Meer bewegen met een Fitbit

Het is januari, dus komen we met z’n allen weer in beweging om de dagelijkse inname van calorieën te compenseren. Maar wat te doen als je eigenlijk een luie bankhanger en kantoorstoelverwarmer bent? En dit gebrek aan activiteit combineert met een ongezonde trek in vettigheid en zoetigheid? Veel mensen worstelen ermee, en ik ben daarop geen uitzondering. Maar ik heb nu een hulpmiddeltje gevonden! De Fitbit. Wat is het en wat heb je eraan? 

Een Fitbit: wat is dat?

Als je wilt afvallen en/of fit worden, dan moet je twee dingen in de gaten houden: hoeveel calorieën gaan erin en hoeveel verbruik je er weer.  Maar hoe weet je wat je aan calorieën verbruikt? Dat kan je lezen op een activity tracker. Dit is een horloge dat bijhoudt hoeveel beweging je neemt elke dag. Fitbit is een van de merken die dit soort activity trackers maakt. Er zijn hele lelijke en hele mooie. Fitbit levert wat mij betreft de mooiste.

img_0530Wat moet zo’n horloge allemaal aan boord hebben?

 • de tijd (altijd handig)
 • aantal stappen dat je neemt : de norm voor een gezonde dag is 10.000 stappen.
 • De mogelijkheid om oefeningen automatisch bijhouden, zoals fietsen, wandelen, hardlopen etc.
 • Een hartslagmeter
 • Een stopwatch

Niet alle Fitbitmodellen hebben al deze functies. Een hartslagmeter zit bijvoorbeeld niet op de Fitbit alta (die is trouwens wel een stuk mooier dat de Fitbit charge 2, die ik kocht). Er zijn ook nog slimmere horloges (smartwatches, die van apple bijvoorbeeld) die ook een GPS hebben en waarop je meer apps staan waarmee je muziek kan aansturen, mailtjes lezen etc. Dit vond ik niet nodig en ik heb er bovendien en nog wel belangrijker, het geld niet voor. Deze zijn namelijk 3x zo duur. Een overzicht van activity trackers en aanverwante artikelen vindt je bijvoorbeeld op de website van Coolblue.

Een Fitbit: hoe werkt het?

img_0534
Het ‘dashboard’ van de app

Allereerst moet je je realiseren dat een smartphone wel erg handig is bij het bedienen en optimaal gebruik maken van je Fitbit. Je moet een app van Fitbit op je telefoon zetten en hierin je horloge activeren en synchroniseren (met bluetooth). Dit werkt allemaal als een zonnetje. In de app zie je precies al je gegevens: verbruikte calorieën, gelopen stappen, de hoeveelheid trappen die je liep, hoe lang je actief bent geweest en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoeveel je bent afgevallen met behulp van deze grappen en grollen. Voor de statistiekenliefhebber is dit allemaal erg interessant.

Andere voordelen van deze Fitbit:

 • er zit een programmaatje in dat je helpt met ademhalingsoefeningen om te relaxen.
 • ik doe inderdaad meer moeite om te bewegen op een dag.
 • het horloge heeft verwisselbare bandjes. Dus je zit niet altijd aan een paars bandje vast als je dacht dat dat mooi zou zijn, maar achteraf tegenviel.

Maar ik constateerde ook een paar minpunten.

 • mijn huistrappen voldoen kennelijk niet aan de norm: ik moet twee trappen lopen wil hij er eentje meetellen;
 • er zit een programmaatje in dat zogenaamd je slaap analyseert: hoe lang je hebt geslapen, hoe vaak ben je rusteloos of lig je wakker. Ik probeerde het een nacht uit en het blijkt dat de Fitbit natuurlijk niet kan weten dat je niet slaapt als je stil ligt. En als je constateert dat je slecht slaapt, dan gaat zo’n Fitbit je ook niet helpen.

Helpende apps

Voor het bijhouden van de calorieën die ik allemaal naar binnen hap, heb ik sinds enige tijd de app ‘Lifesum’. Ik besprak deze app al in mijn blogpost Afvalrace, maar ik ben er nog steeds enthousiast over. Het is mogelijk om een rechtstreekse verbinding te maken tussen Fitbit en Lifesum, zodat elke calorie die ik verbruik ook in Lifesum wordt geregistreerd.

Ik wil best oefeningen doen, maar ik wil NIET naar de sportschool om tussen andere zwoegende en zwetende medesporters mijn rondje oefeningen af te draaien. In combinatie met Fitbit kan je de apps FitStar en FitStar Yoga gebruiken (beide apps zijn te downloaden in de appstore). Deze bieden trainingen aan voor verschillende workouts, die netjes worden voorgedaan door de gebruikelijke afgetrainde personal trainers. De oefeningen zijn afgestemd op je conditie. Dit moet je eerst vastleggen door het doen van een fitheidstestje. Alle gegevens worden direct naar de fitbitapp verstuurd en opgenomen in je statistieken. Groot nadeel is dat je een abonnement moet nemen, maar ja, dat moet je bij de sportschool ook…

Conclusie

Ik kocht deze gadget omdat ik een stimulans nodig heb om meer te gaan bewegen. En het helpt. Mijn Fitbit geeft me een reminder als ik te weinig beweeg en beloont met een vuurwerkje als ik 10.000 stappen heb gezet op een dag (ja, een kinderhand is gauw gevuld… 😉 Resultaat is dat ik wel echt probeer om die 10.000 stappen te zetten. Ook de teckeltjes gaan nog veel meer fitter worden de komende maanden!

4 gedachten over “Meer bewegen met een Fitbit

Voeg uw reactie toe

 1. Ah, de fitbit! Ik houd er van. Ik heb permanent de Fitbit Charge HR om mijn pols. Het stimuleert enorm vind ik. Ik houd van de trilling om mijn pols als ik de 10000 stappen heb gehaald.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑