Interieurrestyling

Zo’n 25 jaar geleden was er een programma op televisie, dat wij trouw volgden: ‘Eigen Huis en Tuin’ van RTL4. Ja, die met Rob en Nico en dat irritante melodietje. En Myrna. Zij brachten ons bij wat de do’s en dont’s waren op het gebied van het interieur. Een eigen huis en tuin was voor ons op dat moment nog niet in zicht, maar het programma mocht toch op onze warme belangstelling rekenen. Echter, dit heeft de afgelopen jaren in ons interieur nou niet direct zijn vruchten afgeworpen. Meubels en stoffering blijven doorgaans staan en hangen totdat deze min of meer uit zichzelf uit elkaar valt of zakt. Inmiddels zijn wij ervan doordrongen dat er actie nodig is op interieurgebied. Hoe is ons dat vergaan?

Fase 1 : de voorbereiding

Al snel waren Echtgenoot en ik het erover eens dat we het grondig gingen aanpakken: nieuwe vloer, nieuw behang en nieuwe luxaflex (wij hebben een hekel aan gordijnen en vitrages komen er al helemaal niet in). Zo bedacht, zo uitgezocht. Dus togen wij op een februarizaterdag naar een van de winkels die ons dorp rijk is waar je een complete woningstoffering kan bestellen. Wij wilden vooral een lichtere woonkamer en zochten behang, laminaat en lamellen uit die – zo leerden wij later – ons een ton-sur-ton beleving beloofden.

Maar voordat wij tot ontruiming van ons alledaagse woonhol konden overgaan, was er nog een akkefietje op te lossen inzake onze gevederde kamergenoten: een twaalftal prachtvinken die sinds een aantal jaren nogal luidruchtig een kwart van onze leefruimte annexeerden (zie ‘Gevederd genoegen, of kwetterend onheil’) Die moesten eruit.

IMG_0224Wij lieten een pracht van een buitenverblijf voor ze in de achtertuin plaatsen. Toen was het wachten op de goede nachttemperatuur om deze verwende tropen naar buiten te kunnen doen, zonder dat ze kou vatten. Eind  mei was het eindelijk zover. De beestjes werden in groepjes in een speciaal vogelkoffertje gestopt en in de volière losgelaten. Een delicaat verhaal, want de gemiddelde prachtvink in gevangenschap wil natuurlijk zo snel mogelijk vrij zijn.

Toen werd het menes. De woonkamer moest helemaal leeg. Nu was ik al – met voorbedachte rade – bezig geweest met ontrommelen (zie  ‘Declutter like a Godess’).

Fase 2 : de ontruiming

Ons interieur bestaat uit degelijke, loodzware, massief houten meubelen. 15 jaar geleden allemaal bij elkaar passend bij een en dezelfde meubelzaak (BeterMeubel, die met de Belgische grens dwars door de winkel) uitgekozen. Al snel werd ons duidelijk dat wij die niet zomaar fluitend door de achtertuin naar de garage zouden dragen. Maar gelukkig zagen wij, niet-klussers, net op tijd het licht: HONDJES! Nee, we hebben de meubels niet op de ruggetjes van onze teckeltjes gelegd, maar kwamen bij de bouwmarkt meubeltransporters tegen. Deze blijken – in jargon – hondjes te heten. Affijn, het maakt het transporteren van een loodzwaar dressoir iets gemakkelijker. Binnen een ochtend hadden wij de woonkamer leeg. Op het bankstel na dan.

Fase 3 : het strippen

Echtgenoot en ik zijn, zoals het kantoortijgers betaamt, handiger met een computer dan met een schroevendraaier. Maar het strippen en slopen durfden we nog wel aan. Eerst moest het oude behang eraf. Hier hadden wij in onze vorige residentie slechte ervaringen mee. Talloze lagen behang en latex schraapten wij er met behulp van een behangafstoomapparaat tegend langzaam van de muren af. Dit keer viel het gelukkig mee.

Vervolgens verfden we een muurtje en daarna trokken wij het laminaat eruit. Het resultaat was een volledig kale woonkamerkamerkamer. Onze stemmen – en die van de teckeltjes – galmden vrolijk tussen de muren heen en weer.

Fase 4 : het uitbesteden

Zelf laminaat leggen en behangen was ons een stap te ver, dus een week later stonden de mannetjes klaar om het van ons over te nemen. De betonnen vloer bedekten zij met een mooie nieuwe strakke vloer en de oude stoffige luxaflex vervingen zij door nieuwe houten exemplaren. De volgende dag was het de beurt aan de behanger om de gestripte muur te voorzien van een fris papiertje. En het resultaat mag er wezen, vinden wij zelf.

Fase 5 : de meubelzaak

IMG_0645We hadden er gif op kunnen innemen – gelukkig hebben we dat niet gedaan – maar de oude meubels pasten natuurlijk voor geen meter meer bij de spiksplinternieuwe vloer en muren. Vooral het houtsnijwerk van de oudgemaakt honingkleurige meubelen doet gedateerd aan. Sommige meubels gunnen wij een tweede kans na een lik verf, maar andere willen we vervangen. En wat doe je in zo’n geval? Juist: de meubelzaak bezoeken.

Meubelzaken zijn niet de meest leuke winkels om doorheen te moeten dwalen op zoek naar een bank of kast die zowel mijzelf als Echtgenoot kan bekoren. Gelukkig hebben we wel allebei een voorliefde voor hout en natuurlijke kleuren. Achtervolgd door zich meer of minder vervelende verkopers en met een plankje van onze nieuwe vloer achter de hand, probeerden wij onze keuze definitief te maken. Dat valt nog niet mee met al die kleurschakeringen in hout die wij tegenkwamen. IMG_0543

Dankzij de sloophouttrend – in meubelwinkeljargon ‘driftwood’ geheten – kwamen wij een buffetkast, salontafel en eetkamertafel tegen die we mooi vonden. Het is de serie Roots van Goossens meubelen. Aangezien we er weer voor 15 jaar vanaf willen zijn, kozen we ook een nieuw bankstel uit. Een strak donkerbruin exemplaar die we ervan verdenken de teckeltjes aan te kunnen.

Fase 6 : de naweeën

Wanneer je een woonkamer leeghaalt en de inboedel op allerlei plekken in huis en bijgebouwen achterlaat, dan kan je op een gegeven moment niks meer vinden. De afgelopen dagen zijn we dan ook bezig geweest met het weer in min of meer oorspronkelijke staat brengen van onze inventaris. Maar omdat sommige meubels niet meer terugkomen en de nieuw bestelde onderdelen uiteraard een levertijd hebben van een maand of 3, galmen wij voorlopig vrolijk door.

6 gedachten over “Interieurrestyling

Voeg uw reactie toe

  1. Die lange levertijd maakt dit ik dan ook wel hele kleine stapjes maak.
    Maar ook ik zal voorlopig mij huis wel niet gaan verkopen.

    Vrolijke groet,

    Like

  2. Ja, die levertijd is inderdaad wel een dingetje… De meubels die wij vorige week bestelden kan de meubelzaak pas begin oktober leveren! En het gekke is: ze doen het voorkomen dat ze via de webwinkel binnen een week te leveren zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑