Buitenleven Staatsbosbeheer

Even rust, als het kan in een onderkomen met natuur op loopafstand, maar wel met alle comfort die we thuis ook hebben. Dat zoeken wij als we op vakantie gaan. Wij zijn regelmatige bezoekers van de Landalparken in Nederland en ons omringende landen, maar daar hadden we dit jaar niet zo’n zin in. Naast de bungalowparken kan je in NL natuurlijk ook losse huisjes huren. Dit keer trokken wij in een zg. Boswachterswoning van Staatsbosbeheer. Hoe is ons dat bevallen?

Het huisje

Eerlijk is eerlijk: wie een vakantie boekt in een huisje van Staatsbosbeheer, dat zij onder het label ‘Buitenleven’ aanbieden, is niet goedkoop uit. Maar als je de prijs vergelijkt met een comfortvilla op een nieuw Landalpark – Cauberg bijvoorbeeld, of Vogelmient op Texel, komt het op hetzelfde neer.

Wij vertoefden 10 jaar geleden al een midweek in het oude vervenershuisje “Marten en Jikke”. Maar steeds als wij een vakantie wilden boeken, was dit huisje bezet. Nu hebben we het voor de derde week van juni toch kunnen reserveren. Bij Buitenleven vakantiewoningen moet je er dus heel op tijd bij zijn!

Deze woning voor twee personen ligt in het Nationaal Park de Weerribben van Staatsbosbeheer. Dit gebied kenmerkt zich door riet, veel water en…..muggen. Dichtbij ons vakantieverblijf ligt niet voor niets het plaatsje ‘muggenbeet’. Uniek aan dit huisje is dat het zo mooi gelegen is: langs het water en met een grote tuin.

De inrichting van het huisje is zonder meer compleet te noemen. In de keuken staat echt alles wat je nodig hebt, zoals magnetron, vaatwasser, oven, koelkast, ruim assortiment pannen en genoeg serviesgoed. Bij aankomst troffen wij zelfs een pakje aan met koffie, thee, suiker en melk en een fles wijn. Plus de schoonmaakmiddelen die je nodig hebt. Je voelt je welkom. Verder beschikt de woning over gratis wifi, een (kleine) televisie en DVD-speler. Het geweldige uitzicht maakt deze vakantiewoning uniek.  Een parasol was echter wel fijn geweest, want je zit op het terras de hele dag in de felle zon. Als die schijnt tenminste…
Hieronder een indruk van het interieur.

De omgeving

De vakantiewoning “Marten en Jikke” ligt aan het water aan de rand van het Nationaal Park De Weerribben. We hebben niet zoveel geslapen (mede doordat we pas vrij laat ontdekten dat er wel degelijk verduistering mogelijk was in de velux dakramen), maar het wakker liggen was – zeker ’s ochtends vroeg – geen straf.
Vogels van allerlei pluimage hielden ons bij de les: een erg fanatieke Koekoek, een Roerdomp en een opgewonden gevederd Rietverschijnsel (er bestaan vele soorten vogels die het riet en het moeras als habitat hebben. Vaak onbeduidende erg op elkaar lijkende kleine bruingroene vogeltjes, zg. KBV’tjes) lieten hun aanwezigheid duidelijk merken. Vooral het geluid van de Roerdomp is natuurlijk heel speciaal, omdat deze Reigerachtige zo zeldzaam is.

Verder hebben we Grote Zilverreigers, Witte Kwikstaarten, een heleboel Ganzen, Eenden, Koeten en Kokmeeuwen, Kikkers, (dode) slangen, slakken, een uit de kluiten gewassen muis (nog levend in de bek van Evi – later dus dood…) en natuurlijk een heleboel muggen gezien en gehoord.

Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes door de Weerribben opengesteld, die de moeite waard zijn. Vooral de wandeling die begint bij het Informatiecentrum in Ossenzijl is erg leuk om te doen. Verder is het mogelijk om allerlei soorten varend materieel te huren om de Weerribben over het water te verkennen, maar daar hebben wij met het oog op onze zenuwachtige Teckeltjes vanaf gezien. Ook op de fiets zijn de mogelijkheden om de omgeving te verkennen, dankzij een uitgestrekt fietsroutenetwerk, volop aanwezig.

Conclusie

Ons verblijf in de boswachterswoning die Staatsbosbeheer in het kader van Buitenleven verhuurt, was erg geslaagd. De woning is leuk en compleet ingericht en netjes afgewerkt. De aan het water grenzende tuin is groot en goed onderhouden. De omgeving is voor natuurliefhebbers te voet, per fiets en per boot/kano te verkennen.

3 gedachten over “Buitenleven Staatsbosbeheer

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑