7 x Koken uit pakjes en zakjes

Trouwe lezers van dit blog hebben al zo’n vermoeden dat het huishouden in het algemeen en werkzaamheden aan het fornuis in het bijzonder, niet een van mijn kernkwaliteiten is. Maar laten we wel wezen: het is natuurlijk helemaal geen doen om te gaan koken na een dag werken. Het liefst zetten wij een plastic bak met eetbare inhoud in de magnetron. Als we in een culinaire bui zijn, dan komen de pakjes en zakjes in beeld. Ik heb wel kookboeken, zelfs een speciaal kookboek waarin het er juist om draait om ZONDER pakjes en zakjes te koken. Het staat in de kast. Wat zijn nou de beste semi kant en klaarvariaties van Conimex, Knorr, Maggi, Unox en consorten? Een top 7 met aanbevelingen (of afraders, het is maar hoe je het wil bekijken) van heel makkelijk tot best wel ingewikkeld (voor mij dan).

Nummer 1 : de foliemaaltijd

Allereerst moet ik wel even een verzachtende omstandigheid onder de aandacht brengen aangaande mijn voorliefde voor pakjes & zakjes: mijn vader werkte bij Unilever. Dat bedrijf is groot geworden door de voorgeassembleerde maaltijdonderdelen. Van ontbijt tot toetje (jaaaaa, vooral het toetje) Unilever heeft het in de aanbieding. Vooral de voorgegaarde lang houdbare hamburgers in folie (bij ons dan ook ‘foliehamburgers’ geheten) zijn berucht. Om de maaltijd af te maken gelieve er een aardappelpureetje uit een pakje bij te serveren (Maggi). Die zit in een bijpassend foliezakje. De kartonsmaak is ongeëvenaard. Zakje voorgesneden sla erbij met een dessinkje uit de fles en klaar is de ‘maaltijd’.

Nummer 2 : het Bouwpakket

Nu wordt het wat moeilijker. Meestal haak ik nu ook af en laat ik dit Echtgenoot doen: de wereldgerechten van Knorr. Behalve als het om Burrito’s gaat. Dan ben ik meestal de klos. Kip Siam gaat mij ook nog wel makkelijk af. Maar Kofte is meer iets voor mijn wederhelft. Moussaka en Bobotie ook.

Nummer 3 : dr. Oetker

Dit Duitse familiebedrijf levert ons heerlijke pizza’s (vooral die Turkse en Griekse pizza’s zijn niet te versmaden), maar wij zetten ook weleens een zoete traktatie in elkaar, waarbij we op dr. Oetker vertrouwen. Wij halen het niet in ons hoofd om een kwarktaart te fabriceren zonder dat dr. Oetker de regie heeft (en ook hier is kant en klaar kopen eigenlijk nog de beste optie). Onlangs aten wij een zoete auflauf uit een zakje van dit merk (anrühren, backen, fertig!). Hierbij zij opgemerkt dat je natuurlijk wel de oven op de goede stand moet zetten. Grillen is bij dit recept niet zo handig. En ook VOLLE kwark gebruiken, in plaats van halfvolle is aan te bevelen. Het was best lekker, maar we gaan in de herkansing.

Nummer 4 : de Oosterse keuken thuis

Als je zogenaamd Chinees of Indisch wil koken, dan moet je bij Conimex zijn. Pas geleden aten wij weer eens nasi speciaal van deze onnavolgbare nepchinees, en het was lekker. Alleen erg zout dus. Biertje erbij – opgelost. Ook de tjap tjoi en de bami maken wij weleens en natuurlijk de boemboe boontjes. Eten we ook nog ‘ns groenten. Ooit hadden wij bij ons thuis – naast de boekjes met recepten waar steevast een pakje blue band aan te pas kwam – ook een conimexreceptenboekje. Met zo’n boekje binnen handbereik wist je precies wanneer de mix bij je prutje gestrooid moet worden. Toeval bestaat niet: Blue Band en Conimex zijn allebei van Unilever.

Nummer 5 : op de biologische toer

Hoewel ik vermoed dat de veganisten onder jullie dit blog vermijden, heb ik hier toch wel een belangrijke tip: Beltane mixen!! Het zijn biologische kruidenmixen waaraan je nog een paar dingen moet toevoegen aan groenten en – als je wil – vlees of kip. Alleen verkrijgbaar bij biologische supermarkten.

Nummer 6 : Duitse Zakjes

Het klinkt wel een beetje geheimzinnig, maar eigenlijk is dit gewoon de Duitse divisie van de Nederlandse Unileverzakjes (in dit geval Nestle; Knorr is van Unilever). Op gezette tijden rijdt Echtgenoot naar een supermarkt net over de grens bij Venlo voor een bezoek naar een (hele) grote Duitse supermarkt. Niet alleen om chocola te halen (hoewel dat wel een hele belangrijke missie is) maar ook om ons assortiment maaltijdzakjes van Duitse makelij in te slaan. Lekker makkelijk en toch anders. Wij houden vooral van de geschnetzeltes varianten, waarbij we Spätzle eten. Ook de schupfnudeln zijn niet te versmaden. Lekker met een braadworst erbij. Alsof je weer op vakantie bent. Okee, die zou ik ook zelf kunnen maken. Mmm, ik rij toch liever naar Duitsland.

Nummer 7 : de Iglozak

Het zijn complete maaltijden die Iglo in haar diepvrieszakken stopt. Het bedrijf heeft daar zelf de naam “Roerbaksensatie” aan gegeven (mooi hè, marketing). Je gooit de sensationele inhoud van de zak zo uit de vriezer in de pan, beetje water erbij en 10 minuten later heb je een redelijk eetbare maaltijd. Er zijn 14 soorten. Vooral de paella en de tagliatelle met zalm zijn mijn favorieten. Echtgenoot heeft liever een Avikozak, met uiteraard veel aardappel. Ik kan van deze zakken de ‘witte wijn dille’ sterk aanbevelen.

Laatste kookescape : gemak uit een bak

Als we het echt niet meer weten en geen zin, tijd of energie hebben om onze pakjes & zakjes-maaltijden te maken is er nog altijd DE BAK. Tegenwoordig zijn de kant-en-klare maaltijden voor in de magnetron best goed te eten. Vooral die bakken die iets duurder zijn en een zweem van de traiteur proberen te benaderen. Albert Heijn heeft deze bakken (zie foto) en ook bij de Foodmarket van Jumbo verkopen ze hele lekkere van dit soort maaltijden.  Wij vinden vooral de Aziatische en pastavarianten heerlijk. Het enige wat je moet doen is in de magnetron zetten. Eerst lezen hoe lang dat moet natuurlijk.

En wat gebruiken wij na de hoofdmaaltijd? Juist! een toetje. Voor een volgende keer: de lekkerste kant en klare toetjes uit de supermarkt.

2 gedachten over “7 x Koken uit pakjes en zakjes

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een genot dit artikel! Mijn man haat zakjes en pakjes. Smaakt naar fabriek, zegt hij. Alsof hij ooit een fabriek gegeten heeft. Bij mij kan het echter niet genoeg naar fabriek smaken. Ik ben vooral gek op de Maggiezakken. Den ketjapvariant. Mag ik helaas niet meer omdat ik een te hoge bloeddruk heb, zodra die weer gezakt is…. 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑