Gezien op TV: de Baardmannetjes

“Ik en een enorme vogelliefhebber, maar jammer genoeg een beroerde vogelaar. En daarom ga ik met vogelkenner Nico de Haan mee op zoek naar leuke vogeltjes”. Met deze verklaring begint elke aflevering van het TV-programma ‘De Baardmannetjes’ van Omroep Max. Hierin laat vogelaar Nico de Haan zien waar welke vogeltjes zich ophouden, onder de humoristische verwondering van Hans Dorrestijn. Een aanrader. 

In de 6 afleveringen van dit vierde seizoen gaan Nico en Hans kijken welke vogels ze in de stedelijke omgeving tegenkomen. Dat wil zeggen: Nico wijst ze aan an Hans kijkt ernaar. De serie is nu op TV te zien en ze zijn inmiddels in Haarlem, Groningen en Zwolle geweest.

Elke aflevering maakt Hans Dorrestijn zijn wens kenbaar om een glimp van een IMG_1620specifieke vogelsoort op te vangen. Ik ben een enorm fan van Dorrestijn en heb zijn vogelgids en natuurgids met veel plezier gelezen, ondanks de overlap tussen deze twee boeken.

Vooral het wel graag willen zien en herkennen van vogels, maar hopeloos blijven steken in die wens, herken ik wel. Ook het wel kunnen horen van een bepaalde vogel, maar deze vervolgens nergens kunnen ontdekken is behoorlijk irritant. Daarom hou ik zo van reigers: niet te missen en van verre herkenbaar. Gierzwaluwen vind ik om dezelfde reden ook zo leuk. Ik er begin mei altijd weer naar uit en ik vind het jammer als ze in augustus weer weg zijn.

Vooral vogelsoorten die heel erg op elkaar lijken, zoals de kraaiachtigen, zijn lastig uit elkaar te houden. In de Groningse aflevering legt Nico het verschil uit tussen kauwtjes, kraaien, roeken en raven. Om ze goed uit elkaar te houden blijkt naast het uiterlijk, ook het gedrag van de vogel iets om op te letten. Bijvoorbeeld: zie je meer dan twee kraaiennesten bij elkaar, dan is het geen Kraai maar een Roek. Kraaien zitten namelijk niet bij elkaar. De Roek heeft een lichtere snavel dan de Kraai.

img_0420.png

Dit programma maakt het kijken naar vogels leuk en toegankelijk. De interactie tussen de twee mannen is grappig om te zien. Nico ziet al op mijlen afstand een Winterkoninkje bewegen, terwijl Hans zich de vogels graag laat aanwijzen zich quasi mopperend door de stad laat voeren. Gelukkig worden ook in deze afleveringen ook parken en natuurgebieden vlak bij de stad bezocht.

Nieuwe afleveringen (maar ook nog een aantal van het vorige seizoen) van het programma ‘De Baardmannetjes’ worden uitgezonden door Omroep Max, op vrijdagavond om 21:15 op NPO2. De oude afleveringen kan je bekijken via uitzending gemist

3 gedachten over “Gezien op TV: de Baardmannetjes

Voeg uw reactie toe

  1. Een enkele tuinvogel weet ik te herkennen.
    Maar verder ben ik een soort Amsterdammer. Amsterdammers onderscheiden gewone sijsen en drijfsijsen.

    Ik noem de overvliegende vogels voor het gemak maar pinguïns ….

    Zonnige groet,

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑