Afvalscheiding

In meer of mindere staat van overbodigheid en/of in ontbinding verkerende huisraad, voedsel en de verpakkingen hiervan. Ook wel afval genoemd. Je wordt als moderne enigszins milieubewuste dorpsbewoner geacht dit netjes in de daarvoor bestemde containers door de gemeente te laten ophalen. Soms lukt mij dat – met behulp van de iets fanatiekere Echtgenoot – vrij aardig. Maar vaak maak ik er een potje van. 

Wat mag in welke container en is vermengen van het een en ander echt een milieuramp of meer een ramp voor de afvalverwerker, die iets meer werk heeft aan het achteraf alsnog scheiden van mijn afvalberg?

Soorten afval

Wat hebben wij zoal in de aanbieding?
We beginnen met de gemakkelijkste categorie:

Papier

paper-72063_640De iPad is voor de aangroei en verplichte afvoer van onze papierberg een zegen. We lezen twee kranten en naar schatting zo’n 5 tijdschriften per persoon. Daarnaast plofte elke week een grote berg folders op de mat. Dit papier is allemaal verleden tijd. En dat is maar goed ook. Wij hebben namelijk wel een hele mooie container voor oud papier, maar deze stroom kan hij niet aan. Zeker niet als hij maar een keer per maand wordt geleegd door de gemeente.

Maar dan zijn er toch nog bedrijven (meestal verzekeraars en autodealers) die menen dat ik zit te wachten op hun corporate relatiemagazines. NEEE!!! Weg ermee!!!

Ook krijgen we de tijdschriften van clubs waarvan je lid bent, niet omdat je zo geinteresseerd bent in hun maandelijkse blaadje. Ik tel er in de gauwigheid een stuk of 7. Vaak belanden deze ongelezen in de lectuurbak op de WC (het voorstation van de papiercontainer). Want – wees eerlijk – wie leest nou nog “De Kampioen”?? Of dat blaadje van de vakbond? Dan zijn er nog de vakbladen die je eigenlijk wel zou moeten lezen, maar nooit aan toe komt. U begrijpt: de WC is bij ons een ware bron van kennis en wetenschap.

PMD

Dit is een erg moeilijke categorie voor mij. Alleen de afkorting al. Die helpt niet echt bij de beslissing of een verpakking nou wel of niet in deze categorie hoort. Ik zal de spanning niet verder laten oplopen. Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Voor degenen die zich – net als ik – afvragen hoe de afvalverwerkert deze zaken uit elkaar trekt, zie het filmpje hieronder.

We worden geacht dit afval aan te bieden in gele plastic zakken en ’s morgens (dus NIET de avond ervoor, geachte buren) op de stoep te leggen. Waar het speelballen worden van onstuimige weersomstandigheden, waardoor de straat versierd wordt door allerlei verpakkingen, omdat het vaak pas laat in de middag wordt opgehaald. Een van de meest favoriete uitlaatmomenten van mijn teckeltjes.

GFT

green-waste-486011_640Nog zo’n mooie afkorting. Maar die kent iedereen wel: Groente, fruit en tuinafval. Niet zijnde: zand, stenen en grindtegels. Ik moet bekennen dat ik deze categorie nog niet echt onder de knie heb. Ik moet wel tijdens het koken mijn GFT apart houden van de PMD! En deze afvalstromen gescheiden naar de daarvoor bestemde bewaarplek aan de overkant van mijn tuin begeleiden! En dat tijdens mijn heviger wordende kookstress naarmate de maaltijd haar voltooing nadert! Regelmatig belandt er dus per ongeluk/expres een schilletje of verpakkinkje bij het restafval (=de grijze container). Ook de vergeten boterham loopt de kans aan dit lot te worden onderworpen. Echtgenoot is gelukkig bij de pinken. Als vrouwlief in de keuken bezig is geweest, dan checkt hij regelmatig de afvalemmer naar ongeoorloofde inhoud en is onze afvalscheiding weer onder controle.

6 gedachten over “Afvalscheiding

Voeg uw reactie toe

 1. Ik begin mij nu af te vragen hoe jij het afval van de nuttige te bewaren zaken weet te scheiden.
  Gaat het bijvoorbeeld met het koken wel altijd goed?
  Of zit manlief soms met een verbaasd gezicht naar de aardappelschillen op zijn bord te kijken?

  Misschien wil een kookcursus helpen om de genoemde stress te vermijden?

  Plagende groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Ja, maar heb denk ik ook gewoon iets met vervoer. De Kampioen heeft ook rubrieken over bestemmingen, De Spoor blijft wle favoriet hoor;)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑