Handwerkhobby

Terwijl Echtgenoot zich vermaakt in de wereld van het miniatuur railtransport, staan mijn creatieve activiteiten al een tijdje op een laag pitje. Ik was nooit een ster met (borduur)naald en draad en mijn carrière als schilder is in de kiem gesmoord. Een muzikant zal ik al helemaal nooit meer worden, sinds mijn blokfluit werd opgeofferd aan het gebit van onze toenmalige Rottweiler (leuk! tak!).
Bovendien ontbeer ik een hele belangrijke eigenschap voor het laten slagen van een creatief projectje: geduld. Ik vind het altijd weer zo’n georganiseer om van alles tevoorschijn te moeten halen voor een creatief handwerkmomentje. En als het aan mij ligt, moet het snel af zijn. Maar: nu heb ik iets nieuws ontdekt! 

Rekwisieten

Ik probeerde in de afgelopen jaren verschillende handwerkactiviteiten, maar niet met het resultaat dat ik een trouwe creabea ben gebleven. De restanten van deze pogingen verblijven nog steeds in de verschillende zolderspelonken: tubes verf, penselen, borduurzijde in alle kleuren van de regenboog, half afgemaakte borduursels (vooral die op het ragfijne kaasdoek moesten worden uitgevoerd), patronen, tekenpapier in allerlei formaten, een schildersezeltje, potloden in alle mogelijke diktes en kleuren, schaartjes met allerlei leuke kartelrandjes uit mijn scrapbookperiode, lijm, mesjes enz. enz. Kortom, de halve inventaris van de Pipooswinkel is bij mij op zolder te vinden. Winkels met handwerk- en schilderspulletjes mogen namelijk altijd op mijn warme hebberige belangstelling rekenen.

Geslaagde projectjes

Maar -eerlijk is eerlijk – soms eindigde een van mijn creatieve experimenten als min of meer geslaagd. Ik mag graag foto’s maken, zo blijkt uit mijn Beeldblog. Zowel tijdens het analoge tijdperk, als in het digitale tijdperk vond ik het leuk om iets met die foto’s te doen. Op canvas laten afdrukken bijvoorbeeld. Ik voegde ook eens een stapel foto-afdrukken samen tot een fotocollage. Toen nog met knippen en plakken met een echte schaar en echte lijm…

Voor de minder begaafde hobbyist (zoals ik) bestaan de inkleurtekeningen en borduurpatronen. Of dit ook echt creatief is vind ik discutabel. Maar dat is voor de bezigheid zelf niet belangrijk. Het ‘bezig zijn’ en vinden van mentale ontspanning is het grootste doel van de knutsel- en inkleurpartijen. Mijn succesje op borduurgebied dateert van een paar decennia geleden: een vogelvoedertafereel van Marjolein Bastin.

Digitale creativiteit

IMG_0002Bij wijze van kerstpakket ontving ik van mijn werkgever een code, waarmee ik op internet iets kon uitzoeken. Dat was een  mooie gelegenheid om “het kleurboek voor volwassenen” eens te proberen. Tot dusver liep ik hieraan in de boekhandel minachtend voorbij. Tsssss. Dat ga je toch niet doen?!

Ondanks dat ook hier de eigenschap “geduld” heel belangrijk is, waagde ik toch een poging. Maar eerlijk gezegd kom ik niet verder dan de eerste plaat. De meeste tekeningen zijn ook zo spuuglelijk dat ik er niet eens aan begin.

Toevallig stuitte ik enkele weken geleden in de appstore op de apps Colorfy  en Pigment. Met deze apps kan je kleurplaten digitaal inkleuren. Helemaal iets voor mij! Ik hoef er geen gereedschap bij te pakken en een goede zitplek te zoeken, maar ik kan dit liggend in bed doen! Niet vlak voor het slapen gaan overigens, wat zoveel licht van de ipad werkt nou niet echt slaapverwekkend.

Okee, met handwerken heeft dit niks te maken, maar het is wel leuk en relaxed om te doen. En daar gaat het om.

Een gedachte over “Handwerkhobby

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑