Nederlands Openluchtmuseum

In een heel ver verleden was het een populair uitje voor een schoolreisje: het openluchtmuseum in Arnhem. Eigenlijk vonden we altijd de dierentuin er tegenover veel leuker. Bij openluchtmusea moet ik altijd direct denken aan demonstraties van oude ambachten en dergelijke. Maar omdat bleek dat Echtgenoot en ik ons kostelijk amuseerden bij een kolossaal openluchtmuseum in Zwitserland (Ballenberg) brachten wij een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum. Is het de moeite waard?

Schermafdruk 2017-06-09 09.51.11Bereikbaarheid

Een eerste voordeel van een bezoek aan een museum dat al een tijdje bestaat (sinds 1918) is dat de bewegwijzering ernaartoe dik in orde is. Aangezien onze Tomtom een geheel eigen willetje heeft, en ons consequent de verkeerde kant opstuurt (uw kaarten zijn namelijk al 67 maanden niet bijgewerkt!!) is op eigen kracht de route naar de bestemming zoeken het enige dat ons nu rest. Eenmaal aangekomen was het druk, maar niet zo overvol dat we geen parkeerplaats meer konden vinden. Het parkeren kost 6 euro, die je achteraf afrekent in de vorm van een uitrijkaart.

Opzet en aanraders

Het museum is ruim van opzet. De gebouwen (meestal molens en boerderijen) zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

 • ErvenSchermafdruk 2017-06-09 09.48.47
 • Dorp
 • Platteland
 • Tuinen
 • Lint
 • Landgoed

Bij binnenkomst krijg je een plattegrond, waarop alle objecten in deze categorieën staan aangegeven. Het is een hele tippel, dus het is maar goed dat er ook een groot aantal (erg) oude trams van de RET rondrijdt die je door het park van de ene locatie naar de andere kunnen brengen.

Het aantal leuke, mooie en interessante interieurs van boerderijen, arbeiderswoninkjes, winkels etc. is erg groot. Als je alles goed wilt bekijken, dan ben je echt de hele dag wel zoet.

TOP 5 aanraders

1) Arbeidershuisjes Tilburg : vier huisjes op een rij in een “tijdstraatje”, beginnend in 1860 via 1910 en 1950 en eindigend in 1970.

2) Het kruidenierswinkeltje Zus en Jet heeft een heel leuk interieur met een miljoen leuke items uitgestald. Je weet niet waar je moet kijken.

3) De nagebouwde Goederenoverslag Van Gend en Loos (nu kennelijk DHL) uit Tiel, inclusief oude postkantoortje.

4)  Groene-kruisgebouw uit de jaren vijftig. Compleet met huisarts en consultatiebureau, waar je spontaan nog de kriebels van krijgt. Hier en daar plakkaten met “goede raad” om de gezondheid en de hygiene te bevorderen.


5. Molukse barak : hier is het interieur van zowel de Nederlandse kampbeheerder als van een Molukse migrantenfamilie nagebouwd.

Voorzieningen

Een museum bezoeken buiten het hoogseizoen betekent vaak dat niet alle attracties/bezienswaardigheden/horeca tot je beschikking staan. Het maakt niet uit hoeveel schoolklassen of bejaarden zich in het park bevinden. Doordeweeks is doordeweeks, dus is de horeca mondjesmaat genegen iets te serveren. Daarvoor werden we voor het incheckpoortje door vriendelijke museummedewerkers al gewaarschuwd. Dat dan weer wel. Beetje jammer was wel dat we onze boterhammen in de achterbak hadden laten liggen. Het restaurant naast de ingang vonden wij duur en niet echt denderend van kwaliteit.

Conclusie

Een bezoek aan het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem is een leuk dagje uit. Je betaalt een entreeprijs van 17,50 (mits online besteld), maar dat is het dubbel en dwars waard. Ik ben erg benieuwd naar de “Canon van Nederland” die in september wordt geopend, als alternatief voor het Nationaal Historisch Museum dat maar niet kwam.

Deze diashow vereist JavaScript.

2 gedachten over “Nederlands Openluchtmuseum

Voeg uw reactie toe

 1. De vier huisjes op een rij in een “tijdstraatje”, beginnend in 1860 via 1910 en 1950 en eindigend in 1970, maakten dat ik mij opeens erg oud begon te voelen. Veel herkenning van de laatste interieurs brachten nostalgische gevoelens bij mij.

  Het is inderdaad een prachtig museum, een aanrader voor iedereen.

  Vrolijke groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑