Nachtrust

Nee, ik lijd niet aan slapeloosheid, maar ik zou mezelf nou ook weer niet direct als een schone slaapster classificeren. Zelfs niet in een spiksplinternieuwe boxspring die wij voor een veel te hoog bedrag bij de meubelgrutter scoorden en die nu in de slaapkamer staat te pronken. Ook niet onder een schoongewassen dekbedje en de slaapkamer op precies de goede temperatuur, zonder hinderlijk licht of burengerucht. Het Teckeltje gewoon beneden in haar mandje in plaats van tegen mij aangeplakt. En ook niet altijd in de nachten dat Echtgenoot zonder een snurkje te laten horen naast mij ligt te dromen. Wat is er dan wel aan de hand?

Goede ideeën en/of zeurende muizenissen

Veel mensen zullen het herkennen: tijdens de nachtelijke sluimeruren hou je de meest inspirerende betogen, breng je netelige kwesties tot soepele oplossingen en weet je vervelende medemensen van rake repliek te voorzien. Jaaa, dat had ik moeten zeggen!! De beste volzinnen komen in mijn bijna, maar nog net niet slapende brein tot wasdom. Helaas ben ik ze ’s ochtends weer vergeten, maar heb ik wel erg onrustig geslapen.

Slaapstadia

IMG_1732Sinds ik een Fitbit om mijn pols heb, ben ik in de ban van statistieken: hoeveel stappen heb ik gedaan, calorieën heb ik verbruikt, hoe lang en hoe ver heb ik gelopen? Onlangs droeg ik mijn Fitbit ook ’s nachts en wat blijkt: ook je slaapritme blijft voor deze tracker niet verborgen. De ochtend na een goede of slechte nachtrust kan ik op mijn telefoon zien hoe lang ik in de diverse slaapstadia verkeerde. Conclusie: de fase diepe slaap is soms een beetje aan de korte kant. Vandaar dat ik na bepaalde nachten doodmoe wakker word. Maar ja, wat doe je eraan? Ik moet toch echt op een bepaald moment mijn nestje uit. Maar er is tegenwoordig overal een app voor. Meerdere apps beloven om je slaapcyclus te analyseren en je in het juiste stadium zachtjes wakker te maken. Ik betwijfel of je dit aan een app moet overlaten. Mijn fitbitje ligt ook weer in zijn eigen bedje op mijn nachtkastje. Van het meten van mijn slaap ga ik niet beter slapen.

Middeltjes, oorzaken en volkswijsheden

TeckeltjesAls je googled op nachtrust of slaapproblemen word je bedolven onder goede en minder goede adviezen, allerhande middeltjes en pillen (Melatonine is erg populair). We kennen het wel:
– geen cafeïne drinken in de avond
– geen tv in de slaapkamer
– niet op telefoon op tablet kijken voor het slapen
– niet naar drukke muziek luisteren
– en al helemaal geen teckeltjes in bed!!!

Ik kan er geen één afvinken. Cafeïne heeft op mijn slaap geen invloed (dacht ik). We hebben altijd al een tv in de slaapkamer gehad en kijken – geheel tegen alle adviezen in – naar spannende series met drukke muziek. Ik check altijd tablet of telefoon (maar die hebben een blauw licht filter – dat helpt). En dat teckeltje, tja, is wel erg gezellig. Kortom, eigen schuld, dikke bult.

Miracle morning

Maarrrrrr, als ik dan goed geslapen heb, dan sta ik ook lekker vroeg op en kan ik in de eerste paar uur van de dag bergen verzetten. Ik doe honderd dingen tegelijk en kom er nog goed mee weg ook. Sterker nog, ik hou het meestal tot diep in de middag vol. Om daarna twee weken niks meer te doen.

NB
Mijn wonderochtend is trouwens wel iets anders dan in het bestseller hulpboek ‘miracle morning’ wordt bedoeld: een uurtje voor jezelf met meditatie en bezinning, zodat je leven (weer) supersuccesvol wordt. Zal je ook wel weer goed op kunnen slapen denk ik….

Een gedachte over “Nachtrust

Voeg uw reactie toe

 1. Mindfulness of meditatie probeer ik voor het slapen gaan.

  Mijn nachtrust moet ik gewoon accepteren zoals het is.

  Ja, dat registreren met apps zegt mij weinig.
  Ik weet zelf het beste of ik goed geslapen heb.

  Slaperige groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑