Oud wijf

Vorige maand zag ik Sara voorbij schuiven. Deze respectabele leeftijd brengt met zich mee dat ik zo langzamerhand merk dat bepaalde zaken beter achterwege gelaten kunnen worden. En erger, dat jongere mensen daar ook zo over denken. Maar nu ik deze ouwewijvenleeftijd heb bereikt, vallen mij ook een aantal dingen op. Hierbij een overzicht van 5 tips & kansen en 5 ergernissen en – zoals altijd – met een knipoog natuurlijk.

5 Tips & Kansen

1) TIP: Geen Kapmouwtjes, korte bloesjes, hotpants
Natuurlijk moeten we ons allemaal kunnen kleden zoals we willen en naar de leeftijd die we zelf voelen te hebben. Maar ik heb zelf mijn grens hierin wel bereikt. Korte mouwtjes en hemdjes waarbij de BH-bandjes zichtbaar zijn KUNNEN NIET (MEER)! Niet buitenshuis in ieder geval. Dit heeft alles te maken met het volgende punt.

2) TIP: GEEN Maximazwaai!!
Ook gemerkt dat de triceps wat beweeglijker worden? Zwaaien als de koningin is niet echt comfortabel meer, want er zwaait ook wat extra vlees heen en weer! NOT DONE! Als het echt moet: alleen met passende bovenarmbedekking!

sarah rollator

3) KANS: je niets meer op de mouw laten spelden
Neeee, we zijn nu oud genoeg om ons niet meer van alles wijs te laten maken. We geloven de ‘vakman’ niet meer op zijn woord. De ‘leidinggevende’ heeft niet altijd gelijk en Echtgenoot/Moeder/Schoonmoeder zijn ook maar mensen. Toch?

4) TIP: Niet verbaasd omkijken als je ‘mevrouw’ wordt genoemd
Ja, hij/zij in dat strakke velletje heeft het echt tegen jou. Ontkennen heeft geen zin meer. We zijn ‘mevrouwen’ geworden. De tijd van ‘jongedame’ is voorbij.

5) KANS: Stop met sporten
Er zullen best junior-bejaarden zijn die dit heel fijn, leuk en gezond vinden, maar voor mij hoeft het niet meer. Ik blijf wel in beweging door mijn teckels de goede kant op te drijven. Toch ook al gauw zo’n twee uur per dag. En 10.000+ stappen (zie ook mijn stukje over ‘meer bewegen met een Fitbit’) haal ik meestal met gemak.

5 Ergernissen

1) Marketing
Onlangs zag ik een tekst op de website van een zonnenbrillenboer, die het nodig vond de groep 50-plussers eens goed te doordringen van de noodzaak er hip en jong bij te lopen. Wat dat is nog steeds de norm natuurlijk. Leest en huivert.

 “Het leven is nog lang niet voorbij wanneer je de 50 bent gepasseerd. Je bent nog net zo actief als toen je 20 was en je doet nog lang niet onder voor die twintigjarigen. Op een paar kleine fysieke ongemakken na. Je gehoor wordt wat minder en bij het checken van je Whatsapp berichten laten je ogen je af en toe in de steek.”

Ehm, sorry??

“Als hippe vijftiger wil je er nou eenmaal niet bijlopen als een bejaarde. Daarom hebben we een collectie gemaakt van de meest hippe zonnebrillen uitgevoerd met bifocale lenzen. (…) Zo helpen wij je de hipste opa of oma van de buurt te zijn zonder dat je daarbij de liefdesaanzoeken van je toyboy of toygirl hoeft te missen.” Bron: Gadgers 

taartHet beeld dat hier van 50-plussers wordt neergezet doet mijn tenen krommen en mijn wenkbrauwen tot astronomische hoogte optrekken. Als schadevergoeding voor het psychisch leed dat door deze tekst wordt veroorzaakt, krijg je ook al GEEN korting. Tssss.

2) Deja vu
Als je minimaal een halve eeuw op deze wereld rondstruikelt, dan valt op dat je veel dingen al eens eerder hebt gezien of meegemaakt. Dat is irritant. Zelfs een nieuwe werkomgeving blijkt toch steeds weer dezelfde valkuilen, rituelen, bedenkelijke collega’s en organisatiecultuurfoutjes te bevatten.

3) John de Wolf
Ja, oké, het zal allemaal wel goed bedoeld zijn hoor. Maar sjezus, waarom nu uitgerekend deze bejaarde voetballert als boegbeeld voor de kansloze oudere op de arbeidsmarkt kiezen? zucht. Dan het relaas van Antoinette in Radar. Daar worden we ook niet vrolijk van. De kans op een baan na je vijftigste is nihil, stelt zij vast.

“Veel vijftigplussers weten niet meer wat ze moeten doen. Ondanks dat ze honderden sollicitatiebrieven hebben verstuurd, lukt het ze maar niet om weer aan het werk te komen. Vaak krijgen ze niet eens een ontvangstbevestiging na hun sollicitatie. Een uitnodiging voor een gesprek is al helemaal een utopie.” Bron: Radar

4) Onze politieke partij
Wat moet ik hierover nog zeggen? Interne conflicten over kandidatenlijsten, een niet kloppend verkiezingsprogramma, rare kamerleden en een nog vreemdere voorman (d’n Krol) die het sjoemelen tot hogere kunst verheft. Ik heb het natuurlijk over de 50+ partij. Voel ik mij vertegenwoordigd door deze bende? Neuh.

5) De 50PlusBeurs
Reis je van of naar Utrecht in september? En zitten er tijdens de spits opvallend veel – vaak in de rij voordringende – grijze hoofden in de trein? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor de beurs voor beginnende en gevorderde bejaarden (die geld te veel hebben). Deze ellende wordt aangeprezen als het evenement voor actieve plussers. Wat voor een plussers blijft in het midden. Maar ik gok dat ze in mijn leeftijdscategorie vallen. Hordes senioren haasten zich om zo veel mogelijk gratis zooi in 100 verschillende plastic(!) tasjes te veroveren en weer terug te vervoeren op de stoel waar jij graag op had plaatsgenomen. Deze overmacht op leeftijd maakt dat je als junior oud wijf direct de generatiekloof nieuw leven inblaast.

5 gedachten over “Oud wijf

Voeg uw reactie toe

  1. Het duurde even voor je een nieuw stukje schreef, maar ik heb van dit verhaal dubbel genoten. Dank!
    Ik ga wel naar fitness, maar ik vind het wandelen met mijn hondje Snappie veel leuker, en eigenlijk is het ’t gezondste wat er is.
    Twee uur per dag haal ik niet, een uurtje maar. Arme Snappie.

    Liked by 1 persoon

  2. M’n vader werd vorige maand 60 maar tot een paar jaar terug voelde hij zich nog geen 50. Ik herken tenenkrommende momenten in die van m’n pa. En die reclame is gewoon walgelijk, als ik m’n bril niet op heb kan ik whatsapp ook niet lezen, wat een onzin.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑