Leeslijst

Elk jaar neem ik mij voor om een x aantal boeken te lezen en al jaren groeit mijn lijstje ‘te lezen boeken’ harder dan de stapel ‘gelezen boeken’. Tijdgebrek kan ik hiervoor niet direct aanvoeren als oorzaak. Ik zit vaak genoeg uren in het openbaar vervoer. ’s avonds winnen de TV en de iPad het vaak van het boek. Omdat dat mij minder energie kost. En het is ten slotte niet meer verplicht om een bepaald aantal boeken te lezen. Maar toch wil ik wel graag meer lezen.

Middelbare school

In mijn middelbare schooljaren was ik in het bezit van een zg. pretpakket. Dat vakkenpakket bestond – in de jaren tachtig – uit aardrijkskunde, geschiedenis, nederlands, engels, frans en duits. Als je de mavo deed en de havo, zoals ik.

Alle talen dus. Het enige dat je moest doen was: veel boeken lezen voor je leeslijst. Ook de lessen stonden voor het grootste deel in het teken van de literatuur. Soms werd er van je verwacht dat je delen van hoofdstukken uit je hoofd leerde, omdat je gevraagd kon worden dit voor de klas voor te dragen, zoals bij Anruf in der Nacht het geval was. Andere boeken werden klassikaal gelezen, zoals ‘de aanslag’. Als de dood was je als je de beurt kreeg om verder te lezen, als je niet meer wist waar we gebleven waren.

De volgende standaardwerken zijn in meer of mindere mate in mijn geheugen blijven hangen door de klassikale behandeling:

 • Anruf in der Nacht (?) de inhoud is mij grotendeels ontgaan vanwege de lesvorm: de onverwachte voordracht voor de hele klas. In het Duits.
 • Die Verwantlung (Kafka) De verkoper Gregor Samsa wordt op een dag wakker als een kever. Waarom? Ik kan het me niet herinneren.
 • Le rinocheros (Ionesco) Roemeens absurdistisch toneel. Typisch iets voor een mavoleerling….
 • Huis clos (Sartre). Nog zo’n toegankelijk werk voor de argeloze scholier. Drie personages bevinden zich na hun dood in dezelfde kamer. De drie kennen elkaar niet, komen uit erg verschillende milieus en hebben andere opvattingen en voorkeuren. En daar kan je allerlei lessen uit trekken en conclusies aan verbinden. Kennelijk. ‘Le jeux sont fait’ is trouwens ook nog ‘ns langs gekomen.
 • MacBeth (Shakespeare) Hier heb ik van genoten, eenvoudigweg omdat de leraar het briljante idee had om het hoorspel in te zetten als leermiddel. Ik hoor de heksen aan het begin van het stuk nog lispelen.
 • Animal farm (Orwell) Het verhaal gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven, en de macht in eigen handen neemt. Het loopt uiteindelijk uit op een tirannie. Geweldig boek. 1984 was nog beter.
 • De aanslag (Mulisch) Het gaat over een of ander complot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar wat er precies aan de hand was, is mij ontgaan.
 • De metsiers (Claus) Vlaamse psychologische roman met heel veel geharrewar tussen boerenzonen en  dito dochters. Dat is alles wat ik er nog van weet. En dat we het met z’n allen vre-se-lijk vonden. Ook klassikaal gelezen op de havo.

20160107_101414Tijdens mijn speurtocht door de stoffige boeken op zolder, kwam ik onder meer ook nog het onvolprezen ‘Donkere kamer van Damocles‘ tegen en de onovertroffen avonturen van het jongetje ‘le petit Nicolas’ in ‘Nicolas et les copains

De jaren van verplichte leeslijsten liggen gelukkig al decennia achter mij, dus ik kan nu zelf uitmaken welke boeken ik wil lezen. Maar hoe krijg ik mezelf zo ver, dat ik dat dan ook daadwerkelijk doe?

De stok achter de deur

Ik ben sinds 2011 lid van de sociale netwerksite voor boekenlezers Goodreads. Je kan daar invullen welke boeken je gelezen hebt, en voor mij dus belangrijker: welke boeken je nog wilt lezen. Je kan – zoals het een sociale netwerksite betaamt – ook vrienden maken en bekijken wat zij allemaal lezen en welke recensies ze aan boeken toevoegen. De site is van oorsprong amerikaans (van Amazon) maar ook de Nederlandse boeken  en vertaalde uitgaven zijn erin terug te vinden. Al gauw merkte ik dat de titelbeschrijvingen her en der niet op orde waren, dus heb ik mij aangemeld als goodreads librarian. Dan mag ik ook wat repareren.

Eind december krijg ik keurig netjes de vraag van de Goodreadsautoriteiten hoeveel boeken ik denk in het nieuwe jaar te gaan lezen. Het is dan namelijk tijd om een zg. Reading Challenge in te stellen. Dat doe ik ook al sinds 2011, en ik heb deze nog maar 1 keer gehaald. Toen stond het aantal te lezen boeken dan ook op een veilige vijftiental ingesteld. De 25 boeken die ik in 2015 moest lezen, liggen nog grotendeels op de (virtuele) stapel.

Maar goed, ik laat mij niet uit het veld slaan en ga er in 2016 ook weer voor.

2016 Reading Challenge

2016 Reading Challenge
Eline has
read 1 book toward her goal of 25 books.
hide

De uitdaging

Na bestudering van mijn verwaarloosde boekenplanken op Goodreads kom ik tot de conclusie dat er serieus werk aan de winkel is. Er liggen inmiddels maar liefst 91 boeken op mij te wachten (en dan mag ik blij zijn dat ze niet allemaal naast mijn bed liggen). Bovendien staat er ook een aantal op mijn ereader, die hier nog bij gevoegd zouden moeten worden.

Naast de gebruikelijke thrillers, probeer ik dit jaar wat meer non fictie te lezen, zoals ‘The filter bubble’ bijvoorbeeld. Daarbij heb ik mij ook voorgenomen om wat klassiekers tot mij te nemen en ik moet bekennen dat ik heleboel boekenweekgeschenken ook nog niet gelezen heb. Die heb ik ook op mijn leeslijst gezet.

Een greep uit mijn leeslijst voor 2016:

nimbus-image (21)nimbus-image (14)nimbus-image (22)

Degenen die mij beter kennen en/of mijn blog al langer volgen weten al te voorspellen: dit gaat het niet worden meiske. Maar goed, ik kan er toch altijd naar streven nietwaar?

Als je de hele lijst wilt zien of nieuwsgierig bent naar deze boeken, dan kan je doorklikken naar mijn pagina op Goodreads hieronder.
my to-read shelf:
Eline's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (to-read shelf)

Zo, alles staat weer op een rijtje. Nu aan de slag en LEZEN!

Een gedachte over “Leeslijst

Voeg uw reactie toe

 1. Dat is een flinke lijst! Veel leesplezier gewenst. Ik merk dat ik zelf het meest lees in de zomer gek genoeg, omdat ik dan in het zonnetje kan gaan zitten met een boek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑