Ebooks lezen: tablet of ereader?

Het lezen van een boek is een van de meest aangename vormen van ontspanning. Maar het comfortabel lezen van een boek luistert nauw en vind ik heel belangrijk. Zeker als het om het lezen van een ebook gaat. Papieren boeken lees ik nog maar zelden. Ze zijn te zwaar en te onhandig. Bovendien geven ze geen licht. Ebooks dus. Maar op welk apparaat lees je die? Wat is het fijnst voor je ogen en hoe hou je dat een paar hoofdstukken vol? Biedt een tablet wel een goed leescomfort, of is een ereader een betere keuze? 

Tablets

Tablets, zoals de iPad Air 2, zijn heel goed geschikt om boeken op te lezen.

Voordelen van een tablet in het algemeen en de iPad Air in het bijzonder:

 1. De night shift optie: het blauwe licht dat een tablet uitstraalt kan je warmer van kleur instellen. Dat is veel rustiger voor je ogen. De nieuwste iPads hebben ook een fijn scherp beeldscherm dat de lichtsterkte automatisch aan het omgevingslicht aanpast. Als je in een schemerige slaapkamer leest, dan straalt het apparaat vanzelf minder licht uit.
 2. Keuze uit vele apps waarmee je boeken kan lezen. Ik geef de voorkeur aan iBooks, omdat ik hierin mijn boeken landscape kan lezen. Dan zie je twee bladzijdes naast elkaar.
 3. Met PDF-bestanden en tijdschriften heeft de iPad geen moeite.
IMG_0877
Lezen op de iPad

Nadelen van een tablet

 1. De prijs. iPads zijn nogal kostbaar. Een Androidtablet van bijvoorbeeld Samsung is veel goedkoper en ook in kleinere handzamere formaten te koop. De kwaliteit van het scherm is dan ietsje minder, maar nog steeds goed genoeg om een boek te lezen.
 2. Afmetingen. De iPad heb ik heel vaak bij me tijdens een treinreis, maar ik haal deze bijna nooit uit mijn tas om er een boek op te lezen. Hiervoor vind ik hem toch net te groot voor in de trein. Een ereader is veel kleiner en dus handzamer.
 3. Leescomfort in de zon. Een andere reden om een ereader te overwegen is het lezen in het zonlicht. Een tablet reflecteert dat het een lieve lust is. Waardoor je niets meer kan lezen. Met een ereader heb je daar geen last van. Hoe meer zon, hoe duidelijker het scherm wordt.

Ereaders

Voordelen van een ereader

 1. Het leescomfort is vergelijkbaar met een papieren boek. Ereaders zijn namelijk voorzien van een E-ink beeldscherm. Dat ziet er bijna hetzelfde uit als papier. De schermen van Ereaders geven geen licht. Dus als het donker is, dan zie je je boek op dit apparaat niet opdoemen. Mijn eerste Sony ereader voorzag ik daarom van een mooi lampje dat je erop kon klemmen. Heel knus. Later introduceerde de ereaderfabrikant Kobo een ereader met ingebouwde verlichting. De Kobo Glo. Deze voegde ik direct en subiet aan het apparatenarsenaal toe. Een ereader met ingebouwde verlichting is ideaal. Dan kan ik in de schemer en tijdens een treinrit in een tunnel doorlezen.
 2. Handig formaat. De meeste ereaders zijn apparaten van 6 inch groot. Dat is het formaat van een klein pocketboekje. Heel handzaam voor in de trein dus en makkelijk mee te nemen en in de hand te houden. Deze ereaders kosten rond de 100 euro.

De laatste tijd trakteerde mijn Kobo Glo mij op een flikkerende verlichting en herhaaldelijke vastloopacties. En nadat ik een aantal boeken in het comfortabele licht van mijn iPad had gelezen kon ik het schermpje van de Kobo niet echt meer waarderen. Maar omdat ik in de trein toch een handzaam apparaat wil en mijn iPad niet overal mee naartoe sleep, oriënteerde ik mij op de ereadermarkt.

Aanbod Ereaders

Kobo

Kobo Glo
Kobo

Over het algemeen wordt gesteld dat Kobo de beste ereaders verkoopt (zie o.a. de test van de Consumentenbond). Een nadeel van Kobo is dat je vastzit aan Kobo en Bol.com. Deze twee hebben een samenwerking in het verkopen van ebooks. Tegenwoordig verkoopt Kobo ook ereaders in grotere formaten. Met uiteraard een hoger prijskaartje. De laatste (en duurste) ereader in dit segment is de Kobo Aura One. Deze ereader biedt zelfs die warmgekleurde nachtverlichting. Daar betaal je nog eens 100 euro extra voor. De grootte van deze Aura One is te vergelijken met een iPad mini. Het liefst zou ik deze proberen, maar ik vind 230 euro te duur voor een apparaat waar je alleen maar boeken op kan lezen. En ik ben bang dat deze toch weer te groot is.

Dus ik bestelde een refurbished Kobo model (Aura HD) van een paar jaar geleden. Refurbished betekent dat het een geretourneerd en opgelapt apparaat is, met een lager prijskaartje. Vooral dat laatste hielp mij over de streep. Ik heb er echter nooit een zin op kunnen lezen, omdat het kreng direct na opstarten vastliep en dit drie keer achter elkaar herhaalde. Hop, in de doos en weg ermee. Hij ligt nu weer bij Bol.com te wachten op een nieuwe argeloze klant die erin trapt.

Tolino

Dan is er ook nog een ereader die de Libriswinkels verkopen: de Tolino. Dit is helemaal een gesloten systeem en Duits van oorsprong. De ereaders zijn van dezelfde kwaliteit als de Kobo-apparaten. Ik heb geprobeerd een account aan te maken, maar het blijft een erg wazige bedoening. Ze bieden een cloud aan waarin je je ebooks kwijt kunt, maar ik heb hem pas na veel zoeken gevonden. Ergernis ligt op de loer, dus die is niet voor mij weggelegd.

Icarus

Toen ontdekte ik het Nederlandse merk Icarus. Zij brachten onlangs een nieuwe versie uit van hun 6 inch ereader (hier lees je een recensie). Deze ereader draait op Android. Dit maakt het mogelijk om apps te installeren uit de google play store. Dus ook de apps van Kobo, Bliyoo, Google books, Amazon en de bibliotheek. Hierbij is wel belangrijk op te merken dat de ebooks die je leest via deze apps niet hetzelfde worden weergegeven als wanneer je ze zou downloaden en los in een mapje op de icarus zet. Alleen dan kan je profiteren vsn de keesinstellingen van het apparaat. Doe je dat niet, dan moet je het doen met de leesinstellingen van de app.

Een groot voordeel van dit apparaat is dat het ding fysieke bladerknoppen heeft. Wat maakt dat nou uit, hoor ik jullie denken. Nou…..Veel!!! Swipen is niet fijn bij het omslaan van een bladzijde. Daarop reageert een ereader duidelijk heel anders en vooral veel langzamer dan een tablet. De oude Sonyreader had bladerknoppen onderaan het scherm, maar deze Icarus heeft ze aan de zijkanten. En dat werkt erg comfortabel. Ten slotte kan je op deze ereader ook in de landscapestand lezen.

Okee, ik ben om. Doet u mij maar een Icarus erbij. Voor als ik het boek op mijn Kobootje uit heb.

Andere merken

Uiteraard zijn er nog ereaders van een paar andere merken die ik hier niet besproken heb, omdat ik ze niet heb overwogen voor aanschaf. Dat zijn bijvoorbeeld de apparaten van Amazon: de Kindle ereaders. Vooral de Kindle Paper White schijnt goed te zijn. Een Kindle is alleen nuttig als je regelmatig boeken bij Amazon koopt, want ze hebben een afwijkend bestandsformaat. Dan is zijn er nog de Pocketbook ereaders en de Onyx. Deze apparaten zijn ook vergelijkbaar met de kleinere Kobo en de Icarus.

Ben je benieuwd naar tips en trucs en reviews van ereaders? Lees dan het vakblog van Raymond Snijders. Die heeft alles tot op de bodem uitgezocht en hij test bijna elke nieuwe ereader die op de markt komt. Ook op ereaders.nl vind je reviews van verschillende merken ereaders.

Conclusie

Als je op een fijne manier ebooks wilt lezen, dan beveel ik de ereader aan. Je struikelt in de (web)winkels vooral over de Kobo’s. Deze apparaten zijn ongetwijfeld goed, maar kijk ook even naar andere merken zoals de Icarus. Deze is veelzijdiger omdat je niet vastzit aan een winkel/app.

Wil je veel meer met een apparaat kunnen doen dan alleen boeken lezen, dan is een tablet een betere keuze. Het beste leescomfort biedt de iPad, maar goedkopere Androidtablets zijn ook prima te doen.

Update: ik ben toch maar gezwicht voor de Kobo Aura One. Dit is de grootste ereader van Kobo met comfort light. Ik ben het inmiddels helemaal aan verknocht. Wat een goede koop! Vooral ideaal met een Kobo- of Bol.com account en/of Kobo Plus abonnement. 

18 gedachten over “Ebooks lezen: tablet of ereader?

Voeg uw reactie toe

 1. Toevallig vorige week de Kobo Aura One gekocht. Duur inderdaad, maar wel erg mooi. Mij trok juist het grotere formaat, ik vond mijn oude Sony toch wel erg klein.
  Gelijktijdig heb ik een proefabonnement afgesloten van Kobo/Bol.com om voor een tientje per maand onbeperkt boeken te kunnen lezen. Het aanbod valt tot nu toe niet tegen, ook al zijn er een aantal interessante boeken die niet binnen het abonnement vallen helaas.
  Volgens Kobo moet het ook mogelijk zijn om bibliotheekboeken te lenen, via Adobe Digital Editions. Dit heb ik nog niet geprobeerd.

  Ik heb in ieder geval nog geen spijt van mijn aankoop 😉

  Liked by 1 persoon

 2. En ereader niet te vergeten, batterij gaat veel langer mee dan tablet en is op vakantie veel minder begerenswaardig voor dieven vs een ipad.

  Like

 3. Heb een ereader liggen. Heb er veel plezier van gehad maar heb uiteindelijk liever een boek. Zonde dat je nu al meerdere apparaten hebt dure bezigheid. Ik ging weer terug naar het boek en pak gewoon een grotere tas.

  Like

 4. Fijn overzicht! Ik geef zelf de voorkeur aan een echt boek. Ik vind een eReader alleen een optie als het echt niet anders kan.

  Liked by 1 persoon

 5. Op alle e-readers waarop je e-pub bestanden kunt lezen is het mogelijk de e-books van de bibliotheek te lezen, tenminste degene die (ook) geschikt zijn voor e-readers (ongeveer 70% van de titels bij bibliotheek.nl/ebooks). Wel heb je inderdaad Adobe Digital Editions nodig en moeten je pc en e-reader eerst geautoriseerd zijn met een Adobe ID. Dit geldt dus voor alle Kobo e-readers.
  Omdat de Icarus Illumina werkt op het Android besturingssysteem is het ook mogelijk op die e-reader om de leesapp van de bibliotheek te downloaden. Dit maakt het mogelijk om rechtstreeks op het apparaat e-books te lenen bij de bibliotheek (je kiest dan bij het bestellen van het e-book voor de versie: lezen op smartphone/tablet, lezen in de APP; ook al is het een e-reader ;-). Vervolgens haal je de e-books op in de leesapp dmv ‘verversen’. Werkt prima!

  Liked by 2 people

 6. Ik koop zelden boeken en nieuw al helemaal niet. Geldverspilling net zoals een ebook je hebt een bestandje gekocht voor de helft van de prijs. De bieb heeft ebooks wist je dat?

  Liked by 2 people

 7. Mijn Encyclopædia Britannica zijn de tafelpoten van mijn salontafel geworden.
  Ik denk er over van de nieuwe boeken zonder boekenkast mijn nieuwe behang te maken.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  Liked by 1 persoon

 8. Sommige boeken zijn volgens mij wel geldverspilling, hoor. Je moet gewoon goed kijken wat je koopt. Inderdaad, bij de bieb kun je een boek voor een bepaalde tijd lezen.
  Maar er zijn toch ook wel boeken die je langer wil hebben. Leuke kookboeken waar je steeds in kunt snuffelen, of de Bosatlas, die vond ik geweldig. Daar kon ik altijd nog een keer in kijken en nieuwe dingen vinden. En wat vind je van die circulaire kinderboeken? Het eind sluit naadloos aan op het begin, zodat je het boek keer op keer opnieuw kunt lezen: “In alle eeuwigheid, amen”.
  Boeken, wat is het een fantastische uitvinding!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑