Declutter Like a Goddess

Troeperige spullen, ik kom er maar niet vanaf. Mijn bedenkingen rond de ordening van onze overvloedige inboedel, dat ons uitzicht in onze residentie en bijgebouwen belemmert, kwam al eerder ter sprake in mijn blogpost “het huishouden van Jan Steen”. Sindsdien is er weinig veranderd. Zo weinig, dat ik eens te rade ging bij de grootste opruimgoeroe van deze eeuw: Marie Kondo. 

Dit kleine Japanse vrouwtje bouwde een heus opruimimperium op. Zij adviseert mensen hoe zij “hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie”. Zeg nou zelf: wie wil dat nou niet? Nieuwsgierig begon ik te lezen in de gids die “je leidt naar de juiste instelling om een geordend en net mens te worden”. Ik ben benieuwd.

Opruimen? Weggooien!

Het eerste dat ik leer, is dat ik van het idee moet afstappen dat ik mijn vele spullen handiger moet opbergen. Nee, de bedoeling is – volgens deze filosofie – dat je de dingen waarvan je niet blij wordt gewoon weggooit. Volgens de KonMari-methode zit je dan nooit meer tegen je troep aan te kijken. Dan moeten we ze ook niet via wegen als bol.com en catawiki weer naar binnendragen natuurlijk, maar dat ter zijde.

Okee, dacht ik bij mezelf: weggooien dus. Dan begin ik lekker met de zolder; daar kan ik me geen buil aan vallen. Maar ook dat is niet de bedoeling. Je wordt geacht te opruimen per categorie spullen, niet per ruimte. Want als je bijvoorbeeld je kleding gaat bekijken, moet je een volledig overzicht van je bezit hebben. Dan pas heb je een overzicht van wat je allemaal hebt en wat weg kan.

Nog een belangrijke tip voordat het grote opruimen gaat beginnen: kom niet aan de spullen van je huisgenoot. Liever zou ik dat wel doen natuurlijk, maar het nadrukkelijke advies van de Japanse Marie is dat maar achterwege te laten, wil je nog langer genieten van je huwelijk. Vooruit dan maar.

Een laatste voorwaarde voor succes is dat je alles in één keer achter elkaar doorneemt en opruimt, ehm… weggooit. Dat kan ik direct vergeten. Niet alleen wegens tijdgebrek, maar ook vanwege het afvoeren van al dat afval.

Hieronder de adviezen van de opruimgoeroe per categorie. Het schijnt belangrijk te zijn de categorieën ook in deze volgorde aan te pakken. Van makkelijk naar moeilijk.

Kleding

Deze categorie is in onze inboedel nogal overheersend aanwezig. En dat is mijn schuld. Echtgenoot schaft niet veel aan, maar bewaart alles. Ik schaf veel aan, en ik kan oude kleding of kleding die niet meer past maar moeilijk weggooien. Over tassen wil ik het al helemaal niet meer hebben. Mijn zoektocht naar de ideale tas heeft nogal wat aanwinsten opgeleverd zullen we maar zeggen.

De methode KonMari dicteert dat je alle kleding en accessoires op de grond moet leggen, en dan een voor een in je handen nemen en beslissen of het item je gelukkig maakt of niet. Zo niet: weg ermee.

Als je alles hebt uitgeselecteerd, dan begint het grote VOUWEN. En niet zomaar lukraak vouwen natuurlijk. Vooral het vouwen van sokken luistert nauw. Want in bolletjes proppen, dat is uit den boze. Volgens de Japanse kunnen sokken dan niet goed uitrusten en worden ze gestresst. Ik heb veel gestresste sokken…..

Hoe je het vouwen van sokken en ondergoed (!) precies moet aanpakken, zie je in de instructievideo hieronder. Over vrijwel iedere categorie spullen en wat je ermee moet, zijn instructievideo’s op YouTube te vinden. Wat een gekkigheid!

Boeken

Weggooien van boeken is in dit huishouden absoluut niet aan de orde. Wij zijn twee bibliothecarissen. Dus wat er ooit in komt, gaat er nooit meer uit. Tenzij naar tweedehands boekenmarkt oid. Bijna elk boek vinden wij de moeite van het behouden waard (okee, de theorie autorijlessen mag weg). We hebben wel veel boeken in dozen staan op zolder. Gelukkig lees ik steeds meer digitaal, dus heel erg veel papier komt er van mijn kant niet meer bij.

Paperassen

Als ik goed mijn best doe, kan ik nog precies achterhalen hoeveel ik voor de vaste telefoon betaalde in 2005. Ik bewaarde namelijk ALLES. Recentelijk probeer ik  wat meer weg te gooien van de paperassen die eigenlijk alleen interessant zijn op het moment dat je ze krijgt. Marie Kondo zegt dat je eigenlijk twee soorten paperassen moet bewaren: waar je nog wat mee moet (vaak betalen in ons geval) en papieren zoals diploma’s en contracten. De rest kan weg. Ja, ook salarisafschriften, gebruiksaanwijzingen, aankoopbonnen van apparaten die al lang kapot zijn en kerstkaarten uit 1992. Zucht.

小物 : komono

“Translates directly to “small things”; Japanese word that refers to knickknacks, small accessories, charms, pouches, etc, often of a cute or kitsch nature.” (Urban Dictionary)

Deze categorie spullen bedekt iedere hoek van ons huis als opgehoopt zand in een woestijnstorm. Je moet dan denken aan: kleingeld, haarspelden, gummetjes, reserveknopen, delen van horloges, wel of niet lege batterijen, overgebleven medicijnen, bedeltjes, sleutelhangers, peperclips, boterhamzakafsluitertjes, elastiekjes, elektriciteitssnoeren met geheimzinnige stekkertjes en meer van dit soort ellende. Maar ook: “kleine dingen, verschillende spulletjes, accessoires, gadgets of kleine hulpmiddelen, onderdelen of gereedschappen, klein grut”, zegt Marie.

Veel heb je hiervan niet eens nodig, en sterker nog veel van deze troep gebruik je nooit meer, aldus goeroe Marie. En inderdaad: waarom bewaar ik in hemelsnaam al die reserveknopen terwijl ik er nog NOOIT een heb gebruikt? In mijn – volgens de methode niet aan te raden – opruimrondes per lokatie, is dit de categorie die het eerst in de vuilniszak belandt.

Souvenirs en andere persoonlijke spullen

Jaaa, maar dit is natuurlijk wel heel erg lastig wegdoen. Alhoewel hier ook het aantal souvenirs inmiddels de grenzen van het comfortabele tart. Maar van mijn verzameling teckelbeeldjes en -dingetjes doe ik voorlopig geen afstand. De pluche geitenverzameling is onder evaluatie. En de twee complete serviezen, waarvan een kerstservies? Valt dat ook onder deze categorie? Gelukkig kan ik deze spullen voor het laatst bewaren. Als ik mij tenminste naar deze Japanse striktheid ga conformeren. Ik denk het niet…

 

 

Een gedachte over “Declutter Like a Goddess

Voeg uw reactie toe

  1. Het idee: ‘Ik heb meer kasten en bakken nodig om de boel beter op te ruimen’ had ik inmiddels zelf ook ontmaskert als een slecht idee : )
    Het is inderdaad slimmer om gewoon meer weg te doen dan meer bergruimte te kopen.

    Ik wou maar dat dit boek eindelijk eens in de bieb beschikbaar kwam. Ik wachten al eeuwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑