Abonnementjes voor digitale multimedia veelvraten

Als je niet uitkijkt dan kan je veel geld kwijt zijn aan abonnementen op allerlei streamingdiensten. Nu heeft weer mijn favoriete online warenhuis Bol.com een nieuwe dienst, waarbij je onbeperkt ebooks kan lezen voor 10 euro per maand. Allemaal wel leuk, aardig en handig voor de digitale veellezers en binchwatchers die verknocht zijn aan Netflix en Spotify (ja, schuldig) maar zijn deze diensten hun geld waard? Wat is er zoal op de markt en bespaar je er ook wat mee als je zo’n abonnement neemt?

Muziek

De tijd van CD’tjes is wat mij betreft al zo’n jaar of tien voorbij. Ook MP3’tjes staan roerloos op de externe harde schijf. Ik ben aan de Spotify. Voor wie onder een steen heeft geleefd: een dienst die bijna alle muziek online aanbiedt op de pc en via apps op de telefoon of ipad. Het ligt een beetje aan je muzieksmaak of het iets voor je is. Helaas is de in ons huishouden legendarische en geliefde CD “Guilty or not guilty” van Birmingham6 niet te beluisteren. Te ruig waarschijnlijk.
Spotify is ook ideaal voor in de trein, want met een premium abonnement kan je je favoriete muziek downloaden (anders valt de boel stil in een tunnel). Een ander voordeel van Spotify is dat je veel nieuwe muziek ontdekt. Je kan zelf afspeellijsten maken en Spotify maakt elke dag een nieuwe lijst aan met muziek waarvan ze vermoeden dat je het goed vindt. En vaak is dat ook zo. Hieronder mijn Daily Mix van Spotify voor vandaag. Geniet en/of huivert.

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van streamen van muziek. Kassa heeft al eens uitgezocht welke diensten de beste zijn en hoeveel ze kosten. Meestal is dat rond de 10 euro per maand. Ik gebruik Spotify, omdat ik gratis een premiumabonnement krijg bij XS4All. Bij een alles in een abonnement bij KPN is het ook inbegrepen. Dus als je een van deze diensten al gebruikt, dan kost Spotify je geen cent extra.

Fims en series

Wij waren er als de kippen bij toen Netflix begon. Eerst op de iPad, maar nu hebben we een apple TV in de huiskamer en in de slaapkamer, zodat we altijd kunnen kijken. We betalen een tientje per maand, waarmee we erg veel geld besparen. We kijken veel samen, en Echtgenoot kijkt ook nog een heleboel series in zijn eentje. Als we die allemaal hadden moeten kopen, dan waren we veel meer geld kwijt geweest.

Er schijnen ook nog andere diensten te zijn, zoals filmNL, Videoland, Pathe Thuis etc. Maar wat ons betreft kan niks tippen aan het aanbod van Netflix. Mijn aanraders? Lees mijn TV-serie ABC deel 1 en deel 2 en tips voor nieuwste netflixseries.

Kranten

Wij hebben twee digitale krantenabonnementen: het Brabants Dagblad voor Echtgenoot en de Volkskrant voor mij. Maar ik wil ook graag de goede stukken uit andere kranten weten. Daarvoor is er Blendle. Je kan per artikel betalen, maar ook Blendle ontwikkelde kort geleden een abonnementsysteem. Voor 10 euro per maand (alweer) kan je alles lezen. Zou je denken. Maar hier zit een addertje onder het gras: ze selecteren 20 artikelen voor jou. Volgens hen de beste. Maar dat maak ik zelf wel uit natuurlijk. Zodra ik in mijn proefabonnementje artikelen uit de Linda voorbij zag komen, was het voor mij snel gedaan. Als je Blendle Premium wilt proberen dan kan je – als je een persoonlijke Chipkaart hebt – je aanmelden bij NS extra. Ook klanten van Essent krijgen 3 maanden Blendle premium kado.

Maar wat ontdekte ik toevallig? Als abonnee op bovenvermelde digitale doch ouderwetse kranten, kan je gebruik maken van Topics. Dit is een dienst van de Persgroep.Het is een extra service voor abonnees van kranten van de Persgroep. Je geeft een of meer onderwerpen aan waarin je bent geïnteresseerd. De artikelen over die onderwerpen die in de 13 kranten van de Persgroep verschenen krijg je dan te zien.

Tijdschriften

Tijdschriften kocht ik altijd bij de Bruna. Daar is niet veel verandering in gekomen, want sinds een aantal maanden heb ik een Bliyoo-abonnement van deze firma (vreselijke naam trouwens, waarom niet gewoon Bruna?) waarmee ik onbeperkt tijdschriften kan lezen. Echtgenoot is ook aangesloten, dus wij hebben een familieabonnement voor 15 euro per maand.

Een greep uit de tijdschriften die ik elke maand lees met Bliyoo. De prijs erachter is die van het losse digitale exemplaar als je geen Bliyoo hebt.  Ik haal het er makkelijk uit.

 • Roots 3,99
 • OnzeTaal 0,99
 • iCreate 7,99
 • Consumentengids 5,99
 • Consumentengids gezond 4,99
 • Buitenleven 4,99
 • Tips & Trucs 3,99
 • Hart voor Dieren 2,99
 • Zoom.nl 6,99

En dan liggen ook nog eens een groot aantal roddelbladen, opiniebladen, computerbladen en tijdschriften over de gekste hobby’s aan je voeten. Er zitten ook boeken in Bliyoo, waarvoor je dan meer abonnementsgeld betaalt, maar die zijn niet het extra geld waard. Er is te weinig keuze.

Boeken

En dan nu het belangrijkste: boeken. Er bestaat al een aantal diensten waarbij je voor een maandbedrag (min of meer) onbeperkt kan lezen. Je kan terecht bij de bibliotheek, de bruna (zie boven), en Bookchoice. En er zullen er nog wel een paar zijn die ik niet ken.

schermafdruk-2017-02-23-13-35-46 Nu is daar het samenwerkingsverband Bol.com/Kobo bij gekomen: Kobo Plus. Zij hebben verreweg de grootste collectie ebooks, waartussen zich ook bestsellers bevinden. Die heeft de bibliotheek niet en ook andere diensten komen niet verder dan oude boeken of boeken in het ‘romantische’ genre.

Ook voor Kobo plus betaal je een tientje per maand. Je moet je dus goed afvragen of je dit geld er – met de gemiddelde prijs van een ebook in het achterhoofd – wel uit haalt. Een gemiddeld ebook kost ongeveer tussen de 5 en de 10 euro. Dus reken maar uit. Ik lees maximaal drie boeken per maand. Maar ook wel eens in drie maanden tijd maar 1 boek.

Conclusie

Een beetje digitale multimediaminded allesgebruiker komt tot het volgende kostenplaatje:

Streamingdienst Maandelijkse abonnementsprijs
Spotify 10 (gratis bij xs4all)
Netflix 10
Bliyoo 15 (familie)
Kobo Plus 10
Blendle 10
Totaal 55 euro

Zo, dat is best veel! En dan heb ik nog niet eens de maandelijkse bedragen voor Dropbox en Office365, Lifesum en Evernote meegerekend. Tis bizar. Netflix en Bliyoo houden we. De rest doen we dus niet.

3 gedachten over “Abonnementjes voor digitale multimedia veelvraten

Voeg uw reactie toe

 1. En dan is het vreemd dat mensen zich alleen met een scherm kunnen vermaken das ook het voorbeeld wat kinderen krijgen. Ik heb niks met al dat digitale en ben blij dat ik 50 euro per jaar betaal aan abonnementen waar ik naartoe kan. Bibliotheek euromast en kam vught. Ieder zijn ding maar ik leg mn scherm heel graag weg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑