Lampendilemma’s

De oplettenden onder jullie hebben het inmiddels in de gaten: het wordt ’s ochtends later licht en ’s avonds eerder donker. Dus is het tijd voor het aanpakken van een van de grootste dilemma’s in ons huishouden: de verlichting.
Lampen zijn namelijk een van de weinige interieuronderdelen waarover Echtgenoot en ik het niet helemaal eens kunnen worden. Lampen die ik enig vind, gooit hij het liefst direct op de stort. Binnenkort staat deel twee van onze interieurrestyling voor de deur, in de vorm van nieuwe meubels. Over de verlichting hebben we nog niet echt een oplossing. Wat zijn de opties?

Waarom hebben we een lamp nodig?

Misschien een beetje rare vraag, maar met de lichtgevende apparaten zoals tablets, telefoons, laptops en niet te vergeten de televisie, hebben we toch licht genoeg? Een paar spots aan het plafond in de kamer en een bouwmarktplafonnière in de keuken, en klaar is kees, zou je denken. Ware het niet dat de peperdure spots onder de keukenkastjes al jaren last hebben van het op discotheekachtige wijze aan en uitknipperen. Het afgieten van een pan met kokend water wordt een ware uitdaging als elk moment het licht kan uitvallen.

Plafondverlichting van 100 watt in de huiskamer kan natuurlijk (menig mannelijk huisgenoot vindt dit wel prima), maar gezellig is anders. Soms doe ik daarom nog een poging om de belichting van het woonhol wat ludieker en sfeervoller te maken. Ikea wil daaraan wel meehelpen met haar collectie leuke, maar niet dure lampen. Zo is daar het papieren gevaarte dat ik van zolder haalde en in een hoek zette, die na de intereurvernieuwing ineens leeg was. Het gevaarte is alleen niet te dimmen. Als ie aan is, dan wordt het licht na verloop van tijd zo fel, dat er geen ontkomen meer aan is. Veel ikealampen lijden aan dit euvel, en worden daarom in de praktijk nauwelijks gebruikt. Een kwantumvloerlamp in de hoek voor indirect licht doet al zo’n jaar of 25 dienst als sfeerverlichting.

Hieronder een impressie van de verlichting in onze huiskamer. De staande lamp die we bij Leen Bakker kochten (die met de kleine lampjes), vind ik nog steeds erg mooi (Echtgenoot is er niet wild van). We hadden ook een kleinere versie voor op het dressoir, maar die ging na een paar maanden onverklaarbaar haperen en na verloop van tijd gaf hij het op.

Omdat we toch ook in de wintermaanden de visite willen bekijken en niet steeds willen misgrijpen op zoek naar het bakje chips, kunnen we de verlichting niet helemaal op zijn beloop laten.

Waar moeten lampen komen?

De plek waar een gebrek aan verlichting het meest hinderlijk gaat worden de komende maanden, is de eethoek (als die ook daadwerkelijk wordt gebruikt om een maaltijd te nuttigen). Ik wil gewoon graag zien wat er op mijn bord ligt. En dat is zonder mijn leesbril al moeilijk genoeg. Boven de eettafel hebben we nu alleen ongezellige spots hangen, die – eenmaal opgewarmd – licht geven alsof je op een bouwplaats staat. Hier moet dus wat anders komen. Wij hebben geen goede ervaring met hanglampen. We hadden ooit een heel ludiek exemplaar: de melkflessenkroonluchter. Het was alleen jammer dat je je hoofd er elke keer tegen stoot: het nadeel van elke lamp boven de eettafel. Bovendien moesten alle melkflesjes afgewassen worden als ze na verloop van tijd wat minder licht doorlieten vanwege het stof.

Een hanglamp willen we niet meer, dus we moeten op zoek naar een wandlamp of een tafellamp om de eettafel te verlichten, anders dan met kaarslicht. Een wandlamp zou wel handig zijn, maar ik vind het zonde om in het nieuwe behang te gaan boren. Bovendien wil ik de plaats bij de tafel reserveren voor een boekenkast.

Daarnaast wil ik eindelijk af van de luid zoemende kwantumlamp die zich al 25 jaar ophoudt in een hoek van onze woonkamer en vaak dienst doet als enig lichtpunt op de benedenverdieping van onze residentie. Mogelijk in combinatie met een  leeslamp om de ogen van Echtgenoot te helpen de letters van zijn boek te onderscheiden (ik heb een ereader met verlichting 😉 )

Het aanbod

Mijn missie is dus op zijn minst een nieuwe tafellamp en een nieuwe vloerlamp. De volgende eisen komen vervolgens op tafel:

 • niet te duur: dus geen lamp van 400 euro
 • natuurlijke materialen: hout erin verwerkt vind ik het mooiste
 • dimbaar
 • niet te modern en minimalistisch
 • een beetje bij elkaar passend

Een rondgang langs webshops (bol.com heeft een grote verzameling) leert mij dat sommige van bovenstaande criteria moeilijk zijn te combineren. Een lamp met hout is duur. Erg duur.

Onderstaand een greep uit het aanbod dat mij wel aanstaat. De staande lampen zijn eigenlijk al veel te duur, vooral die met de houten voet (meer dan 300 euro). De lampen zijn allemaal te vinden bij bol.com.

De eerste actie wordt in ieder geval het aanschaffen van een vloerdimmer voor ons papieren ikeagevaarte.

Deze diashow vereist JavaScript.

3 gedachten over “Lampendilemma’s

Voeg uw reactie toe

 1. De houten lampen vind ik te duur.
  Na een paar gerichte boswandelingen zijn deze modegrillen ook zelf te maken …..

  Ja mooie betaalbare en tijdloze lampen?

  Ik weet het niet.
  En dan heb ik nog het voordeel dat ik het alleen met mijzelf eens moet worden.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑