Carnaval? Wegwezen!

Ergens in februari, soms begin maart, krijgt mijn anders zo saaie dorp Rijen – zoals veel andere (Brabantse) dorpen en steden een andere naam: Wringersgat. Het opduiken van groen-rood geblokte vlaggen van de plaatselijke zottenvereniging en esthetisch bijzonder gewaagde straatversiering markeren de nadering van een cultuurverschijnsel dat gepaard gaat met een luidruchtig feestgedruis: Carnaval. De burregemister geeft de sleutel van het durp aan prins carnaval en het openbare leven is overgeleverd aan de grappen en grollen van Prins Jaap d’n Tweede en zijn tot diep in de nacht lawaaimakende en zuipschuitende onderdanen. En wat doen wij? Wij slaan op de vlucht.

Carnaval op school

Ik woon al bijna veertig jaar in Noord-Brabant, dus ik heb zo nu en dan – noodgedwongen – iets meegepikt van deze bijzonder hinderlijke vorm van volksvermaak. Op mijn lagere school in het westen van ons land, was het nog een kwestie van een verkleedpartijtje. Mijn moeder maakte een kunstige outfit en daarin toog ik naar school. Er werd een bijeenkomst in de aula georganiseerd en dat was het dan. Toen verhuisden we naar Brabant.

Als Brabantse scholier ben je – om erbij te horen – toch wel verplicht om met een groepje mee te gaan om Carnaval te vieren. Een aantal keren heb ik mij hiertoe gedwongen gevoeld, maar zag al snel dat dit feest, zoals eigenlijk alle feesten waar meer dan 5 personen aanwezig zijn, niet mijn favoriete vorm van tijdverdrijf was. Ik heb er hierna nooit meer actief aan deelgenomen. Maar dat betekent niet dat dit fenomeen ongemerkt aan je voorbij gaat hier in het zuiden des lands.

Carnaval op straat

In mijn studententijd had ik het onverdeelde ‘genoegen’ om residentie te houden aan het NS-plein in de Kruikenstad, tegenover de beruchte snackbar ‘broodje jantje’ (mijn huisbaas). Een toplocatie voor het einde van de uitgaansavond, voor kermis en ook voor Carnaval. Vanuit het oogpunt van de feestgangers dan. Ik genoot er wat minder met volle tuigen van. De hele dag ‘hoempa-hoempa’-muziek aanhorende kwam ik tot de conclusie dat Brabanders niet mijn soort mensen zijn (sorry voor de eventuele lezers uit deze provincie 😉 ). Carnaval in Limburg heb ik – ondanks de afkomst van Echtgenoot – nooit meegemaakt gelukkig.

Carnaval onderweg

Het toeval wil dat ik nooit een werkkring heb gekregen in de provincie waarin ik woon. Momenteel speelt het woonwerkverkeer zich voornamelijk af tussen Wringersgat en Dwalmdam, Muggendonk, of Kreesiedentie. Voordeel van forenzen naar het westen, is dat ik boven de rivieren zelden wordt geconfronteerd met het Zottenfeest. Op de heenweg had ik sowieso nooit last, want ’s morgens vroeg slapen de zotten hun roes uit. Hoewel in de vroegste trein huiswaartskerende carnavalsvierders nog weleens de boel op stelten zetten en de treinen rieken naar alcohol. Zodra op de terugweg de Moerdijk gepasseerd achter mij ligt, veranderen treinreizigers van medeforenzen tot vreemd uitgedoste en liederen lallende uitslovers.

Carnaval in de praktijk

Een belangrijk element voor een goed geslaagd Zottenfeest is het Zottenlied. In vroeger tijden vooral een aangelegenheid van de heer Van Duin. Nu doet iedere plaatselijke agrariër zijn best om een hit te scoren. Voor wil wie alvast wel in de stemming wil komen: hieronder prijkt de grootste carnavalshit van dit jaar. Lezers van boven de rivieren adviseer ik nadrukkelijk – voor het behoud van je psychische gezondheid – deze clip NIET te bekijken.

De remedie

Net zoals tijdens het andere opgelegde volksvermaak dat gepaard gaat met veel overlast en herrie – de jaarwisseling – zoeken wij ons heil ergens waar het wel rustig is. De nadering van Carnaval is voor ons het teken om zo snel mogelijk de biezen en beesten te verplaatsen naar het meest noordelijk gedeelte van ons land: Texel. Daar waar ze nog nooit van dit feest der Zotten hebben gehoord. 

Deze blogpost is een aangepaste versie van de oorspronkelijke post “Het feest der Zotten”, die verscheen op 7 februari 2015 op elinebotsvanvliet.blogspot.nl.

Een gedachte over “Carnaval? Wegwezen!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑