Mijn TV-serie ABC, deel 1

Het kijken van TV-series is zo langzamerhand een van de grootste nationale hobby’s geworden. Vooral het bingeviewen is populair: het achter elkaar kijken van meerdere afleveringen van een serie. Het aanbod aan series op DVD was al groot, maar nu Netflix er ook nog bij is gekomen, ligt de keuzestress om de hoek.  Wat te kijken? Hierbij de series die wij de afgelopen jaren bekeken op DVD of pas hebben ontdekt op Netflix, en die moeite waard zijn. Opgevoerd in alfabetische orde en in twee delen, met sterrensysteem (1=mwah, 2=onderhoudend, 3=goed, 4=beslist kijken). Om het nog een beetje behapbaar te maken…

A. Alias, Angel, Arne Dahl, Anno 1790

Dat begint goed. De eerste letter van het alfabet levert al snel vier titels op: twee nieuwe en twee oude series komen bovendrijven.
In het allerprilste begin van ons DVD-tijdperk keken wij naar de serie Alias ** Het is een spannende serie van J.J. Abrams die nog steeds goed te bekijken is. Het gaat over een nogal naieve studente (Jennifer Gardner) die denkt dat ze in dienst komt van de CIA, maar per ongeluk gaat werken voor SD6. Maar ook dat is weer niet wat het lijkt. Spionage en intrige alom.

Science Fiction/fantasy is wat mij betreft ook altijd vaste prik in het seriekijken. Vooral het vampierensubgenre vindt gretig aftrek. Een aantal hoofdrolspelers passeert in deze blogpost en in deel twee de revue. Ik begin bij de A: of de spinoff van Buffy: ‘Angel’ ** met sexy David Boreanaz (ook te zien in de serie Bones). Een verhaal over een vampier met een detectivebureau.

Dan nu recentere titels:

Arne Dahl*** : in dit geval is de schrijver ook de titel van de serie. Van Zweedse bodem, uitgegeven door Lumiere Crime. Bijna alle series die dit label uitgeeft tref je in mijn alfabet aan. De serie gaat over een speciaal team van de politie dat zaken in de zware criminaliteit oplost. Goed uitgewerkte karakters en sterke verhaallijnen.

Anno 1790*** is een bijzondere serie. Het speelt in Stockholm het jaar dat de titel aangeeft en heeft een dokter als hoofdpersoon. Deze Johan Gustav Dåådh wordt aangesteld als inspecteur bij de politie. Hij is een revolutionair binnen een hiërarchisch en onrechtvaardig systeem. Gelukkig vindt hij steun bij Magdalena, de mooie vrouw van zijn commandant.

B. Buffy the vampire slayer, Beck, Boardwalk empire

Aan de cultserie Buffy *** zal ik niet te veel woorden vuil maken, maar we hebben alle zeven seizoenen met plezier gekeken. Vooral Spike is in het geheugen blijven zitten.

Beck ****is een van onze favorieten uit de Lumiere crime serie. De verhalen zijn gebaseerd op de karakters van Sjowall en Walloo. Vooral het optreden van Mikael Persbrandt als Gunvald Larsson maakte indruk. 

Boardwalk Empire **** is een van de beste series van HBO. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in Atlantic City. Een stad die als een trekpleister voor toeristen begon, groeit dankzij de drooglegging in geen tijd uit tot de bakermat van corruptie, gokken en prostitutie. Enoch “Nucky” Thompson is één van de vele corrupte, Republikeinse politici die achter de schermen de touwtjes in handen hebben. Een glansrol voor een van onze favoriete acteurs Steve Buscemi.

C. CSI, Criminal Minds

Deze series vallen wat mij betreft in dezelfde categorie: klassieke moord- en doodslag verhaaltjes. Het verhaaltje voor het slapengaan verloopt volgens een vast stramien (gelukkig maar, want bij de ingewikkelder verhaallijnen raak ik snel de draad kwijt als ik moe ben). Er wordt een moord gepleegd. Vervolgens zie je hoe een team van knappe politievrouwmensen met hoge hakken de plaats delict vervuilen en toch nog aan de hand van aldaar gevonden forensisch materiaal de misdaad oplossen. Ik geloof dat CSI** in de verschillende varianten al toe zijn aan seizoen twaalf. Wij zijn inmiddels afgehaakt. Het 10e seizoen van Criminal Minds** gaan we nog wel bekijken. Dit is een serie die wat serieuzer is en spannender. Leukere en meer uitgewerkte karakters ook. Maar even ongeloofwaardig als CSI.

D. Downton Abby, Dexter

Ik ben eigenlijk helemaal niet van de historische kostuumdrama’s, maar voor sommige series maak ik een uitzondering. Naast The Tudors*** loodste Downton Abby*** mij de feestdagen door. Moet ik dit nog toelichten? Nee hè… Allebei de series zijn op Netflix te bekijken.

Dexter**** is een serie over en forensisch specialist bij de politie met een tweede leven als seriemoordenaar van mensen “die het verdienen”. Tegenwoordig ook op Netflix te bekijken.

E. ER

ER*** is een van de gouwe ouwe series van voor het DVD-tijdperk. Ik zat aan de buis gekluisterd en zag deze ziekenhuissoap van het begin (met Clooney) tot de laatste aflevering. Vergelijkbaar met de nog oudere serie St. Elsewere***. Ziekenhuisseries zijn altijd wel populair hier in huis. Ik keek ook naar Grey’s Anatomy * (inmiddels afgehaakt). Echtgenoot is een grote fan van House*, waarvan de series nu op Netflix staan.

F. The Fall

Een van de meest indrukwekkende politieseries van de afgelopen jaren over de jacht op een seriemoordenaar. Het is een Britse serie, uitgegeven door Lumiere Crime. Een nadeel was dat er lange tijd zat tussen het uitkomen van de eerste en de tweede serie, waardoor ik het verhaal een beetje kwijt was. Nu is the Fall**** op Netflix te bekijken. Als je de kans krijgt: doen!

G. Gotham

“De serie is gebaseerd op de personages uit de Batman-strips, maar speelt zich jaren voor Batman af. James Gordon, een nieuwe rechercheur bij de politie van Gotham City, krijgt de opdracht om samen met rechercheur Harvey Bullock één van de meest geruchtmakende zaken in Gotham ooit te onderzoeken: de moord op Thomas en Martha Wayne. Tijdens zijn onderzoek ontmoet Gordon de jonge zoon van het duo, Bruce, die nu door zijn butler Alfred Pennyworth wordt opgevoed. Tijdens het onderzoek raakt Gordon betrokken bij de Gothamse maffiafamilies en hun bondgenoten, zoals Fish Mooney, Don Carmine Falcone, en de Italiaanse maffiabaas Salvatore Maroni. Tevens wordt in de loop van de serie de oorsprong getoond van enkele van Batman’s bekende tegenstanders, zoals Penguin,Riddler, Catwoman, de Joker, Two-Face, en Poison Ivy”, aldus Wikipedia.

Ik ben net begonnen aan deze serie, dus ik weet nog niet precies wat ik ervan moet vinden. Te zien op Netflix.

H. Hannibal, Homeland

Thomas Harris stond aan de wieg van de kannibalistische seriemoordenaar Hannibal Lecter. Voor het eerst opgevoerd in de doodenge film Silence of the Lambs, met sir Anthony Hopkins in de hoofdrol. In het begin van de jaren negentig zagen wij deze film per ongeluk in de bioscoop. Ik ben geen fan van al te enge films, dus ik was een paar dagen van slag. Ik raakte al eerder onbedoeld verzeild in een enge bioscoopvoorstelling. Dat gebeurde mij en mijn vriendinnetje ook toen wij nietsvermoedend bij The Terminator (1984) gingen zitten, omdat alle andere zalen vol waren. Maar dat terzijde.

De serie ‘Hannibal’ *** is ook gebaseerd op het personage dr. Lecter. De serie zit heel geraffineerd in elkaar. Op een gegeven moment weet je niet eens meer zeker wie nou eigenlijk de moordenaar is. Gruwelijke momenten kent de serie in overvloed, maar toch blijf je kijken. Te zien op Netflix. Aan het einde van seizoen twee denk je dat het is afgelopen. Maar nee…

Homeland **** is van een heel andere categorie. Deze serie bekeken wij gewoon op TV bij BNN, maar de eerste seizoenen staan ook op Netflix. Het verhaal draait om de ietwat psychotische Carrie Mathison. Zij is een CIA-agent die ervan overtuigd is dat een Amerikaanse marinier een spion is voor Al Qaida. Deze marinier is acht jaar lang krijgsgevangene geweest van Al-Qaida en is in de ogen van de CIA een bedreiging voor de nationale veiligheid. De marinier, Nicholas Brody, zal een paar seizoenen meespelen. Dan denk je dat er niet veel meer aan zal zijn, maar Carrie weet zich steeds weer vakkundig in de nesten te werken. Neehee, doe nou niehiet, blijf je steeds maar denken. En dan doet ze toch weer wat stoms.

I. Irene huss, Inspector winter

Het Karatevrouwtje, zo noemden wij de hoofdpersoon in de Zweedse serie Irene Huss**. Zij is ook zeer bedreven van het opzoeken van gevaarijke mensen en situaties. Ik vond haar man – de kok – wel leuk om naar te kijken… Inspector Winter** is net als Irene Huss een Zweedse detective, uitgegeven door Lumiere Crime. Niet heel erg bijzonder, maar wel leuk om te kijken. Beide series spelen zich af in Göteborg. Dat is weer eens wat anders.

J. Jessica Jones

And now for something completly different

Jessica Jones*** is een serie als een stripverhaal, en wordt dan ook uitgegeven door Marvel. Het is een toeval dat wij deze serie op Netflix zagen en wij vonden het wel aardig. Jessica heeft als superkracht dat ze heel sterk is en ze wordt dwars gezeten door een man die andermans gedachten kan sturen.

K. The killing

Een paar jaar geleden waren we allemaal lyrisch over de Deense serie The  Killing. Ik vond het stiekum nogal langdradig allemaal. Vooral de muziek is me bijgebleven. Later zag ik op Netflix de Amerikaanse versie****. Die is wat mij betreft veel beter. Pluspunt is dat een van mijn drie favoriete Zweedse acteurs hierin meespeelt: Joel Kinnaman, die ook te zien is in de filmserie “snabba cash” naar de boeken van Jens Lapidus.

L. Luther, Lost

Aaaaah, zucht… Idris Elba. Voor het eerst waargenomen in de voortreffelijke serie “The Wire” (waarover in deel 2 van mijn ABC meer). In de politieserie Luther**** van de BBC speelt hij DCI John Luther.

Lost ** is weer heel iets anders. Dit is ook een serie van een jaar of tien geleden. Een groepje mensen stort met een vliegtuig neer op een onbewoond eiland. Denken ze. Op een gegeven moment worden allerlei mysterieuze en dubieuze dingen ontdekt op het eiland. Na drie seizoenen waren wij de draad kwijt en zijn we ermee gestopt.

Dit was deel 1 van mijn persoonlijke TV-serie ABC. In het tweede deel volgen mijn favoriete en/of memorabele series van M tot Z.

curtain-812222_1920

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑