Welk toetsenbord voor de iPad?

Net zoals de zoektocht naar een ideale tas is ook het vinden van het ultieme multifunctionele en handige mobiele apparaat een voortdurende bezigheid van mij. De windowslaptop van klein formaat is geen succes. Ik kan niet lekker werken met een tegenstribbelende, eigenwijze en onlogische computer. Een Chromebook is fijn, maar om echt ermee te kunnen werken moet je altijd een internetverbinding hebben en bovendien kan je er geen software op te installeren. Nog afgezien van het feit dat een dergelijk apparaat alleen goed communiceert met Google. Mijn Macbook pro is na 5 jaar nog prima, maar eigenlijk te zwaar om mee te nemen. Nu kocht ik onlangs een nieuwe iPad. Misschien is een iPad met toetsenbord een optie. Maar welke toetsenborden zijn er en welke is het handigst?

De iPad

Sinds kort ben ik de gelukkige eigenaresse van een spiksplinternieuwe de iPad Air 2. Tot nu toe gebruikte ik mijn oude iPad voor hetzelfde als waarvoor ik mijn telefoon gebruikte: checken van mail en sociale media en zo nu en dan las ik de krant en een tijdschrift op de tablet. Dat laatste ging op mijn oude iPad steeds trager en moeizamer: de letters wilden maar niet meer scherp worden. Met de iPad air is dat verleden tijd.

2016-07-12 12.16.51-1
Oude iPad-toetsenbordcombinatie

Ik bezat ook een toetsenbord voor bij mijn oude iPad. Die gebruikte ik nooit, omdat de tablet er los in zat en een nogal wiebelige constructie veroorzaakte. Het typt niet echt lekker, als je ipad er elk moment uit kan lazeren. Maar welk toetsenbord zou nu het fijnste zijn zonder dat je direct bij de schuldsanering kan aankloppen vanwege het hoge aankoopbedrag? Een onderzoekje.

Mijn criteria 

Om niet in dezelfde valkuil te trappen als de vorige keer, wil ik nu van te voren goed nadenken over wat een toetsenbord nou een fijn toetsenbord maakt. Ik bedacht de volgende criteria:

 1. Het ding moet min of meer dezelfde indeling hebben als mijn Macbook. Dus met appletoetsen zoals de cmd-toets. Als ik een windowslaptop gebruik (God verhoede) dan tik ik steeds mis met kopiëren en plakken. Dat moet maar eens afgelopen zijn.
 2. Er moet sprake zijn van enig contrast. Een toetsenbord met witte toetsen op een witte achtergrond, of een zwart toetsenbord op een zwarte achtergrond is onhandig en lelijk.
 3. Ik wil licht onder mijn toetsen. Dat ben ik zo gewend van mijn Macbook en mis ik erg bij de windowsdraak en op mijn Chromebook.
 4. Het liefst moet de ipad ook los van het toetsenbord gebruikt kunnen worden. Want ik heb deze natuurlijk niet altijd nodig.
 5. Ik kan goed met kleine toetsenbordjes overweg, maar een beetje ruimte is handig, dus er moet wel een rand zijn waar de polsen op kunnen rusten.  En niet een die in je handen snijdt door het opstaande randje onder de spatiebalk, zoals op mijn oude iPadtoetsenbord.
 6. De prijs. De ipad was al duur, dus om nou ook nog eens honderden euro’s uit te geven aan een toetsenbord, gaat zelfs mij iets te ver.
 7. Maar ik wil wel een toetsenbord met echte toetsen, dus niet van die sillicone, plastieke in een hoes weggewerkte exemplaren, waarvan je ipad lelijker en drie keer zo dik wordt. Deze zijn echter wel een alternatief als je voor een paar tientjes klaar wil zijn.

Het aanbod

Tijdens mijn zoektocht op internet stuitte ik op de volgende leiders in de markt voor tablettoetsenborden: Belkin, Clamcase, Zagg en Brydge. Er zijn natuurlijk heel veel meer toetsenborden voor tablets te koop, maar deze voldoen min of meer aan mijn criteria. Apple zelf ontbreekt helaas. Die maakt alleen een schreeuwend duur exemplaar voor de iPad pro (die bij de keuze voor een nieuwe iPad ook afviel vanwege de prijs).
Hieronder een overzicht van de kandidaten. Voor productfoto’s moet je op de productnaam in de tabel hieronder doorklikken naar een van de webwinkels waar het exemplaar te koop is.

Naam product voordelen nadelen prijs
Belkin QODE Ultimate Pro Toetsenbord voor Apple iPad Air 2  Hoes los te halen van toetsenbord. Werkt met magneet. Verlicht toetsenbord. Krap toetsenbord. Alleen in zwart.

De prijs.

189 euro
Clamcase Pro Ziet er mooi en stevig uit. Benadert het uiterlijk van een apple-laptop. Ruime opzet, met polssteun. iPad kan je niet los van het toetsenbord gebruiken. Moet je er steeds weer uithalen. Geen toetsenbordverlichting. 159 euro.
ZAGG Slim Book Tablet Keyboard & Detachable Case voor de iPad Air 2

 

Tablet kan van toetsenbord worden losgekoppeld. Verlicht toetsenbord. Ruime opzet, met polssteun. De hoes voor de tablet is alleen in het zwart verkrijgbaar. 95,-

 

Brydge Keyboard Air Toetsenbord van goede kwaliteit, verlicht.  Tablet los van  toetsenbord te gebruiken. De tablet heeft geen bescherming aan de achterkant. 159,95

Het oordeel

Ik bleef maar twijfelen en wikken en wegen. Ik las veel reviews over de bovengenoemde toetsenborden en bekeek op YouTube talloze, vaak amateuristische filmpjes van gadgetgeeks die de toetsenborden onderwierpen aan test en oordeel. Uiteindelijk bestelde ik twee toetsenborden: de Clamcase en de Zagg. De Zagg was gewoon bij Bol.com te koop en arriveerde al een dag later.

Aangezien de reviews die ik had gelezen voornamelijk negatief waren over de losse backcover voor de tablet, was ik hierop extra voorbereid. Maar er was niks van de beruchte lossigheid of wiebeligheid te merken. Je kan je iPad in de case klikken en vervolgens in de magneet van het toetsenbord klikken. Dat kan op twee verschillende manieren, zodat je eventueel het toetsenbord ook kan wegklappen. Ik was er direct happy mee. De clamcase heb ik geannuleerd. Ook omdat die 60 euro duurder is en meer nadelen heeft dan deze Zagg. Nog een moshi screenprotector ertegenaan en klaar is Eline.

Meer informatie

Mocht je je eigen zoektocht willen beginnen naar het perfecte toetsenbord, dan kan je alvast deze artikelen lezen:

11 beste toetsenborden voor je iPad van Computer Totaal

3 gedachten over “Welk toetsenbord voor de iPad?

Voeg uw reactie toe

 1. Bij mijn oude iPad gebruikte ik ook een los toetsenbord.
  Nu gebruik ik het toetsenscherm op mijn nieuwe iPad.
  Dat bevalt na enige gewenning.

  De nieuwste Macbooks bekijk ik met afgunst, mooi, dun en licht.
  Omdat ik op mijn Macbook Pro het geheugen heb laten vergroten zal ik daar voorlopig nog mee blijven werken.

  Binnenkort mag ik op mijn werk met een Chromebook gaan werken.
  Ik ben benieuwd of ik daardoor afstand van Apple zal nemen.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Je kan een macbook en een chromebook eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ik vind de chromebook lekker snel in vergelijking met mijn oude macbook. Die nieuwe macbooks zijn inderdaad erg aanlokkelijk, maar o zo duur….

  Geliked door 1 persoon

 3. Ooit werkte ik op een Macschool.
  iPad en Macbook behoorde bij de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Nu heb ik prive een smartfoon, tablet en laptop van Apple.
  Chromebook zal ik het komende schooljaar gaan ervaren.

  Tja, Apple-produkten blijven te duur ……

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑