MacBook pro upgraden

Het heeft even wat tijd gekost voordat ik mij realiseerde dat ik eigenlijk niet zo goed met een windowslaptop overweg kan. Maar mijn MacBook pro is vijf jaar oud. In laptoptermen is dit bijna bejaard. En dat was goed te merken aan de snelheid die bij een bejaarde leeftijd hoort. Wat was mijn appeltje traag geworden!! Vooral office-applicaties weigerden regelmatig een teken van leven. En twee dingen tegelijk doen (bloggen en muziek luisteren) is helemaal niet aan de orde. Maar het budget voor een nieuwe spruit van het concern van Cook heb ik niet zo 1-2-3 paraat, dus wat te doen? Afgelopen week verscheen een nieuw nummer van het lijfblad van Appelfans, iCreate. Daarin stond een artikel over het upgraden van je MacBook (ongetwijfeld is dit ook een optie voor laptops van de microsoftmaffia). Hierbij mijn bevindingen. Twee beslissingen moest ik nemen om de upgrade handen en voeten te geven:

  1. bij welke winkel, website of klusmannetje? of kan ik dat ook zelf?
  2. wat wil ik precies laten vervangen? en wat kost dat?

Waar naartoe?

Officieel is het de bedoeling dat alleen authorized resellers zomaar aan je Apple-apparatuur mogen knutselen, zeker als je nog binnen de garantietermijn zit. Aangezien de garantietermijn van mijn MacBook al verlopen is, maakt dat dus niet zo veel meer uit.

Ik vond het geen aantrekkelijk idee om zelf met schroevendraaiers aan de gang te gaan om in het binnenste van mijn laptop te gaan doe-het-zelven. Losse mannetjes en bedrijven die je kunnen helpen bij het vervangen van onderdelen van je laptop zijn er meer dan genoeg. Alleen is het wel lastig om erachter te komen welke aanbieder nou wel en welke niet betrouwbaar is.
Om die reden koos ik voor een bedrijf dat ik al ken: Amac. Zij upgraden voor 45 euro je laptop. Daarnaast moet je nog de onderdelen betalen natuurlijk. Het voordeel van Amac is dat ze in elke grote stad te vinden zijn. Ik bracht net na openingstijd (10 uur) mijn laptop naar de winkel en hij was om 15.15 klaar.

Welke onderdelen?

IMG_1278

Om je laptop sneller te laten werken is in eerste instantie handig dat die een beetje ruim in zijn werkgeheugen zit. Mijn MacBook had 4 gb werkgeheugen (RAM). Als je wilt checken hoeveel geheugen er in je apple laptop of desktop zit dan klik je linksboven op het appeltje en dan op ‘over deze Mac’. Dan kom je alles over de hardware te weten. Ik liet de technische jongen van Amac er 8 gb in zetten. Dan zat er nog een HDD in mijn computer. Deze heb ik laten vervangen door een SSD van 250 gb. Dat is flashgeheugen in plaats van een gewone harde schijf. Het voordeel is dat het opstarten van de laptop en van programma’s veel sneller gaat. In totaal kostte mij deze operatie – met arbeidsloon meegeteld – 220 euro.

Het resultaat

Trots toonde de technische jongen mijn geüpgrade MacBook. Ik had mijn leesbril niet op, dus ik zag wel dat ie licht gaf en dat er lettertjes stonden. Ik nam maar aan dat er niet stond “no hard disk found” maar iets dergelijks als “welkom bij je nieuwe verbeterde MacBook”. In de trein terug toch voor de zekerheid gecheckt en, ja hoor: hij deed het weer als een zonnetje. Zelfs met Wifi in de Trein. De held.

Inderdaad kan ik – gelukkig – constateren dat het opstarten veel sneller gaat en de office-applicaties ineens weer goed reageren. Dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat er nu weer een schone installatie heeft plaatsgevonden; de tijd zal het leren.

Wie heeft er nog interesse voor een mooie, handige tablet-laptop met Windows 10 van HP? Ik hoef hem niet meer.

3 gedachten over “MacBook pro upgraden

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑