Komkommertijd 2: sociale media

Je weet dat je de top van de piramide van Maslow hebt bereikt als je voortdurend in de weer bent om je (geslaagde) leven te laten zien en sociale media continu checkt hoe anderen daarop reageren. David Eggers schreef er een vermakelijk boek over. Veel mensen zoeken (onbewust) via deze weg zelfbevestiging en erkenning. Eerlijk gezegd, ben ik daar zelf ook geen uitzondering op. Want hoe vaak komt het voor dat ik stiekem in de gaten hou of mijn blogpost wel gelezen wordt, of mijn Facebookbericht geliked! Dit is het tweede stukje in het kader van de komkommertijd die in bloggersland wordt gevierd door mee te doen aan de #30dayblogchallenge, in het leven geroepen door haremaristeit. Hierbij mijn bijdrage over mijn aanwezigheid op sociale media. Zodat jullie mij allemaal kunnen gaan volgen en ik dat weer lekker in de gaten kan gaan houden.

Er bestaan van mij meer accounts op de verschillende sociale media dan ik daadwerkelijk gebruik, omdat ik alles een keer wil proberen. De laatste poging was Snapchat, maar daar vind ik niks aan (te oud voor geworden waarschijnlijk).

De sociale media die ik gebruik zijn:

Facebook (incl. Messenger)
Ik gebruik dit medium vooral om op de hoogte te blijven van het wel (en minder dus het wee) van familie en vrienden. Ik ben erg kritisch als het gaat om het toelaten van vrienden. Mensen die ik niet ken, komen er bij mij niet in. Ik heb zelfs een tijdje bepaalde vage kennissen uitgesloten van mijn berichten. Maar dat doe ik niet meer. Verder volg ik een aantal groepen, vooral voor informatie, contacten en leuke dingen over ruwharige teckels. Ook vind ik het leuk om te lezen wat er in het dorp gebeurt. Sommige nieuwsmedia volg ik ook via Facebook.

Schermafbeelding 2016-08-10 om 14.39.48Twitter (voor tweets zie ook zijbalk)
Sinds 2010 twitter ik. De laatste jaren retweet ik vooral en gebruik twitter als een manier om heel spel respons te krijgen als ik een appeltje te schillen heb met een groot bedrijf. En dat werkt. Ook gebruik ik twitter steeds meer in plaats van RSS om op de hoogte te blijven van het nieuws.

Instagram (voor foto’s zie ook zijbalk)
Bijna iedere dag zet ik wel een foto op Instagram. Ik gebruik het al een aantal jaren, maar eind 2014 vond Instagram het nodig mijn account te blokkeren. Weg foto’s. Het valt me op dat de laatste tijd steeds meer reclame in mijn tijdlijn staat. Dat vind ik geen fijne ontwikkeling. Ook die video’s hoeven van mij niet zo.

Blog via WordPress
Dit blog begon ik naar aanleiding van een cursus webredactie. In eerste instantie schreef ik stukjes in Blogger. Een jaar later stapte ik over op WordPress en kocht ik een domeinnaam. Eerst vond ik het doodeng om openbaar te schrijven, maar die barrière om persoonlijke dingen te delen is weg. Ik vind het heel leuk als iemand een berichtje achterlaat dat ze van mijn schrijfsel genoten hebben. Dat geeft wel een extra stimulans om weer iets te bedenken. Helaas reageren er wel nog steeds lezers via mijn facebookpagina op een post dan via mijn blog zelf.

LinkedIn
Het zakelijke netwerk, en dat blijft het voor mij ook. Je zal er geen links naar mijn blog of twitter op terugvinden. Sinds ik weer een baan heb, doe ik er niet zo heel veel meer mee.

Goodreads
Het sociale netwerk van de boekenlezer. Ik gebruik het vooral om bij te houden hoeveel en wat ik lees. Contact met anderen heb ik weinig op dit netwerk. Ik ben vooral bezig hoe ik mijn challenge voor 2016 haal: 25 boeken lezen. Ik ben op de helft. Uit onvrede over de titelbeschrijvingen meldde ik mij aan als Goodreads Librarian. Dan kan ik nog eens iets corrigeren.

 

Pinterest
Als bibliothecaris in hart en nieren vind ik het leuk om dingen te rubriceren. Op Pinterest kan ik mij prima uitleven. Het is zelfs een beetje uit de hand gelopen. Maar na een tijdje is de nieuwigheid er vanaf en mijn belangstelling minder. Maar zo nu en dan krijg ik het weer op mijn heupen en ga ik al mijn 32 borden bijwerken. Hieronder zie je een selectie van wat ik gepind heb de afgelopen tijd. Voor het onthouden van dingen die ik een keer wil kopen vind ik het wel handig.

De sociale media waarop ik wel een account heb, maar die ik niet meer gebruik zijn:

Google+
Een woestijn, daar kan je het platform van Google het beste mee vergelijken. Er is niemand aanwezig. Het spreekt mij ook in zijn geheel niet aan. Je hebt cirkels, maar ik vergeet steeds hoe dat principe in elkaar zit. Ik kijk er dus nooit meer op en weet eigenlijk ook niet of het nog wel bestaat…

YouTube
Ik gebruik YouTube voornamelijk voor het delen van filmpjes in blogposts en voor trainingen op het werk. Zelf heb ik nog nooit een filmpje geupload. Dat doe ik dan liever voor een select publiek op facebook.

Tumblr
Ik heb een account, maar het kost me te veel tijd om dit ook nog een keer bij te houden. 

Flickr
Ooit dacht ik dat dit een goed alternatief zou zijn voor instagram, maar het is ingewikkelder, arbeidsintensiever en minder leuk. Als archief in de cloud gebruik ik Dropbox en Google Foto’s.

Dit was mijn tweede blogpost in het kader van de 30dayblogchallenge. Ik denk niet dat ik eraan toekom om de andere 28 onderwerpen ook te behandelen (hoewel, je weet maar nooit, misschien gun ik jullie nog een kijkje in mijn koelkast). Mochten jullie nog verzoeken hebben uit onderstaande lijst: ik lees het graag.

image

6 gedachten over “Komkommertijd 2: sociale media

Voeg uw reactie toe

 1. Tsja, dat moet je mij ook niet vragen. Ik heb in ieder geval geen software gedownload van WordPress. Ik doe alles via internet. Maar ook wel via de app op mijn iPad. Volgens mij hoef je om te reageren alleen allebei een wordpressaccount te hebben en ingelogd te zijn.

  Liked by 1 persoon

 2. Facebook heb ik eerst helemaal leeg gehaald en toen opgedoekt.

  Mijn Linkedin account is voor mij meer dan alleen een vorm van werkzoeken. Werkgerelateerde onderwerpen volg ik m.b.v. Linkedin en medebloggers. Mijn blog verschijnt dan ook via Linkedin. Dit maakt wel dat ik erg bewust schrijf en publiceer. Hoewel ik op mijn blog vooral interesses beschrijf.

  Op deze manier krijgt het internet al behoorlijk veel van mijn tijd. Ik houd dit zorgvuldig in de gaten.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

 3. Waarom heb je facebook opgedoekt? Ik denk er ook weleens over. Er stond deze week een fascinerend artikel in de groene amsterdammer over hoe sociale media de rol van de pers overnemen. Betrouwbare bronnen moet je met een lampje zoeken; waarheidsvinding is zo simpel niet meer. Ik heb via twitter een link gedeeld naar dit artikel.

  Liked by 1 persoon

 4. Een tijd terug was er veel commentaar op de privacy regels van Facebook. Onder tussen ergerde ik mij aan het nietszeggende van teveel op Facebook.

  Voor mij reden genoeg om voor echte contacten te kiezen.

  Om vergelijkbare redenen heb ik mijn tv ook de deur uit gedaan. Te veel programma’s waar ik met de ogen open bij zat te slapen.

  Nu tuur ik nog wel naar het scherm van mijn laptop, maar ga er ook meer op uit om echte mensen te ontmoeten.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑