Spaart u mee met de actie?

Je kent het wel: geen supermarktkassa kan je passeren zonder dat je de alom bekende vraag moet beantwoorden: “spaart u mee voor…..”. Soms lopen er wel drie acties tegelijk. Meestal zeg ik korzelig NEEN!!. Nadat ik in de jaren negentig bij de AH een compleet Arzbergservies bij elkaar spaarde en deze ook gezelschap kreeg van een Kerstservies ben ik ermee gestopt. Soort van….., een beetje. Tot het tijdelijk zegeltjes sparen voor besteksets, serviezen, pannen, keukenapparaten, glaswerk en handdoeken laat ik me zo nu en dan toch nog verleiden. Wat heeft het allemaal opgeleverd? en wat wacht er nog geduldig op inwisseling?

Douwe Egberts

IMG_1773Wie heeft ze niet? Stapels van tienduizenden spaarpunten van deze koffie- en theegrutter. In het pre-Nespresso tijdperk was het nog wel enigszins nuttig om te sparen voor een bijdrage aan een nieuw koffiezetapparaat. Elke keer als er een nieuw boekje uitkwam met wat er nu weer allemaal bij elkaar te sparen viel, werd ik toch weer overvallen door nieuw spaarfanatisme. Nu de DE-winkels weg zijn gaat de lol er toch een beetje af. En een Blokker is in ons dorp nergens te bekennen. Gevolg: een overvol spaarblik met zegeltjes die waarschijnlijk nooit zullen worden ingeleverd. Maar weggooien, tja, dat is ook weer zo rigoureus.

Albert Heijn-acties

IMG_1776Eerlijk is eerlijk: ik heb een heel mooi servies bij elkaar gespaard van de Albert Heijn, dat we al meer dan 20 jaar gebruiken. Ook het Kerstservies mag zich drie tot vier weken per jaar verheugen op een excursie van de kastenkrochten naar de gedekte tafel. De kristallen waxinelichthouders die je een tijdje kon sparen zijn ook nog in gebruik. Maar dat was het wel. Een enkele vergeten wuppie daargelaten. En ik zag op zolder ook nog een pluchen hamster met boodschappentasjes asiel zoeken. Voor koopzegels ben ik tot nu toe nog niet gezwicht. En ook het plastic “stijlvolle buitenservies” dat deze zomer een populair spaarobject was, liet ik aan mij voorbij gaan. Ik draag mijn Arzbergjes wel naar buiten als het zonodig moet.

Jumbo

Maar dan de Jumbo bij ons in de straat. Diverse keukenaccessoires spaarden wij het afgelopen jaar bij elkaar, mede als gevolg door een Echtgenoot die bevangen werd door een lichte spaarkoorts. Het begon met de Jamie Oliver-messen, waarvan wij een (gevaarlijk vlijmscherp, tot ongelukken leidend) mes bemachtigden en een schaar. Die schaar is wel vreemd, want de twee helften vallen onvoorspelbaar maar regelmatig uit elkaar. Hij is nauwelijks nog in gebruik. Eigenlijk was ik er toen al wel weer klaar mee, maar toen kwamen de handige keukenapparaatjes van het (bij ons tot nu toe niet populaire) merk Breston in de actie.

IMG_1774De eierkoker en de elektrische zout- en peperset van afgelopen winter gebruiken wij wel enthousiast en succesvol. Okee: je kan ze ook (nog veel goedkoper) op internet kopen, maar het sparen voor zo’n ding is ook wel knus. Zo deden wij mee aan de pyrex-schalen (te gebruiken in koelkast, oven EN vriezer!!) actie en nu gaan we sparen voor een nieuwe wok en hapjespan van Brabantia. Want die zijn echt wel aan vervanging toe. Of zal ik toch maar ff gaan Googlen of de centen die je alsnog moet neertellen als je je spaarkaart inlevert echt voordeel oplevert?

Ach ja, het is overmacht. Het schijnt in het Nederlandse DNA te zitten om mee te doen aan spaaracties in de hoop een grijpstuiver te besparen. Zie ook het item dat editieNL besteedde aan dit fenomeen.

2 gedachten over “Spaart u mee met de actie?

Voeg uw reactie toe

  1. O, dan heb ik een stukje uit mijn DNA. Ben wel af en toe begonnen, maar nooit iets bijeengespaard.
    Mijn DE- of andere zegeltjes geef ik na een tijdje maar aan de buren. Die zijn daar een stuk beter in. 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑