Mijn TV-serie ABC, deel 2

Deze post is het vervolg van Mijn TV-serie ABC, deel 1. Hierin bleek dat series van Lumiere crime en van HBO bij ons het meest geliefd zijn. Tegenwoordig is Netflix een grote bron voor het ontdekken van televisieseries. We kijken het liefst actiethrillers, detectives en science fiction/fantasy. Hieronder de series van M. tot Z., weer voorzien van een sterrenwaardering (1=mwah, 2=onderhoudend, 3=goed, 4=beslist kijken).

M. Millennium, The Mentalist

In Millennium** (niet te verwarren met de Zweedse trilogie) staat Frank Black (Lance Henriksen) centraal. Hij is een voormalig gedragsanalist voor de FBI. Hij heeft een bovennatuurlijke gave waardoor hij door de ogen kan kijken van de seriemoordenaars waarop hij jaagt. Hij werkt voor de Millennium Group. Deze bestaat uit voormalig wetsdienaars van allerlei pluimage. Samen vormen ze een geheime organisatie die het opneemt tegen de misdaad, die toeneemt en ernstiger wordt naarmate de millenniumwisseling van 1999 naar 2000 dichterbij komt. Deze serie is van dezelfde maker als de X-files.

The Mentalist** is een lichtgewicht politieserie, die – net als CSI – goed is voor het vermoeide brein voor het slapen gaan. Patrick Jane werkt samen met de FBI aan het oplossen van moorden. Hij is echter geen politieman en houdt er nogal onconventionele methoden op na. Zoals het op het verkeerde been zetten van de daders, zodat die zichzelf verraden.

N. Nip/Tuck

Dr. Christian Troy en Dr. Sean McNamara hebben een praktijk voor plastische chirurgie. In elke aflevering staat een patiënt en zijn/haar verhaal centraal. Nip/Tuck**** is een kwalitatief goede en nietsverhullende dramaserie met veel ironie, leuke karakters en af en toe nog spannend ook.

O. Orphan black

Ik vond de serie Orphan Black**** fascinerend. De serie draait om Sarah Manning, die getuige is van de zelfmoord van haar dubbelganger Beth Childs. Manning neemt vervolgens Childs’ identiteit over en duikt zo dieper het leven in van haar kloon. Uiteindelijk blijkt dat ze meerdere ‘zussen’ heeft, verspreid over Noord-Amerika en Europa en dat er een plan is om hen te vermoorden. De serie snijdt de thema’s ‘moraal’ en ‘ethiek’ van menselijk klonen aan en het effect op persoonlijke identiteit. De eerste drie seizoenen zijn te zien op Netflix. Het vierde wordt binnenkort hieraan toegevoegd.

P. Prison break

Als je ooit uit een gevangenis moet ontsnappen is Michael Scofield je man. Zijn broer, Lincoln Burrows, zit (onterecht) gevangen voor de moord op de broer van de vicepresident van de VS en zal binnen enkele maanden worden geëxecuteerd. Michael laat zichzelf ook opsluiten om zo samen met zijn broer te ontsnappen. Heel handig is dat hij over de juiste informatie beschikt, zoals de blauwdrukken van het gevang. Die raakt hij niet kwijt omdat hij die op zijn lichaam heeft laten tatoeëren. Voor en tijdens het uitbreken moet hij nog allerlei deals sluiten met andere inmates, zodat de club die gaat ontsnappen steeds groter wordt. Dat is het verhaal van seizoen 1, maar er volgen nog drie seizoenen waarin ze ook uit andere gevangenissen moeten ontsnappen en voortdurend op de vlucht zijn. Prison Break**** is een zeer ongeloofwaardig verhaal, maar erg spannend. We hebben deze serie op DVD gezien, maar nu staat ‘ie op Netflix.

Q. Quantum Leap

Om een serie beginnend me een Q te verzinnen, valt niet mee. Quantum Leap* is de enige die in mij opkwam. Ik kan me er niet erg veel van herinneren, dus het heeft geen indruk gemaakt. Volgens mij was het een SF-serie waarin het tijdreizen een dingetje was.

R. Rectify, Real humans

Rectify**** heb ik pas ontdekt op Netflix. Het gaat over Daniel Holden, die 18 jaar in de dodencel heeft gezeten, omdat hij zijn vriendin had verkracht en vermoord. Dachten ze. Nieuw DNA-materiaal bewijst dat dat niet het geval was. Toch? Het is knap in beeld gebracht hoe iemand de wereld buiten de gevangenis ervaart na zo’n lange tijd te hebben vastgezeten. Op Netflix staan de eerste twee seizoenen. Het wachten op meer seizoenen is begonnen…

Van een andere orde, maar ook zeer aan te bevelen, is de Zweedse serie Real Humans****. In de Zweedse maatschappij van de nabije toekomst worden “hubots” in groten getale in de fabriek gemaakt en in een doos bij je thuis bezorgd. Deze robots, androids eigenlijk, hebben  een voorgeprogrammeerde bestemming, zoals huishoudhubot, een hubot voor gezelschap, om te werken enz. Tenzij er een stuk aan de programmering is toegevoegd dat ze vrijheid geeft (voor de kenners: denk aan wetten van Asimov). Om dat stukje programmering in bezit te krijgen is het hoogste doel van een stel hubots die al een klein beetje losgeslagen zijn.

S. Star Trek, the Sorprano’s, Six feet under, Supernatural

De letter S. levert heel veel goede series op, die ik allemaal niet onvermeld wil laten. Te beginnen met de klassieker Star Trek***, in alle varianten. Wie kent het niet? Zowel de classic als the new generation en voyager hebben wij op TV gezien (DVD’s waren er toen nog niet…). Deep Space Nine vonden wij niks aan. Naast deze SF-oerserie, keken wij ook naar Battlestar Galactica. Zowel de ouwe** als de nieuwe*** van een jaar of 5 geleden. De nieuwe is best aardig en staat op Netfix.

The Soprano’s**** was een geweldige serie met de helaas pas overleden James Gandolfini, als het hoofd van de maffiabende Tony Sorprano. Nog niet gezien? Je hebt echt wat gemist! De themesong is een van de beste die HBO heeft gemaakt voor een serie (insluiten van de video kan helaas niet meer, dus ff op de link klikken).

Six Feet Under**** was een andere serie van HBO ongeveer in dezelfde tijd uitgegeven als the sorprano’s. We hebben beide series op DVD, maar wat waren die duur in die tijd (ongeveer 10 jaar geleden). De serie gaat over een begrafenisonderneming en het reilen en zeilen van de familie die dit bedrijf runt.

Een serie die niet mag ontbreken (ik ben nu toe aan het tiende seizoen) is de fantasyserie Supernatural***. De broers Dean en Sam Winchester jagen op alles wat occult, vreemd, niet van deze wereld en kwaardaardig is. De verhaallijnen zijn inmiddels behoorlijk ingewikkeld geworden. Je kan niet zomaar ineens bij seizoen 4 beginnen ofzo. Gelukkig is er een wiki.

T. True blood

True Blood****  van HBO is een van de beste fantasyseries van de afgelopen jaren. Buffy kreeg een waardige opvolger in Sookie Stackhouse. Die iets begint met Vampire Bill. En daarna met vampire Eric Northman (ook een van mijn favoriete Zweedse acteurs, nl. Alexander Skarsgård), die samen met Pam (die erg op johanna lumely lijkt) eigenaar is van de vampierbar Fangtasia. Niet voor tere zieltjes overigens en helaas alweer afgelopen. In het filmpje in het kort hoe het zit.

U. Under the dome

Kenners van het werk van Stephen King zal het verhaal bekend voorkomen. Samen met die andere grote fantast – Steven Spielberg – produceerde hij deze serie. Het stadje Chesters Mill wordt gevangen onder een grote glazen stolp. Ik ben net begonnen met het eerste seizoen op Netflix. Er gebeuren allemaal rare dingen….

V. Varg Veum

Deze serie draait om de Noorse detective luisterend naar de naam Varg Veum*** (Trond Espen Seim). De verhalen spelen zich af in de kustplaats Bergen. Varg probeert de aan hem toevertrouwde zaken op te lossen, maar belandt daarbij steeds in de problemen.

W. The Wire, Wallander

De supergoede serie The Wire**** van HBO speelt zich af in Baltimore (met Iris Elba als Stinger Bell). In vijf seizoenen wordt steeds een ander facet van de samenleving, de politie, de politiek en de pers belicht. Centraal staan de corruptie en de bureaucratie. Ondertussen floreert de (drugs)criminaliteit. De serie draait om de politie die criminelen volgt met afluisterapparatuur, the Wire in jargon. Wat de serie onderscheidt van andere series is de gelijke aandacht voor opsporingsambtenaren én criminelen en het ontbreken van de traditionele good guys en bad guys. Eigenlijk mankeert er wel wat aan ieder personage. Bovendien krijgt de kijker sympathie voor zowel crimineel als politieman.

Zoals ik altijd uitkeek naar het verschijnen van een nieuw boek van  Henning Mankell over de Zweedse politie-inspecteur Kurt Wallander, zo happy waren wij als er een nieuw deel van de DVD-serie Wallander**** uitkwam. Alle afleveringen spelen in en rond de Zuid-Zweedse stad Ystad. Hoewel in elke aflevering een andere moordzaak centraal staat, lopen de gebeurtenissen in de persoonlijke levens van de hoofdpersonages door van aflevering tot aflevering, waardoor het belangrijk is de serie in volgorde te bekijken. De laatste serie is een beetje triest: hij krijgt Alzheimer.

X. The X-files

Dit is echt een gat in mijn carrière als seriematig televisiekijker. The X-files heb ik nooit gezien. Schande!

Y. Young Ones

Een tyische Britse serie met dito humor. In de jaren tachtig was het leuk, nu niet meer. Met Rik Mayall.

Z. Aurelio Zen

Een tussendoortje van Lumiere Crime. Gebaseerd op de in thrillerland bekende boeken van Michel Dibdin. Aurelio Zen** is van oorsprong gesitueerd in Italie en ook de serie is daar opgenomen. Het zijn echter allemaal Britse acteurs, die ook erg Brits praten. Jammer.

24

Zou ik nog bijna een van de grootste beeldbuishits in onze huiskamer van de jaren 0 vergeten: Jack Bauer! 24**** is een thriller weergegeven in real time. Dit houdt in dat 1 minuut in het echt ook 1 minuut in de serie duurt. Als er dingen tegelijkertijd gebeuren dan verscheen er een split screen om dit in beeld te brengen. Na de reclame (waar wij met de DVD geen last van hadden) tikte de klok 5 minuten verder gewoon door. Jack Bauer is een geheim agent die meerdere malen moet zorgen voor verijdeling van terroristische aanslagen en geheime complotten. Meerdere malen redt hij zodoende het vaderland. Niet erg realistisch, maar wel bloedspannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑