Romanpersonages

Het is weer boekenweek, dus hoog tijd en een mooi excuus om een boek te kopen van mijn steeds langer wordende verlanglijst. En een echt papieren boek moet het zijn, want een digitaal boekenweekgeschenk kan ik niet bij de andere op de plank zetten. Het meest recente boek dat ik aanschafte, en waarbij ik ook het boekenweekgeschenk in ontvangst mocht nemen is: Lezen, een gebruiksaanwijzing van Dick Leyman. Met mooie illustraties van Brecht Evens. Dit boek geeft een selectie van grappige en intrigerende personages die in de wereldliteratuur voorbij kwamen. Op wie waren zij gebaseerd? En welke personages zijn mijn favoriet?

20160316_152119Romanfiguren uit de wereldliteratuur

De leukste boeken zijn boeken over boeken. Deze is er ook zo een. Vijftig personages uit de wereldliteratuur worden in dit boek verklaard en uitgeplozen. Personages zijn de meest belangrijke bouwstenen van romans. “Het zijn de personages  met al hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden die ons steeds weer een nieuw universum binnenlokken”, aldus de auteur van dit kloeke werk. “We kunnen er ons moeiteloos mee identificeren of blauw aan ergeren.”

De Vlaamse krant De Morgen stond aan de wieg van deze verzameling. Bijna wekelijks stond op de achterpagina van de boekenrubriek een aflevering van de serie “fictief personage, echt bestaan”. Dit boek wil inzicht bieden in hoe een personage ontstaat en op welke manier ze zijn gebaseerd op echte personen. En hoe de schrijver dit al dan niet te camoufleert, want werkelijkheid en verbeelding lopen vaak door elkaar. Onder meer de volgende personages – die iedereen kent – passeren de revue: Alice in Wonderland, Blauwbaard, Emma Bovary, Robinson Crusoe, Heathcliff, Frankenstein, Sherlock Holmes, Kuifje en Mobi Dick.

Het boek wordt – zoals het hoort – afgesloten met een uitgebreid register en bibliografie van gebruikte bronnen.

Mijn favoriete papieren hoofdrolspelers

Ik moet bekennen dat ik geen kei ben in kennis over de wereldliteratuur. Maar – zelf vernoemd naar een niet onbekend romanpersonage van Couperus –  heb ik ook favoriete personages, die ik hier met jullie wil delen.

Hendrik Groen
Deze tachtigplusser woont in een bejaardenhuis in Amsterdam Noord en doet verslag van zijn belevenissen in zijn geheime dagboeken. Momenteel staan zijn twee boeken in de bestsellerlijsten. Het is de vraag in hoeverre deze figuur – de auteur zelf – fictief is. Veel geruchten doen de ronde hierover.

Agnes
Een vertrouwde verschijning op mijn boekenplanken in de jaren tachtig en negentig. Agnes is het geesteskind van Peter van Straaten. Oorspronkelijk verschenen de “scenes van een slordig leven” als column in Vrij Nederland. Haar belevenissen zijn ook gebundeld. Ik heb alle boekjes.

Maarten Koning
Voor wie zich door de zevendelige  boekenserie “Het Bureau” heeft heen gewerkt, is dit een bekende figuur. De grens tussen fictief en autobiografisch is hier moeilijk te herkennen. De romancyclus van Voskuil is immers gebaseerd op zijn eigen carrière bij het Meertens Instituut, waarop het Bureau is gebaseerd. Ruim 5000 pagina’s begeeft Maarten zich naar zijn werk en leef je mee met zijn beslommeringen met collega’s en zijn vrouw. Kostelijk voor wie ervan houdt.

Mijnheer Foppe
Dit verzinsel van Wim de Bie is natuurlijk geheel fictief… Hoewel? Zijn we niet allemaal een beetje zoals mijnheer Foppe? Zijn belevenissen maakten onderdeel uit van de sketches van Van Kooten en De Bie, maar er verschenen ook een drietal boeken over dit mensschuwe karakter.

Kurt Wallander
De melancholische en soms ook erg humeurige Zweedse politie-inspecteur uit Ystad. Van de serie hebben we genoten, maar de tien boeken van Mankell over deze figuur verslond ik al toen die nog niet waren opgenomen.

Boekenweek

Het is nog boekenweek tot en met 20 maart as. Nog geen boek gekocht? Schande! Doe eens gek en ga naar de (virtuele) boekhandel en koop eens een boek.

Een gedachte over “Romanpersonages

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑