Eitje

Het is bij ons net Pasen met Kerst. Naast het kerst(paas)brood, lust ik ook tijdens een (bij ons bescheiden) kerstontbijt wel een lekker halfzacht gekookt eitje. Er is alleen een probleem: het lukt mij nooit om een eitje precies halfzacht te koken. Het wordt een blubberig drillend te zacht eitje of een groen ei waarmee je een ruit kan ingooien. Maar nu heb ik iets gevonden, waardoor ik toch – in theorie – mijn eitje halfzacht zou moeten kunnen krijgen.

De theorie

Ik ben niet de enige die moeite heeft met het koken van een eitje. Onze Britse rots in de branding op culinair gebied – Delia Smith – had daar alle begrip voor. Op haar website legt ze het nog eens geduldig uit hoe je dit delicate karweitje  succesvol moet aanpakken. De rustgevende video kan ik helaas nergens meer vinden.
Maar niet getreurd: dan is er altijd nog Albert Heijn, waar je online elke kook- en baktechniek kan bekijken, van het schillen van een avocado tot – jawel – het koken van een ei. Amateuristisch kokkerellend Nederland kan niet meer zonder (want, hoe moet je tegenwoordig nou in hemelsnaam een kerstdiner in elkaar zetten zonder de min of meer kant en klare suggesties van deze grootgrutter?)

Als hoge uitzondering bestudeerde ik bovenstaande video’s eens goed. Er zijn dus zo al twee dingetjes die ik fout doe:

FOUT nummer 1: ik kook altijd eieren zo uit de koelkast;
FOUT nummer 2: ik wist van geen luchtkamer, die je kennelijk moet inprikken.

De praktijk

Maar de redding is nabij, dankzij de grote gele concurrent van voorgenoemde supermarktketen. De Jumbo had kennelijk een grote partij keukenapparaten van het B-merk Tristar ingeslagen en slijt dit aan zijn klanten door middel van zegelacties. Ik had ze al geweigerd bij de kassa, maar Echtgenoot zag er wel brood in. Ja, we hebben al een broodrooster, tosti-ijzer, pepermolen, sapcentrifuge en uienhakker, maar een eierkoker… dat is misschien wel iets voor ons! En zo was deze aankoop in mum van tijd aan ons keukenapparatenarsenaal toegevoegd.

img_0540Ik ben zo iemand die alle nieuwe apparaten te lijf gaat zonder naar de gebruiksaanwijzing te kijken. Maar dit apparaat zag er zo geheimzinnig uit dat ik een uitzondering maakte en stap voor stap een ei waagde te koken in deze aanwinst.

Je moet de eieren inprikken (!) met behulp van een spiesje die op het traytje zit waarin je de eieren in het apparaat zet. Dan moet je met een maatbekertje de hoeveelheid water afmeten, naar gelang de gewenste hardheid van het ei en het aantal dat je wilt koken. Je schenkt het water op het warmhoudplaatje. Deksel erop, knopje op aan, en wachten maar…..

Het resultaat

img_0545-001Is de eierkoker een aanwinst? Of toch weer een relikwie voor de kelderverzameling keukenapparaten in onbruik?

Het duurt lang voordat het ijselijk schreeuwende zoemertje duidelijk maakt dat je eitjes klaar zijn. Ruim 10 minuten en een lichte brandlucht moest ik trotseren totdat ik durfde te kijken. En jawel hoor: de eitjes waren bijna allemaal nog heel. Als je goed kijkt, dan zie je in het voorste ei wel degelijk een grote barst zitten, dus ik doe kennelijk toch nog iets niet goed. Ook het pellen was nog steeds een behoorlijk irritante bezigheid, waar de eitjes en mijn humeur niet helemaal ongeschonden doorheen kwamen (ja, ik had ze laten schrikken). Maar de eitjes waren heerlijk halfzacht.

3 gedachten over “Eitje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑