Het fotoalbum

Naast het opstellen van een leeslijst van te lezen boeken, ligt er nog een ander jaarlijks klusje op mij te wachten in januari. Gedurende een jaar maak ik heel veel foto’s met verschillende camera’s en telefoon. Omdat ik de belevenissen van de leden van mijn huishouden graag op papier nog eens nablader, en omdat ik de best gelukte foto’s ook graag veilig wil stellen voor digitale ongelukken, maak ik ieder jaar een fotoalbum.

Kodak en Henzo

Veel foto’s maken deed ik ook al voor het digitale tijdperk aanbrak.
Tijdens vakanties kocht ik minstens tien kodakrolletjes van 36 opnamen, die ik allemaal volschoot. Zodra we weer thuiskwamen, werden de rolletjes aan de plaatselijke fotozaak toevertrouwd ter ontwikkeling tot een stapel foto’s waarvan ik met gemak een paar vierkante meter kon voorzien van behang.

IMG_0160_Snapseed
Foto-album van vroeger

Van de foto’s maakte ik een selectie en deed ze vervolgens in kleine albums met insteekhoezen, zodat ik ze gemakkelijk mee kon nemen om door anderen te laten bewonderen. Een Henzo-album (met van die pergamijnbladen) is hiervoor te groot. Aan het eind van het jaar plakte ik de foto’s in zo’n dik album waarvan er nog tientallen de kasten op mijn zolder bezet houden.

Dropbox en/of Google foto’s

Sinds ik digitaal fotografeer maak ik veeeeeel meer foto’s waardoor het overzicht als snel verloren raakt als je geen maatregelen neemt. Zo zorg ik ervoor dat elke foto die met mijn telefoon neem, wordt opgeslagen in Google foto’s.

Ondanks deze veiligheidsmaatregel is het alsnog oppassen geblazen. De beelden die ik met mijn camera maak, en vervolgens op mijn laptop zet, die worden niet automatisch naar de cloud geüpload. Dropbox, waarin ik ook nog foto’s bewaar, maakt een einde aan zijn fijne app Carousel. Dus waarschijnlijk verhuis ik alles naar Google.

Een keer in het jaar zet ik alle foto’s op een externe harde schijf. Het schiet mij nu te binnen, dat ik dat voor 2015 en 2014 waarschijnlijk nog moet doen…

Pixum en Albelli

Het komt niet vaak meer voor dat ik losse foto’s laat afdrukken. Maar als dat nog eens aan de orde is, dan doe ik dat altijd via Pixum. Dit bedrijf biedt nog veel meer fotoproducten aan, zoals kalenders, muismatten, wanddecoratie en fotoboeken.

Ook Albelli biedt deze mogelijkheden. Dit programma gebruik ik al een tijd, en ik weet hierin mijn weg te vinden. Bovendien weet ik hoe ik hierin een fotokaft kan fabrieken. Ik maak daarvoor altijd een collage van mijn instagramfoto’s met behulp van Picasa van Google. Dat programma verschaft me ook een goed overzicht van mijn foto’s. Het is iedere keer nog wel ff uitvinden hoe ik ook al weer de instagramfoto’s moet downloaden.

Schermafbeelding 2016-01-09 om 12.53.55
Een fotoboek maken  met Albelli
Schermafbeelding 2016-01-09 om 16.48.43
Fotobeheer in Picasa

Voor het fotojaarboek kies ik altijd de luxe optie: een staand XL album met de beste kwaliteit papier en platliggende bladen. Het komt erop neer dat ik hieraan ieder jaar wel een flinke duit kwijt ben, maar ik vind dat het geld waard. Albelli levert een mooi product, dat ook na jaren er nog goed blijft uitzien.

Een gedachte over “Het fotoalbum

Voeg uw reactie toe

  1. Als ik dit soort posts lees voel ik me altijd een beetje schuldig en dan denk ik dat ik ook nodig eens wat met onze foto’s moet doen. En vervolgens doe ik niets… Schaam.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑