezen boeken
  • je boekenplank met boeken die je nu leest
  • je boekenplank met boeken die je hebt gelezen
  • je boekenplank met je favoriete boeken.

Helemaal bovenaan dit scherm bevindt zich een zoekbalk die je kan gebruiken om boeken op te zoeken. Via het menu kan je een boek scannen om op te zoeken en je profiel zien. Een nadeel van Hebban vind ik wel dat je zelf geen boeken aan de database kan toevoegen. Je kan de redactie wel verzoeken een boek toe te voegen, maar daar moet je lang op wachten. Dat merkte ik toen ik vroeg of ze Het bos van Peter Wohlleben wilden toevoegen.

De reading challenge van Hebban vind ik niet zo geweldig. Ik had me fanatiek aangemeld, maar ik had niet begrepen dat de challenge een specifiek onderwerp betrof. Nu voeg ik gewoon alle boeken toe die ik gelezen heb en doe ik of ik het onderwerp niet gezien heb… Ik vind het wel een hele verbetering dat je bij het toevoegen van een gelezen boek niet direct hoeft op te hoesten wanneer je dit nou precies hebt gelezen.

Conclusie

De voordelen van Hebban overtreffen die van Goodreads. Ze hebben nu ook een mooie en goed functionerende app, je ziet nieuws van de Nederlandse boekenmarkt, je kan heel veel recensies lezen en ook zelf schrijven. Ik kwam zelfs al een paar titels op het spoor van boeken die ik gewoonlijk niet zo gauw zou lezen (een Kobo Plus abonnement en ereader helpen hier enorm bij). Ben nu voorlopig ff bezig met mijn bibliotheek in te scannen. Nu alleen nog een mooie widget voor op mijn blog Hebban!

Categorieën:boeken, Digitale tips

Tagged as: ,

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s