Teckeligheden (14) : vlooien en teken

Het ruikt heerlijk in de huiskamer momenteel. Geen teckellucht meer te bekennen. Ook de teckeldames zelf zijn lopende oases van welriekende etherische olieen. Waarom? Het ongedierteseizoen is weer begonnen. Vlooien, teken, stalvliegen, luizen: al het stiekum kruipend grut ligt weer op de loer om mijn viervoeters te belagen. Verschillende middelen zijn er in de handel om deze invasie in de kiem te smoren. Wat gaan we dit jaar gebruiken? En zal dat afdoende zijn?

Advantix, Frontline, Bravecto

Bovenstaande middelen zijn de meestgebruikte maatregelen om vlooien en teken van je hond te houden. Advantix gebruikten wij een tijdlang totdat Evi daar vreselijke jeuk van kreeg. Het is een pipetje met “werkzame stof” (meestal wordt hier gif mee bedoeld) die je in de nek van de hond leegspuit. Een kleverige plek achterlatend. De hond wordt zo immuun voor ongedierte. Frontline is een zelfde soort middel. Ik vond het maar geklieder met die pipetjes en ik had ook niet het idee dat het zo fantastisch hielp. Ik stapte over op Bravecto.

IMG_0936Bravecto is een apart verhaal. Het is een pilletje dat je je hond geeft, dat ervoor zorgt dat zij drie maanden lang tegen vlooien en teken beschermd wordt. Heel gemakkelijk. Ware het niet dat er een grote hetze gaande is rond dit middel. Er gaan verhalen rond dat dit puur gif is en dat er verdacht veel gevallen zijn van honden die overlijden na het toedienen van zo’n pil. Op facebook (niet de meest betrouwbare bron natuurlijk) staan veel berichten hierover en er is zelfs een aparte groep ‘is Bravecto veilig’. Een blik op de facebookpagina en je weet wat de deelnemers daarvan vinden. Nee dus.

Veel dierenartsen bevelen Bravecto aan als een middel dat goed is getest en waarbij weinig gevallen zijn van honden die zijn overleden als direct (en aantoonbaar) gevolg van Bravecto. Tegenstanders zijn van mening dat dierenartsen op de schoot liggen van de farmaceutische industrie – MSD in dit geval.

Een vertegenwoordiger van MSD was te gast in het consumentenprogramma Radar. Tijdens deze uitzending werd de kwestie Bravecto besproken. De man was zichtbaar geïntimideerd door Antoinette en wist niet zo heel stevig de feiten over te brengen.

Maar goed. Het gevoel van onrust over dit middel was bij Echtgenoot en mij wel degelijk geland. Zouden we het nog aandurven? Beslissingen over je hond zijn niet altijd even rationeel. Wat als we ons nergens iets van aantrekken en gewoon die pil blijven geven en er gebeurt toch iets met een van de teckeltjes? Wat dan?

Dus: we gaan dit seizoen – op de proef  – op de alternatieve biologisch-dynamische toer. Tot nu toe gebruikten we in de winter knoflookbonbons van Biofood. Van knoflook houden vlooien en teken niet. Evi ook niet. Ze werkt alles normaliter ongezien naar binnen, maar deze “lekkernij” ging tegen heug en meug naar binnen.

Maar ik vermoed dat we in het vlooienhoogseizoen meer nodig hebben dan alleen knoflook, dus ik ben eens rond gaan kijken wat er nog meer mogelijk is op het gebied van natuurlijke vlooien- en tekenbestrijding.

Flea Gard, Biospotix, Espree spray

Er blijkt nog best wel veel op de markt te zijn. Kijk bijvoorbeeld op: Ekopets en er gaat een wereld voor je open.

Biologische vlooien en tekenbestrijding. Natuurlijk alternatief voor de reguliere producten om uw hond te beschermen tegen vlooien en teken, aldus Ekopets.

IMG_0937Je hond zo laten ruiken dat ongedierte haar walgend met rust laat. Dat is het uitgangspunt van de ecologische middeltjes die goed zijn voor huid en haar en ook de vlooien ervan weerhouden je hond te enteren.
Dat ga ik testen.
Ik heb een pakje pipetjes voor op de huid (zoals ook advantix, maar dan veel lekkerder ruikend) spray voor op de vacht en slaapplekken, alternatieve ecologische vlooienbanden en pilletjes voor door het dagelijkse voer. Allemaal bedoeld om de hondenvacht te verzadigen met de geur van onder andere citroengras, pine, tea tree, lavendel, eucalyptus, en rozemarijn. Ja, de teckeltjes ruiken erg lekker op dit moment.
De middelen zijn veilig voor honden, kinderen, onze eigen gezondheid, en niet te vergeten – ook heel belangrijk: de bijen. Daar had ik nou echt nooit bij stilgestaan.

Eerlijk gezegd: ik moet het nog zien of het werkt. We zitten hier in West Brabant natuurlijk wel in een epicentrum van tekenactiviteit zo dichtbij bos en hei. En of de stalvliegen en aanverwant ongedierte op de opvangboerderij schrikken van de lavendelgeur van onze Evi? We zullen zien…

2 gedachten over “Teckeligheden (14) : vlooien en teken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑