Teckeligheden (13) : de klederdracht

Honden hebben in principe genoeg aan hun vacht om koud weer en regen te trotseren. Maar ja. Dan zijn er ook nog teckels. En die houden niet van hemelwater. Er is veel te koop op het gebied van hondenkleding in het algemeen en voor het warm houden van teckeltjes in het bijzonder. Als je een beetje gaat rondkijken in dierenwebshops gaat er een wereld voor je open. Een overzicht.

De vacht

shutterstock_64612504Belachelijk vond ik het: honden die worden aangekleed. Jasjes, laat staan truitjes zijn nergens voor nodig. Totdat ik merkte dat Evi, met haar vachtje dat geen regen meer tegenhoudt, toch wel gebaat is bij enige bescherming tegen de elementen. Tuurlijk gaat ze niet dood aan een natte vacht, maar ook de huid van haar rug raakte helemaal doorweekt tijdens een regenbui. Het beestje loopt bibberend zo snel haar korte pootjes haar konden dragen naar huis (en dat is behoorlijk snel, kan ik melden). Dus wat te doen? Toch maar een bescherming?

De regenjas

Teckels hebben een beetje eigenaardig lijf. Een lange rug, en een erg diepe borstkas. Daarom is het erg lastig om kleding te vinden die hen goed  past. De hondenkledingcommercie speelt hier nog niet goed op in. Ik heb al enkele jasjes moeten terugsturen omdat ze niet passen. Je kan wel speciaal jasjes laten maken natuurlijk, onder andere bij westlandseteckelbende, maar die zijn kostbaar. Ook duur, maar iets minder pijnlijk voor je portemonnaie, zijn jasjes van Hurtta. Die zijn bijvoorbeeld hier en hier te koop. Maar ook bij dit merk is het goed opletten geblazen voor de goede maat. Vaak is de ruglengte wel goed, maar klopt de borstomvang niet. Gelukkig bestaat er ook een rassenlijst van Hurtta, waarop je kan zoeken welke maat het beste voor de teckel geschikt is. Wij hebben de winterjast gekocht.

Evi maakt het niks uit om met een jas te lopen; die gaat haar gewoonlijke gangetje wel als de jas eenmaal aan is. Aan alles wat over de kop moet heeft ze een grote hekel, dus hoe sneller het aantrekken is gebeurt, hoe beter. Nora is wat eigenwijzer. Die verzet geen stap meer met een jas aan. Ze loopt wel mee als het echt moet, maar doet dan uit protest gewoon haar behoefte niet. Zie daar dan maar weer mee te dealen, als vrouwtje. Uiteindelijk gaat ze dan  maar zonder jas en wordt haar vacht nat. Waar ze ook een hekel aan heeft. Gelukkig laat haar vacht geen water door.

De trui

Onder teckels is het wereldberoemd. Een handgehaakte trui van Inge Vestjens van de facebookpagina hondentruitjes. Dit zijn lekkere strak om het lijfje aansluitende truitjes op maat gehaakt in de kleuren die je wilt. Het truitje dat ik voor Evi heb laten maken staat haar meer dan schattig. Er is echter een klein probleempje. Ik ben niet zo handig in het aankleden van kleine levende wezens (geen kinderen), dus het wurmen van pootjes in de daarvoor bestemde uitsparingen in het strakzittende truitje, zonder de hond met een trauma op te zadelen, levert lachwekkende taferelen op. Evi heeft ondertussen een hekel aan de verkleedpartij gekregen. Als ik het truitje pak, dan schiet ze al van me weg. Zucht. 

 

 

3 gedachten over “Teckeligheden (13) : de klederdracht

Voeg uw reactie toe

  1. Als ik het zo lees beleeft jouw teckel weinig plezier aan wandelen als het koud is. Ik kan me goed voorstellen dat je dan overstag gaat en iets van kleding koopt. Ik vind het er superleuk uitzien moet ik zeggen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑