Reading challenge 2016

Aan het begin van 2016 nam ik mij weer voor een bepaald aantal boeken te lezen. Deze boeken legde ik vast in Goodreads. Ik schatte dit aantal in op 25 stuks. Wat is er van terecht gekomen? Welke boeken heb ik uiteindelijk gelezen, en wat vond ik daarvan? En heb ik mij een beetje aan mijn leeslijst gehouden? Een verslag met een waardering in sterren van de gelezen boeken.

De uitdaging

Vijfentwintig boeken dus. Twee boeken per maand ongeveer had ik gedacht wel te kunnen behappen. Dat valt toch altijd weer tegen. Ik heb er tweeëntwintig gelezen. Dat zijn er zeven meer dan vorig jaar, toen ik bleef steken op 15 stuks.
Ik had mij ook voorgenomen dit jaar een aantal klassiekers uit de wereldliteratuur tot mij te nemen. Dat is helemaal mislukt. Niet een heeft het tot mijn iPad of nachtkastje geschopt. Dat komt zo. Als er een nieuw boek verschijnt van een favoriete auteur, MOET ik die meteen lezen. Dus die gaan voor…

Hieronder een impressie van de boeken, met mijn persoonlijke waardering van 1 tot 4 sterren (*=niet lezen, **=als je niks anders hebt, ***=onderhoudend voor als prettig tussendoortje, ****=aanrader)

schermafdruk-2016-12-24-12-30-08

Thrillers

Dit jaar las ik zoals gewoonlijk een aantal thrillers van Nederlandse bodem. Er verschenen nieuwe boeken van Saskia Noort (Huidpijn**), Simone van der Vlugt (Toen het donker werd**) en Lieneke Dijkzeul (Dagen van Schaamte****). Nieuwe boeken van deze dames moet en zal ik altijd direct lezen. Terwijl ze eigenlijk niet eens altijd zo goed zijn. Maar ze lezen wel lekker weg. Die van Lieneke Dijkzeul is verreweg de beste. Helaas dit keer geen boek met haar vaste hoofdpersoon Inspecteur Vegter, maar het verhaal is wel onderhoudend. Een man wordt opgesloten in een kamertje en aan zijn lot overgelaten. Waarom? Nu wacht ik op de nieuwe thriller van Esther Verhoef, want die  moet ik ook altijd lezen. Het laatste boek dat ik uitlas dit jaar was een thriller van Isa Maron: het eerste deel van de Noordzeemoordencyclus: Galgenveld. Via Hebban.nl zijn alle vier de delen nu voor 12,50 te koop als ebook. Daar is ook een gratis kerstverhaal van deze schrijfster te downloaden. Het eerste deel Galgenveld**** was een lekker weg lezend spannend boek, gesitueerd in Amsterdam. Het perspectief wisselt steeds tussen de moordenaar, de politieagente die de moorden moet oplossen en de middelbare scholiere Kyra, die de recherche graag wil helpen en overal met haar neus bovenop staat.

Daarnaast las ik het laatste deel (IJzer en bloed**) van de thrillerserie van de Zweedse schrijfster Lisa Marklund. In deze serie staat de journaliste Annika Bentzon centraal. Ik heb ze allemaal gelezen; een gedeelte staat in de kast en een gedeelte heb ik als e-book. Wel een beetje jammer, maar ja. De tweede vertaalde thriller was ook van Zweedse bodem: een vervolg op de drie vuistdikke thrillers in de milleniumserie (wat ons niet zal doden*). Deze maakte niet zo heel veel indruk op mij.

Een iets ouder boek, maar een bestseller, dus het viel mij op: HEX**** van Thomas Olde Heuvelt. Ik beschreef dit boek al in mijn blogpost over Enge boeken. Een heks van een paar eeuwen oud houdt zich op in Beek bij Nijmegen. En gaat niet weg. Ze prevelt onophoudelijk haar vloek als ze zich bij voorbeeld in je schuur ophoudt of per ongeluk midden op de openbare weg staat. Een paar opgeschoten jongens vinden het tijd worden dat ze ophoepelt. Dat heeft zo zijn gevolgen. Een erg onderhoudend boek.

Literatuur

Dit jaar was een goed jaar voor mij op literair gebied, want twee van mijn lievelingsauteurs schreven een nieuw boek: Maarten ’t Hart (De moeder van Ikabod****): een kostelijke verhalenbundel, met lekkere droge humor. Vooral het verhaal over de verkoop van zijn huis vond ik geweldig. En Renate Dorrestein (Zeven soorten honger***) blijf ik ook altijd trouw. Zij schreef dit jaar een roman over een kuuroord dat gerund wordt door een echtpaar dat zichzelf aardig in de nesten weet te werken. Voor deze boeken maakte ik een uitzondering en kocht ze op papier om echt te bewaren.

Het boek van de Irakeese vluchteling Rodaan Al Galidi (Hoe ik talent voor het leven kreeg****) die de manier van werken in de Nederlandse vluchtelingenopvang beschrijft heeft grote indruk op mij gemaakt.

De vuistdikke boeken van de Noorse auteur Karl Ove Knausgard zijn bij velen geliefd (tig delen van de serie “mijn strijd”) maar ik kom er niet doorheen. Ik vind het allemaal veel te gedetailleerd. Daar heb ik het geduld niet voor. Een uitzondering is het boekje met korte verhalen (Herfst****) dat verscheen in een mooie gebonden uitgave. Het zijn verhaaltjes die hij vertelt aan zijn ongeboren dochter. De kleinste en alledaagse dingen kan hij heel mooi beschrijven. Dus eigenlijk ook wel gedetailleerd, want er zijn verhalen bij van enkele bladzijden lang over bijvoorbeeld een toiletpot. En er komt nog een vervolg: winter.

Absolute favoriet was voor mij (en ook vele anderen, getuige de NS publieksprijs die de auteur won met deze boeken) waren de geheime dagboeken van Hendrik Groen****, die een humoristische kijk in de leefomstandigheden en gewoontes in een bejaardenhuis gaven.

Non-fictie

Voor mijn doen heb ik dit jaar een flink aantal boeken gelezen die in de categorie non-fictie valt. Of boeken gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal.  Mij is opgevallen dat het centrale thema van deze boeken overeenkomt, namelijk: hoe ga je om met sterven (Wat kan mij gebeuren?**** over de ziekte van Rene Gudde en het boek van Coen Verbaak (over de drempel***) en de (deplorabele) stand van de ouderenzorg. Het boek van Hugo Borst (Ma****) en het verhaal van de moeder van Ernst Timmer (De val van mijn moeder***) laten zien hoe kinderen worstelen met de zorgbureaucratie als er iets met hun bejaarde moeder gebeurt (val, alzheimer) waardoor zij niet meer thuis kan blijven wonen.

Van heel andere orde zijn de boeken van Marie Kondo (opgeruimd!**) en Diet Groothuis (Het grote poetsboek****). Deze boeken zijn elkaars tegenpolen: het is zeer aan te bevelen ze allebei te lezen. Dan komt het helemaal goed met je huishouden. Je weet namelijk hoe je moet opruimen en hoe je het vervolgens schoon houdt. Het poetsboek is het leukst geschreven voor als je het allemaal niet zo erg serieus wilt nemen maar toch een schone woonomgeving waardeert.

Prettig gestoord

Neem een Geit*** van Claudia de Breij en De verwarde cavia*** van Paulien Cornelisse zijn boeken waar je vrolijk van wordt. Want het is natuurlijk heel gewoon dat Cavia op kantoor bij de afdeling Communicatie werkt. Hindergroen**** van Martine Bijl is er ook zo een. De laatste is het best geschreven met veel droge humor Vooral haar stukje over haar controlfreakerigheid vond ik erg herkenbaar.

Niet doorheen gekomen

Uiteraard is er ook een aantal boeken waaraan ik wel ben begonnen, maar waarin ik halverwege ben blijven steken. Dat hoeft niet altijd aan de slechte kwaliteit of het minder boeiende verhaal te liggen, maar soms ook wel. De volgende boeken staan in de wachtstand:

  • Drijfzand van Henning Mankell. Wel goed geschreven, maar ik werd er niet echt vrolijk van. Het zijn verhalen rond ziekte en doodgaan (die heb ik dit jaar wel meer gelezen) maar deze waren iets deprimerender dan de andere boeken die ik hierover las.
  • De eenzamen van Hakan Nesser : langdradig. Dit gaat ‘m niet worden.
  • Blauwe maandag van Nicci French. Ik verslond al hun boeken, maar deze wil maar niet boeien. Ik ben er wel tig keer opnieuw in begonnen, zowel op papier als digitaal. Misschien volgend jaar.
  • Een schitterend geluk van Inge Ipenburg. Ik vind het gewoon niet goed geschreven en niet boeiend. Terwijl haar vorige boek wel zo goed was.

Boeken van 2016

schermafdruk-2016-12-24-12-30-38schermafdruk-2016-12-24-12-30-50schermafdruk-2016-12-24-12-31-00schermafdruk-2016-12-24-12-31-11schermafdruk-2016-12-24-12-31-21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑