Gezien op TV: Westworld

Science fiction is mij met de paplepel ingegoten met boekplanken vol Asimov, Vance, Philip K. Dick en TV-series zoals Star Trek, Battlestar Galactica en Blake’s Seven. Robots, Androïden en Cyborgs speelden een belangrijke rol in menig SF-film of serie. Een recente serie op dit gebied die de moeite waard is, bekeek ik onlangs via ZiggoXL: Westworld van HBO.

Even om in de sfeer te komen de (weer geweldige) openingscredits van deze HBO-serie.

Het verhaal

De serie is gebaseerd op een film uit 1973 van Michel Crichton. Plaats van handeling is een technologisch geavanceerd Western-pretpark. Hier kunnen bezoekers verhaallijnen meespelen die geschreven zijn voor de Androïden: robots die niet van echte mensen zijn te onderscheiden. De bezoekers kunnen van alles doen met de Hosts, zoals de robots worden genoemd. Moord en doodslag is dan ook heel normaal.

En – je kan er op wachten – wat gebeurt er dan? Sommige inwoners van het park komen erachter dat er iets niet in de haak is. Zijn na een opknapbeurt in een van de vele steriele operatiekamers van het Westworld laboratorium niet helemaal goed gereset, zodat ze zich te veel herinneren van wat er tijdens de zoveelste herhaling van hun verhaallijn is gebeurd. Of erger, ze worden wakker tijdens een reparatie en chanteren de medewerkers ze minder vrijheidsbeperkende karaktertrekken te geven en de remming om mensen iets aan te doen te verwijderen.

De rol van de oprichter van het park – gespeeld door Anthony Hopkins – die verantwoordelijk is voor het construeren van de hosts en het verzinnen van de verhaallijnen is ook niet helemaal kosjer. Dan is er nog een trouwe klant in het park die de boel saboteert (Ed Harris) de zg. Man in Black. Wij zijn nu bijna aan het einde van seizoen 1 en het wordt er niet duidelijker op. Er zullen nog wel een aantal seizoenen volgen denk ik.

Toekomstmuziek?

Met sommige robots zal het in onze eigen echte wereld wel loslopen (de Terminator zie ik nog niet zo snel opduiken en Borg c.s. is – hoewel fascinerend – wel heel erg SF) maar verhalen zoals in deze serie en ook in de serie Real Humans worden verteld geven een wat minder geruststellend toekomstbeeld.

De vraag die in deze serie impliciet op tafel ligt is niet of maar wanneer robots onderdeel gaan uitmaken van onze maatschappij. Voor de release van Westworld werd een filmpje gemaakt waarin mensen geschminkt als Androiden zich in het Londense verkeer begaven.

Westworld: Sky Atlantic – Humanoids invade London from Taylor Herring on Vimeo

Conclusie

Westworld is – zoals bijna elke HBO-serie – prachtig gemaakt. Er is goed acteerwerk en de serie biedt een intrigerende blik in een wereld waarin mensen niet van Androïden zijn te onderscheiden. Bovendien ga je je afvragen of dit echt in de niet zo heel verre toekomst werkelijkheid kan worden. En of mensen zich dan ook zo ongeremd en gewelddadig zullen blijven gedragen. Ik denk het wel…

Westworld is te zien via ZiggoXL. Daarin zijn alle HBO-series te bekijken. Een abonnement kost 13,50 per maand. De eerste maand is gratis. Westworld is nog niet op DVD uitgekomen, maar wel al bij Bol.com te reserveren: Westworld – Seizoen 1, Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins & Ed Harris, HBO, 2017

Een gedachte over “Gezien op TV: Westworld

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑