Enge boeken

Juni is sinds jaar en dag de Maand van het Spannende Boek (komend jaar gereduceerd tot twee weken). Ik heb nooit begrepen waarom. November is een veel geschiktere maand qua sfeer voor enge boeken. Ik lees regelmatig thrillers, maar echt enge boeken laat ik meestal liggen. Horror lees tijdens kantoortijden al genoeg  😉  Mijn belezen familieleden dachten daar anders over: planken vol met nachtrustrovend proza stond tot mijn beschikking. Welke enge boeken stonden zoal voor het grijpen in huiskamerboekenkasten, boekhandels en bibliotheken en durfde ik al dan niet te lezen? Een overzichtje van genres en bijbehorende auteurs om de komende donkere, koude, winderige wintermaanden mee door te komen. 

Horror

schermafdruk-2016-11-09-20-41-45Bij ons thuis stonden veel boeken in de kast die tot de categorie horror behoren. Stephen King aka “The King of Horror” kennen de meeste mensen misschien alleen van de films, maar bij ons hielden zijn vuistdikke werken enkele boekenplanken in gijzeling. Ik heb ook alleen een paar films gezien (Salems lot is mij op een onaangename manier lang bijgebleven) en dat was meer dan genoeg om nooit een boek aan te raken van deze fantasierijke horrormeneer.
Hetzelfde gold voor een medeauteur van hetzelfde genre: Clive Barker. Het bloed dat de verhaallijnen opsierde sijpelde nog net niet van de planken af. Hij tekende voor de serie “Boeken van Bloed” deel 1 t/6. Ik heb er nooit iets van durven lezen.

Fantasy en SF

avalon

Deze genres waren oververtegenwoordigd in de bibliotheek van mijn ouderlijk huis. Eerlijk gezegd heb ik hier niet zo veel mee. Tolkien, Bradley, Pratchett en Hobb bijvoorbeeld schreven boeken vol met sprookjes voor volwassenen, maar het heeft mij nooit kunnen boeien. Een goede vampierfilm of -serie (True Blood!) waardeer ik weer wel, maar de alternatieve werelden a la Game of Thrones zijn niet aan mij besteed. Ik kan me er te weinig bij voorstellen.

Het Science Fiction genre is ook veel te ver gezocht, naar mijn smaak. Frank Herbert, Jack Vance, Isaac Asimov (robotica); het stond allemaal in onze thuisbibliotheek, maar heb ik nooit de neiging gehad een dergelijk boek open te slaan. Uitgezonderd Het Transgalactisch Liftershandboek en Het Restaurant aan het Einde van het Heelal van Douglas Adams. Dat was ook niet eng, alleen maar erg grappig.

De medische thriller

Wat kan er allemaal voor engs in een ziekenhuis gebeuren? Nou, heel veel blijkbaar, getuige het omvangrijke oeuvre van Robin Cook. Zijn boeken worden bevolkt voor mensen die nooit meer uit een coma komen, ontvoerd worden, enge ziektes krijgen, gemanipuleerd worden door artsen enz. Hij begint in 1979 met het boek Intern en daarna volgen er heeel veeel meer, met titels zoals Coma, Brein, Koorts, Infuus, Epidemie, Experiment, Narcose, Doodsangst, Autopsie, Terminaal, Risico, Besmet, Verminkt, Vergiftigd, Ademnood en ga zo maar door. Mijn vader –  die toch al onder de indruk was van de, zoals hij ze noemde: “Medische Maffia” – was erdoor gefascineerd. Ik heb er een paar gelezen, maar vond ze nou niet echt goed geschreven.

Moord en Doodslag

schermafdruk-2016-11-09-20-37-04Ik ben meer fan van de boeken die behoren tot het thrillergenre waarin het er iets reëler aan toe gaat. Dat maakt het pas echt eng namelijk. De boeken van Val McDermid bijvoorbeeld, of Mo Hayder. Van die laatste heb ik “Vogelman” en “De behandeling” nagelbijtend uitgelezen. Hierin was Jack Caffery het hoofdpersonage. Wat een enge boeken met enge om zich heen moordende en martelende types!

Een boek dat ik ook heel eng vond is “Geestdrift” van Daniel Hecht. Iemand met Gilles de la Tourette woont in een heel eng huis, met bijbehorende verschijningen. Of beeldt hij het zich maar in?

Het occulte

img_0385Per ongeluk stuitte ik op een onbewaakt moment op het boek HEX van Thomas Olde Heuvelt. Het verhaal is in het begin best grappig: het dorpje Beek vlak bij Nijmegen heeft al enkele decennia last van een dode heks die overal opduikt. Ze heeft dichtgenaaide ogen en mond en staat gewoon een tijdje haar vloek fluisterend in de straat of in je kamer.“De heks stond daar roerloos als een zwart silhouet en alles om haar heen ademde de dood.” De Bekenaren zijn gedoemd om voor altijd in het dorp te blijven wonen. Als iemand besluit toch te vertrekken dan valt hij of zij ten prooi aan zelfmoord. Een aantal opgeschoten jongens probeerden uit hoe ver ze konden gaan met het tarten van de heks.  Het loopt niet goed af…

2 gedachten over “Enge boeken

Voeg uw reactie toe

  1. Mijn zoon kwam met een boek thuis, dat zijn vrienden (van 16-17 jaar) helemaal geweldig vonden. Hij mocht het lenen en moest het vooral lezen. Hij is enthousiast begonnen, maar kan er nu niet meer van slapen; ik heb het gelezen en begrijp nu waarom. Geen geweld, nauwelijks actie, maar heel erg creepy. UR van Ian Tosanna is zo’n verhaal waar je haren letterlijk van overeind gaan staan. Gewoon afblijven dus (zeker als middelbare scholier).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑