7 Gevaren in en om het huis

Een gevaarlijke plek is het: je eigen huiselijke omgeving. Dat staat wel vast. Ook in onze Residentie loert het gevaar in alle hoeken en gaten. Het is maar goed dat we regelmatig verkeren in een andere omgeving (die van de bedrijfsongevalletjes) anders zou het niet goed met ons aflopen. De oorzaak? Je denkt dat je weet waar alle onderdelen van je inboedel en levende have zich ophouden. Meubels hebben hun vaste plek, de trap hetzelfde aantal treden en de WC is ook niet opeens van de ene kamer naar de andere geslopen. En toch weten ze je te verrassen… Een top 7 van gevaren in en om het huis waarvoor wij erg moeten oppassen en misschien jij ook wel…

1) Onveilig toiletbezoek

Zonder lampje is het lokaliseren van het toilet tijdens de nachtelijke uurtjes voor de halfslapende mens een ware uitdaging. Voorzien van rolluiken rondom is de binnenruimte van onze woning sowieso een zwart gat. Het vinden van de badkamer en het nederdalen op de bril van bestemming vergt daarom nogal wat behendigheid en uitermate alert inschattingsvermogen en ruimtelijk inzicht. Iets dat in de kleine uurtjes – bij mij in ieder geval – ontbreekt. Maar de grote lamp aandoen is ook zo wat: dan ben ik en is ook Echtgenoot pas echt wakker.

IMG_1817
De batterijen zijn leeg op dit moment….
Met als doel het nachtelijke toiletbezoek tot een zo goed als risicoloze onderneming te reduceren, introduceerden wij – met groot inzicht in ongelukspreventie – een eenvoudig maar zeer effectief lampje in de route tussen slaapkamer en toilet. Het wonder der techniek van de Lidl floept aan en begeleidt je op een – afhankelijk van de batterijlading – min of meer verblindende manier naar de badkamerdeur. Met de oogjes als van een geschrokken hertje kan je dan veilig je plas doen. Als je de decimeter hoge tenenverwondende drempel (=waterkering) veilig opgekomen bent…. Pleisters zoeken is overdag al een schier onmogelijke taak; ’s nachts beginnen wij er niet aan.

2) Geniepige trappen

Ken je dat? Je loopt een trap die je heel goed kent naar beneden en je hebt iets in je armen, een wasmand bijvoorbeeld. Daardoor zie je niet hoe je voeten op de treden als vanzelf naar beneden lopen. Totdat je de laatste trede vergeet. Dan maakt je been als vanzelf een stap in het luchtledige (was daar dan niet de vloer al?) en land je met een behoorlijke dreun daar waar je zijn wilde. Met een beetje geluk zonder letsel aan enkel, knie of heup.

Ook de trap aflopen met een teckeltje in je armen is oppassen geblazen. Niet dat de teckeltjes gevaar veroorzaken hoor: zij hebben alle vertrouwen in het vrouwtje. Maar die bocht in de trap is toch een kleine gevarenzone voor uitglijders. Ook omdat juist daar zich nogal wat troeperige huisraad onvoorspelbaar ophoopt.

3) Gevaren in de tuin

Minolta DSC
Mooi hè, maar kijk uit voor gekraak!
Nu het weer donkerder wordt, is ook verlichting op het pad van keuken naar garage onontbeerlijk. Niet dat zich hier hele grote ongelukken voordoen, maar er zijn situaties die ik liever vermijd. Soms loop je namelijk het risico dat je gangetje naar de schuur begeleid wordt door een gezellig gekraak. Dat knarsende geluid is geen teken van gevaar voor degene die zich naar de andere kant van de tuin begeeft. Maar de slakken die net hadden besloten hun hebben en houwen naar de andere kant van de tuin te verplaatsen, ervaren dit ongetwijfeld anders. Voor deze weekdieren die zich ZONDER hun hebben en houwen op weg begeven moet je wel uitkijken: uitglijden over naaktslakken is een koud kunstje.

4) Eng keukengereedschap

Als er een keukeninstrument erg handig in gebruik is, dan is het wel de mandoline. Een wat? Ik citeer Wikipedia, waar direct het gevaar wordt blootgelegd: “Een mandoline is een rechthoekige raspschaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Een mandoline bevat scherpe mesdelen waardoor het hanteren van het apparaat zorgvuldigheid behoeft zodat niet per abuis vingers meegeraspt worden.” Need I say more? Uit ervaring weten wij: een onbezonnen beweging en de gezellige kookpartij wordt een bloederige bedoening. Waar lagen die pleisters ook al weer?? Wij raken dit martelwerktuig inmiddels niet meer aan. Ik snij wel met de hand. Met een bot mes.

5) Bedenkelijke ovenhoogtes

Wij hebben een hele mooie, veel te dure keuken. Een van de onderdelen van dit kook- en baktoneel is de (ook peperdure) oven. Dit bakgat is – meegaand als ik ben – geplaatst op ooghoogte van Echtgenoot. “Jij bakt toch nooit iets” was het argument. Dat klopt. Maar ik haal wel eens iets uit de oven. Had ik al gezegd dat Echtgenoot een flinke decimeter langer is dan ondergetekende? Dat maakt het verwijderen van een volle ovenschaal met gloeiendheet dampend lekkers een uitermate hachelijke onderneming, zo boven mijn hoofd.

6) Onvoorspelbaar hondenspeelgoed

IMG_1800
Boomwortel
De tot rafels getrokken pluchen beertjes en krokodilletjes kunnen we wel hebben. Maar onze teckeldames houden er ook erg van om te knagen. En wat is de lol ervan als je knaagspullen op een voorspelbare plek zijn terug te vinden? Vaak eindigt een “even nog beneden wat uit de woonkamer pakken” waarbij het licht niet wordt aangedaan onder het mom van “anders worden de hondjes weer wakker” in een erg pijnlijke confrontatie van voetzool met een groot stuk anco boomwortel  of ander keihard knaagobject. “Goh, waarom heeft het hondje haar botje nou net hier neer laten vallen?”

7) Begrensd slaapvertrek

Ik acht de kans klein dat iemand anders dit gevaar ook in zijn slaapkamer tegenkomt. Wat is het geval? Als ik mijn mooie, nieuwe en minstens 20 cm hogere bed wil uitzwaaien dan pak ik meestal direct mijn t-shirt van de grond naast mijn bed. Tot zover geen probleem. Maar ik moet er wel op bedacht zijn dat de ruimte tussen mijn bed en de muur met raam en vensterbank zo’n 30 cm is. En in die vensterbank schuilt het gevaar. Als ik namelijk van mijn duik naar mijn t-shirt weer overeind kom, stoot ik vaak mijn hoofd tegen de vensterbank. Auw.

Ja, het is een uitdaging, leven in zo’n gevaarlijk huis.

3 gedachten over “7 Gevaren in en om het huis

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑