Benengrillende laptop

De laatste tijd is het werken op mijn MacBook een nogal warme aangelegenheid voor mijn benen. Aangezien die echt nog wat langer meemoeten en ik me echt nog geen nieuwe laptop kan en wil aanschaffen, zocht ik naar oplossingen. In volgend stukje staan drie maatregelen die ik – met wisselend succes – in praktijk bracht. 

Tweak 1 : de binnenkant stofvrij maken

Deze week maakte ik voor het eerst mijn MacBook open om te bekijken of ik deze van wat stof kon bevrijden met behulp van een busje perslucht. In de hoop dat hij zich wat koeler zou opstellen. Ik vind dit altijd wel een beetje eng om te doen met verhalen van statische elektriciteit en compleet gecrashte systemen in mijn achterhoofd. Operatie was geslaagd (de laptop ging weer aan) maar warmde al snel weer op. Tijd voor tweak 2.

Tweak 2 : vervangen van de originele accu.

IMG_1585Het werken met mijn laptop zonder aan een stopcontact vast te zitten, is voor mij de laatste tijd niet langer weggelegd dan een paar uurtjes. Dan is de accu leeg. En die uren gaan snel om als je aan het werk bent (nou ja…., meestal dan…).

Een losse accu voor een macbook is gemakkelijk te bestellen. Ik heb deze gekocht bij Bizzix. Er staat zelfs een handleiding online en er is een video gemaakt waarin een mevrouw voordoet hoe je zo’n accu nou precies te lijf gaat. Het was een kwestie van twee schroeven en een stekkertje losmaken. En de sticker dat je NOOIT de voeding eruit mag halen negeren. Dankzij de instructievideo wist ik welke schroefjes ik te lijf moest gaan en welk stekkertje los getrokken moest worden van het moederbord. Delicaat werkje!

Nadat de nieuwe accu erin was geplaatst en de onderkant van mijn macbook weer intact was het toch wel even spannend of het ding überhaupt weer een teken van leven zou geven na het indrukken van de powerknop. En ja hoor: het vertrouwde triomfantelijke -hier ben ik, en ben ik niet fantastisch!-apple geluidje- begon het systeem op te starten. Ook het aansluiten van de nieuwe voeding op de lader verliep zonder problemen. Maarrr, na een paar minuten begon de ventilator binnenin mijn. Laptop weer overuren te maken en werd het ding toch wel weer heel warm zo op mijn benen! Op naar tweak 3.

Tweak 3 : Lap Cooler

IMG_1586Oké, er is dus nog een extra maatregel nodig wil ik het komende jaar (en ik hoop nog ietsje langer) zonder brandwonden normaal kunnen werken met deze laptop. Zoals altijd bij dit soort dingen is de kans groot dat meer mensen tegen dit probleem aanlopen en dat er een oplossing voor is. En dat Bol.com die oplossing verkoopt.

En jawel hoor: een lap cooler is het volgende accessoire dat aan de inboedel wordt toegevoegd. Binnenin dit geval (dat net op mijn schoot past) zitten twee ventilatoren die je met een USB-kabeltje op je laptop aansluit. De laptop zelf zet je erop, maar er zit nog een klein beetje ruimte tussen omdat er voetjes zijn aangebracht waarop hij rust. De laptop wordt gekoeld en mijn benen hebben geen last meer van oververhitting, mocht de laptop toch nog warm worden.

Bijkomend voordeel: ik zit er ook nog iets ergonomisch verantwoorder bij.
Benieuwd naar andere mogelijkheden om je MacBook (of andere laptop) van een upgrade te voorzien? Lees ook mijn stukje van vorig jaar over dit onderwerp.

6 gedachten over “Benengrillende laptop

Voeg uw reactie toe

  1. Vorig jaar breidde ik het intern geheugen uit van 4 naar 8 gb. en ik heb er een SDD schijf in laten zetten. Daardoor werkte mijn macbook weer heel snel! Het is een investering van een paar honderd euro, maar zo kan hij weer een aantal jaren langer mee.

    Geliked door 1 persoon

  2. Je sluit een cooler aan das weer een proces erbij die je laptop moeite kost toch? Laptop is een mooie naam maar je schoot is niet goed voor zo’n apparaat.

    Like

  3. Nee hoor het kost de laptop geen moeite om die cooler aan de gang te houden. Dat zou zijn doel idd voorbij schieten. Ik heb 6 jaar ongehinderd met mijn laptop op schoot kunnen werken zonder dat ik warme benen kreeg en zonder dat ie begon te klagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑