Fijne Iphone apps

Onlangs beleefden fanatieke Iphonebezitters een spannende avond. Wat was er aan de hand? Een nieuwe versie van het besturingssysteem (iOS 10) werd gelanceerd. En dat ging niet helemaal goed. Eenmaal bijgekomen: wat zijn de leukste apps voor de iphone?

De basics

Een app koop je uiteraard in een digitale winkel, appstore geheten. Die zijn er van Apple, maar Androidgebruikers moeten zich wenden tot de appstore van Google, ‘Google Play’ geheten. Als je een telefoon hebt, die op windows draait (gauw inruilen, zou ik zeggen!) dan koop je apps in de windows store.

Er staat altijd al een aantal standaardapps op je telefoon wanneer je die voor het eerst in gebruik neemt. Dan moet je denken aan mail, agenda, to do, de appstore natuurlijk, settings, kaarten, notities, foto’s, camera, klok e.d. Van Apple krijg je er nog een aantal bij die ik direct naar een verre uithoek van mijn telefoon verban: kompas, tips, contacten (want die zitten al in de telefoonapp), zoek vrienden, wallet, video en aandelenkoersen.

Voor het downloaden van apps op je telefoon moet je – of je nu moet betalen of niet – in het bezit zijn van een Apple-ID. Daarin worden je betaalgegevens opgeslagen.

Tot zover de basis.

7 fijne Iphone apps

Ik probeer in mijn lijstje topapps geen voor de hand liggende apps te noemen, die iedereen toch al op zijn telefoon heeft staan, zoals buienradar, apps voor sociale media, een betaalapp, dropbox enz. Ik schreef al eens een stukje over iPadapps die de moeite waard zijn. Hierin kwamen Blendle, Pocket, Evernote, Feedly, Reclamefolder, TV Gids, de receptenapp Paprika en de Netflixapp aan de orde.

Wat overblijft zijn de volgende:

1. Momento 

schermafdruk-2016-09-14-11-38-37Als je een dagboek wilt bijhouden bestaat er voor de iphone, ipad en mac een heel mooie app, namelijk Day One. Wat er in deze app ontbreekt, en wat Momento zo leuk maakt, is de mogelijkheid om feeds van sociale netwerken te importeren. Het resultaat is dat je op een dag je posts op facebook, twitter, instagram e.d. kan zien en daar zelf nog dingen bij kan schrijven. Een andere leuke functie is “on this day”, dat precies in beeld brengt wat je op een bepaalde datum de voorgaande jaren aan het uitvreten was.

2. Prisma

Er staan heeeel veeel apps in de appstore waarmee je foto’s kan nabewerken, maar deze is echt top. Je laadt een foto in de app en je kiest een van de schilderijen waarop je je foto wilt laten lijken. Deze app is er ook voor Android.

3. Canva

Dit is een hele fijne app voor vormgeving voor op sociale media, blogs of andere communicatie-uitingen. Je kan beeld met tekst combineren op allerlei formaten en ook je eigen formaat en beeld kiezen. Er bestaat ook een website waarop je natuurlijk wel iets beter kan werken dan met de app. Picmonkey is op het web ook aan te bevelen voor beeldbewerking.

schermafdruk-2016-09-14-14-01-37

4. Photomyne

Heb je – net als ik – nog heleboel foto’s liggen van het zogenaamde analoge formaat? Op papier dus? Wanhoop niet, ook daar is een app voor. En een hele goeie als je het mij vraagt. Je kan met je iPhone met deze app gewoon foto’s maken van bladzijde uit een fotoalbum. De pagina wordt gescand en de foto’s worden eruit gehaald en los opgeslagen. Nog wel even metadata toevoegen: wie, wanneer, waar? Je kan foto’s die bij elkaar horen in een apart album zetten. Het is een tijdrovende klus, maar het resultaat mag er wezen. Er komt ook een androidapp aan.

5. Trein 

Ja, ik weet het: er is een NS reisplanner. Maar wat heb ik deze app ‘Trein’ gemist toen ik een Androidtelefoon had, waarvoor deze niet beschikbaar was. Het handige aan deze app is dat je in een oogopslag de vertrektijden van treinen op meerdere stations in beeld krijgt. De app werd al een tijdje niet meer bijgewerkt door de ontwikkelaar, maar nu hebben anderen het overgenomen en is de app weer fris en fruitig.

6. Easy calender

schermafdruk-2016-09-14-14-17-39Nog een app die ik erg miste op een androidtelefoon: een behoorlijke weekkalender. Er zijn ook van dit soort apps vele varianten in de appstore verkrijgbaar. Maar deze is toch echt de meest overzichtelijke. Je kan je Google-agenda’s, Outlook en office365-agenda’s allemaal in deze app laten sychroniseren. Zodat je in ieder geval op een plek een overzicht hebt.

7. Tweetbot

Ik zou geen apps voor sociale media noemen, maar voor Tweetbot – ook alleen voor de iphone – maak ik een uitzondering. Dit is eigenlijk de enige goede twitterapp die ik gezien heb. En ik heb er heel veel uitgeprobeerd. Tweetbot is snel, geeft een goed beeld van je tijdlijn, je kan de foto’s uitzetten voor sneller scrollen en gaat goed om met het laden van gemiste oudere tweets midden in je tijdlijn.

2 gedachten over “Fijne Iphone apps

Voeg uw reactie toe

  1. Ik gebruik de bankierenapp van de ing elke dag. Ik ben me nog nooit zo bewust geweest van de stand van zaken van de huishoudrekening! Erg handig maar het stopt de aankopen niet zal ik maar zeggen haha.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑