Domestic Goddess??

Ik ga het weer eens even over de grootste ergernis hebben binnen de huiselijke omgeving: het huishouden zelf. Want hoe organiseer je de boel nou een beetje efficiënt? Met behulp van de blog tag Domestic Goddess (een vragenlijst, met steeds de keuze tussen twee alternatieven) die Manon en Bibian bedachten, zet ik alles nog eens op een rijtje. Aan bod komen: de was, koken en poetsen. 

De was

clothespin-1234530_1280droger/aan de waslijn : daar heb ik wel degelijk over nagedacht. Alleen de spijkerbroeken en de handdoeken gaan in de droger, omdat ze anders veel te stug worden. En ik hou absoluut niet van handdoeken die een gelijkenis vertonen met schuurpapier. Een andere reden om de droger te gebruiken is als ik items heb die snel weer droog moeten, zoals hondendekentjes. Wasdrogers zijn trouwens ondingen. Ze maken heel veel herrie: de kopjes staan mee te trillen in de kast. Ik heb een condensdroger. Die heeft van die filters die je (in theorie) leeg moet maken. Doe ik bijna nooit. Ik doe – vanwege brandgevaar – nooit de droger aan als ik niet thuis ben. Echtgenoot vertelde me niet zo lang geleden nog wat nieuws: er blijkt een timer op te zitten!
sorteren/alles bij elkaar : Ik sorteer de was. Dat doet toch iedereen lijkt me, als je geen gekleurde ongelukken wil riskeren. Maar ik beperk het tot twee keuzes: donker of licht wasgoed, gewone was of kookwas.
een soort wasmiddel/verschillende soorten wasmiddel : ik gebruik speciaal wasmiddel voor de zwarte was, in de hoop dat het zwart er een tijdje op blijft zitten. Daarnaast staat er nog fijnwasmiddel en waspoeder voor de kookwas op mijn wasmachine. Het merk met het enge Beertje komt er bij mij niet in. AH zwart wasmiddel ook niet: dat stinkt. De wasverzachter is gewoon – net als andere middelen – van de Jumbo.
een wasdag/elke dag een wasje : bij ons is het simpel: ik ga wassen als de wasmanden vol zitten en ik bepaalde kledingstukken ga missen.
kleding strijken: ja/nee : beslist niet. En soms heb ik daar spijt van als er toch een rare kreuk in mijn spijkerbroek blijkt te zitten. Echtgenoot vindt het ook veel te veel moeite.

Koken

potato-544073_1920makkelijk/culinair : culinaire aspiraties hebben wij lang geleden reeds opgegeven. Wat een gedoe allemaal als je het ook gewoon in een bakje kan kopen. Makkelijk dus. Zie voor meer uitleg mijn blogpost “7 x koken uit pakjes en zakjes”.
weekboodschappen/meerdere keren per week : plannen is niet een van onze sterkste kanten als het op boodschappen doen aankomt. Zie ook mijn blogpost “geldwegmakende boodschappen” hierover. Sinds Echtgenoot minder ver van huis werkt, doet hij de boodschappen. En dat doet hij elke werkdag en ook vaak in het weekend. Alleen op mijn vrije dinsdag zie ik nog weleens een supermarkt van binnen.
vaak hetzelfde per week/veel nieuwe dingen proberen : wij hebben een standaardrepertoire en dat vind ik al lastig genoeg. Ik spit wel altijd de Allerhande door en – als ik dan per ongeluk een recept tegenkomt dat me wel wat lijkt, dan sla ik dat op in een app : Paprika heet die. Dus ik heb wel een voorraadje van recepten die ik eens wil uitproberen, en soms zit daar best een lekkere tussen die dan in het standaardrepertoire wordt opgenomen. Echtgenoot heeft weer een ander repertoire.
eten bewaren/weggooien : wij bewaren eigenlijk altijd alles dat over is. Maar dat wil niet zeggen dat het na een bepaalde termijn – als het restje uit zichzelf probeert weg te lopen of als je het kan kammen, niet alsnog wordt weggegooid. Ik stop het liever niet in de vriezer. Die is inmiddels dichtgeslibd met zo veel geheimzinnige bakjes met vage prutjes, dat er niks meer bij past.
aan tafel eten/op de bank eten : dat is eenvoudig: eenpansmaaltijden voor de TV en maaltijden waarvoor je meerdere pannen op tafel moet zetten eten we aan tafel.

Poetsen

brush-1324466_1920stofzuiger/swiffer : Geloof het of niet: ik gebruik ze allebei. Sinds we een lichte laminaatvloeg hebben in combinatie met honden, stofzuig en dweil ik wel wat meer. Swiffers zijn gewoon erg handig voor het stof afnemen.
kant-en-klare natte doekjes/zelf sopje maken : kortgeleden ontdekte ik in de supermarkt dat er aparte doekjes te koop zijn voor verschillende doeleinden. Hoe handig voor de luie huisschoonmaakster! Vooral voor het sanitair vind ik ze een uitkomst. Ook in de keuken ben ik inmiddels van de (veel te vieze) gele schoonmaakdoekjes overgestapt op de kant en klare allesreinigerdoekjes van de Jumbo.
zelf ramen lappen/door de glazenwasser : uhmmmm, eigenlijk geen van beide. Ramen wassen is nou niet echt een van mijn prioriteiten. En zeker niet de bovenverdieping. Beneden worden ze ongeveer vier keer per jaar gedaan. Dat is nog een hele ruime schatting.

Overig

iedere ochtend je bed opmaken/laten voor wat het is : bij ons is het de gewoonte om het beddengoed gewoon terug te slaan zodat het matras lekker kan luchten. Vlakbij staat daarvoor de hele dag een raam op een kier.
met de hand afwassen/vaatwasser : ik ben heel blij met mijn vaatwasser, maar sommige dingen kan hij niet aan en aan sommig serviesgoed mag hij niet komen. Het valt ons op dat pannen steeds slechter schoon worden. Ook zijn wij erachter gekomen dat de dure vaatwastabletten die wij vroeger gebruikten de vaat even goed (of slecht) schoonmaken dan de goedkoopste Jumbotabletten. Weer een winstpuntje.
opgeruimd huis/rommelig huis : het liefst heb ik een opgeruimd huis. Maar dat blijft een fata morgana ben ik bang. In de huiskamer/keuken heb ik het nu wel redelijk op orde, maar hoe hoger je in ons huis raakt verzeild, hoe rommeliger het wordt. Ook de garage is nog steeds een rampgebied.
wie doet het huishouden: jij/partner  : wij doen allebei ons best. Ik heb er meer tijd voor dan Echtgenoot, dus ik doe vaak stofzuigen, dweilen en dat soort dingen. Echtgenoot is meer van keuken schoonmaken, vaatwasser uitruimen, boodschappen doen. Wij hebben geen vaste afspraken; wie tijd en energie heeft doet iets. Maakt niet uit wat: alles helpt.

 Conclusie

Tal van blogs houden zich met huishoudelijke kwesties bezig. Een voorbeeld hiervan is Huisvlijt. Ook het grote poetsboek van Diet Groothuis kan ik ter inspiratie en ter lering aanbevelen.

Maar wat is nu echt belangrijk? Voor mij is dat rust in mijn hoofd, en dat bereik ik het snelste in een overzichtelijke, dus opgeruimde omgeving. Omdat Echtgenoot en ik allebei nogal van spullen houden en soms te druk of te moe zijn om deze fatsoenlijk op te bergen loopt het wel eens uit de hand, maar de discipline proberen we toch vast te houden. En als het een keer niet lukt? Gewoon met elkaar afspreken dat dat ook weer niet zo erg is. De Koning komt hier zelden op bezoek…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑