Herfst: genoegens en ergernissen

De pepernoten en winterse chocoladecreaties lagen al een tijdje in de supermarkt. Maar de laatste weken dringt het pas echt tot mij door: het is ineens later licht ’s ochtends en eerder donker ’s avonds: de herfst is begonnen. Dit jaargetijde gaat gepaard met een aantal ergernissen en genoegens. Hierbij de herfstrituelen die ik elk jaar beleef en waarneem.

HerfstErgernissen

De bladblazer

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Het volgende fenomeen is verreweg het meest vervelende verschijnsel van het najaar: dit herfstige jaargetijde luiden mijn buren namelijk massaal in met behulp van het altijd irritatie oproepende geluid van de BLADBLAZER. Gecombineerd met een vrolijk najaarszonnetje gaat de dorpeling fanatiek aan de slag om zijn woonomgeving bladvrij te maken. Terwijl ik nou net even dat boek wilde uitlezen… In het voorjaar worden de bladblazers weer vervangen door hogedrukreinigers.

Verkeerd vallende bladeren

Niks mis mee hoor, met die vallende bladeren. Maar waarom moeten deze nou uitgerekend op  mijn afdakje en in mijn goot belanden?? Zodat ik Echtgenoot weer moet chanteren en bedreigen zodat hij de ladder pakt en de boel bladvrij maakt, voordat wij weer een overstroming a la trouwdag december 2000 (memorabel moment, niet dankzij de romantiek) moeten meemaken?

Sinds wij op de camping beschikken over een tuintje met gigantische eik, maakten wij kennis met de enorme hoeveelheid vallend natuurgeweld in de vorm van eikenbladeren en eikels. Minstens zes vuilniszakken verder zien wij pas ons voormalige grasveld (tegenwoordig vooral mos) weer opdoemen. Let wel, dit karwei doen wij ZONDER BLADBLAZER! Ook op de camping zijn die ondingen overal te horen.

Lage zon

De zon staat wat lager aan de horizon. Dat levert allerlei prachtig belichte taferelen op in de natuur, maarrr: hoe moeten wij in de auto voorkomen dat wij met de zon in de ogen niet tegen een boom in herfsttooi knallen?

De wintertijd

Ik had het er op dit blog al eens over in de post seizoensgebonden tijdsbeleving: ik heb een hekel aan de zomer- en wintertijdwisseling. Hoewel wintertijd (uur terug) minder erg is dan de zomertijd (uur vooruit), vind ik het erg confronterend als het ineens om zes uur s’avonds donker is.

Zo, de ergernissen hebben we gehad. En dan heb ik het nog niet over de wind, regen, een combinatie van die twee en uitglijdende treinen gehad.

HerfstGenoegens

Vogeltrek

Zoals ik mij in het voorjaar verheug op de Tsjiftsjaf, het slaan van de vink en – ietsje later – de Gierzwaluwen, zo geniet ik in het najaar van de overvliegende Ganzen. Het is een fascinerend geluid om ze ’s avonds al gakkend over te horen vliegen. Ook mooi: spreeuwen die zich in grote groepen verzamelen en gekke geluiden maken terwijl ze de boomtoppen zwart maken.

Paddestoelen

Je kan geen bos inlopen bij mij in de buurt of je struikelt erover: paddestoelen. Een van de meest gefotografeerde natuurverschijnselen in het najaar. Door een heleboel mensen helaas. Als het mooi weer is in oktober kan je in de rij aansluiten. Maar op een werkdag kan ik rustig mijn gang gaan. Als ik tijd heb…

 

Knus voor de buis

Het ultieme herfstgenoegen? Lekker cocoonen natuurlijk! Daar zijn wij het hele jaar wel goed in, maar in de herfst is het eerder donker, dus dan hebben we daar extra veel tijd voor. Met kaarsjes (die mogen eindelijk weer nu onze vogeltjes naar een buitenvoliere zijn verhuisd), een chipje, een wijntje, teckeltje op schoot, dekentje erover heen en een DVD’tje in de speler. Need I say more?

Nieuwe kleding

Als het ene jaargetijde plaats maakt voor het andere is het raak: de garderobe moet worden aangevuld. De kleding van vorig jaar is niet meer van de goede kleur, maat of stof en dient te worden vervangen door een verse voorraad waarin de meestal drukste maanden van het jaar – november en december – kunnen worden getrotseerd. Altijd terugkerende uitdaging: een jas die water- en winddicht is, niet te warm, niet te koud en ook nog goed genoeg voor het werk.

 

Een gedachte over “Herfst: genoegens en ergernissen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑